Beperelték a Google-t a Chrome böngésző privát üzemmódban folytatott adatgyűjtése miatt

2021 / 03 / 16 / Justin Viktor
Beperelték a Google-t a Chrome böngésző privát üzemmódban folytatott adatgyűjtése miatt
A Vállalat azt állítja, hogy mindenről kimerítően tájékoztatta a felhasználókat, de Kalifornia állam ezt másképp gondolta.

Öt. Milliárd. Dollár.

A kártérítési per nem kevesebbért indult, mint ötmilliárd amerikai dollár. A Google Chrome nevű böngészőjének létezik egy - a keresetet benyújtók szerint megtévesztő nevű - inkognitó üzemmódja, amikor elvileg nem tárol el semmiféle felhasználóról szóló adatot, legalábbis az átlag felhasználó ezt gondolja. 

A Chrome böngésző ugyanakkor ebben az üzemmódban is rögzíti a felhasználói adatokat. A keresetet még tavaly júniusban nyújtották be, ami szerint az adatgyűjtés a sérti a személyes adatok védelméről szóló szabályokat és a lehallgatásról szóló törvényeket. A Google a csoportos kereset elutasítását kérte, Lucy Koh szövetségi bíró azonban nemet mondott.

Koh szerint: “A bíróság következtetése szerint a Google nem tájékoztatta a felhasználókat arról, hogy adatgyűjtést végez, miközben a felhasználó privát böngészést folytat.”

Az 5 milliárd dollár kártérítési igényt a Google anyacége, az Alphabet ellen nyújtották be. A vállalat nem kommentálta a határozatot, csak annyit jelentettek be már ezt megelőzően, hogy a becsapós nevű “inkognitóablak” megnyitásakor tájékoztató szöveg jelenik meg, ami elmagyarázza a felhasználóknak, hogy a weboldalak cookiekat helyezhetnek el és ezeken keresztül továbbra is adatokat gyűjthetnek róluk.

A Google új eszközt ad a városok kezébe a túlmelegedés ellen A Google olyan új eszközt mutatott be, ami segíthet a városoknak lehűteni a városi hőhullámok kínozta közösségi tereiket. Az eszközzel fel lehet térképezni, hogy hol lenne a legnagyobb szükség ezekre a fákra.

A kör közepén állnak

A Google tavaly az állami és szövetségi tisztviselők által benyújtott monopóliumellenes panaszok céltáblája lett. Azzal vádolták, hogy visszaél a digitális reklámpiacon és az online kereskedelemben kiépített dominanciájával. Koh bíró már egy ideje nyilvánosan kritizálja a vállalat adatvédelmi irányelveit, egy esetben arra is rákényszerítette a Google-t, hogy hozzák nyivánosságra a Gmail felhasználói e-mailek elolvasásának gyakorlatát, melyet a profilírozás és a célzott reklámozás céljából végeztek.

Andrew Schapiro, a Google ügyvédje szerint: “A cég adatvédelmi irányelvei kifejezetten nyilvánosságra hozzák gyakorlatait. A szóban forgó adatgyűjtést is nyilvánosságra hozzák."

A bíró magyarázatot követelt arról is, hogy “pontosan mit is csinál a Google”, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a bíróság honlapjának látogatói akaratlanul is információkat közölnek a céggel. "Szeretnék egy nyilatkozatot a Google-tól arról, hogy milyen információkat gyűjtenek a felhasználókról a bíróság weboldalán, és mire használják azt fel" - mondta Koh a vállalat ügyvédeinek.

Az elterjedt böngészők mind kínálnak inkognitó böngészési üzemmódot, amikor nem mentik el a böngészési előzményeket, a kereséseket, a különböző egyéb Google szolgáltatásokban végzett tevékenységeket.

(Forrás: Engadget Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

A Google orvosi kutatásokat támogató applikációt fejlesztett A Google szerdai bejelentésének értelmében új, orvosi jellegű kutatásokat végző alkalmazást indít az android rendszerrel rendelkező telefontulajdonosok számára. A Google Health Studies első kutatása során az influenzát, vagy olyan légzőszervi megbetegedéseket vizsgálnak majd, mint a a Covid-19.

Kivégzi a harmadik féltől származó sütiket a Google A keresőóriás ígérete szerint 2022-től az új mottója: "Adatvédelem mindenek felett". Egyes elemzők szerint mindez azonban túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

 


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.