Biden szerdán klímanapot tartott és klímatörténelmet írt az USA-ban

2021 / 01 / 29 / Justin Viktor
Biden szerdán klímanapot tartott és klímatörténelmet írt az USA-ban
Joe Biden amerikai elnök megválasztásával újra a tudományos érvek dönthetnek majd az USA klímapolitikájában. Az amerikai elnök január 25-én több klímaváltozást érintő elnöki rendeletet bocsátott ki, eltörölve a Trump-éra kaotikus klíma-nyilatkozatokra épülő, a klímahelyzetet többnyire bagatellizáló intézkedéseit.

Befagyasztott természetkárosítás

A friss rendeletekben Biden betartva választási ígéretei, megtiltja a szövetségi állami tulajdonban lévő földterületeken és tengereken új olaj- és gázkitermeléshez kapcsolódó engedélyek kiadását, befagyasztja a folyamatban lévő ilyen szerződéseket, ahol és amennyiben csak lehetséges, illetve elrendeli a már meglévő, energiakitermelésre szóló földbérleti szerződések felülvizsgálatát. Célul tűzték ki azt is, hogy 2030-ra kétszer annyi energiát termeljenek az Egyesült Államokban tengeri szélerőmű parkokban, mint jelenleg.

A New York Times szerint az állami tulajdonban lévő földeken történő fosszilis üzemanyagtermelés az Egyesült Államok összes szén-dioxid-kibocsátásának csaknem egynegyedét teszi ki.

Joe Biden a rendeletek aláírásakor elmondta, hogy már így is túl sokat vártak a klímaváltozás kapcsán szükséges cselekvéssel, de ennek vége. Biden azt szeretné, ha hazája vezető szerepet játszana a klímaváltozás elleni küzdelemben, ezért prioritássá tette ezt a külpolitikai és nemzetbiztonság területén egyaránt.

Mit tett Trump és mit ígér Biden az energiapolitikában? A Biden-Harris közigazgatástól az energia és a klímapolitika területén főképp a mérsékelt, centrista állásponthoz való igazodás várható. Cikkünk többek között a Forbes összeállítása alapján készült.

Vissza a Párizsi Klímaegyezménybe

Biden első klímapolitikai rendeletével visszaléptette az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe. Trump egész elnöksége alatt a környezetvédelmi szabályozás gyengítésén dolgozott, utolsó hónapjaiban is feloldotta természetvédelmi területek védelmét, és minél több energiakitermelő cégnek igyekezett engedélyt adni például a több mint 78 ezer négyzetkilométeres alaszkai Nemzeti Sarkvidéki Vadmenedék rezervátumban történő fúrásra.

Az energiaipar várhatóan erősen ellenáll majd, hiszen a Trump korszakban megszokhatták, hogy érdekeik prioritást élveztek a természetvédelemmel szemben. Bidennel mindez legalábbis részben megváltozhat.

"Ma van a klíma napja a Fehér Házban" - mondta szerdán Biden.

A Trump adminisztráció még gyorsan engedélyezi az alaszkai olajfúrásokat nemzeti parkokban A határozat heves jogi csatát indított el egy hatalmas, távoli terület sorsa felett, mely jegesmedvék és rénszarvasok otthona, és gazdag olajlelőhelyekkel kecsegtet.

Belföldi Klímapolitikai Iroda

Biden "egész kormányzat" megközelítése a Fehér Ház szerint megteremti a Nemzeti Klímatanácsadó pozíciót, melynek betöltője a Belföldi Klímapolitikai Irodát vezeti majd.

Biden elnöki rendeletei után a pártja több klímapolitikai törvénytervezetet is beterjeszt majd, melyeket a kongresszusnak kell megszavazni, ami még a Demokrata párt képviselőházi és a szenátusi többsége mellett is nehéz lehet. Elnöki rendeletekkel gyorsan és hatékonyan lehet elérni a célokat, ám ezek visszavonhatóak a következő elnök által.

(Forrás: BBC Kép: Youtube)

Ez is érdekelhet:

Az EU és az Egyesült Királyság klíma-, és energiapolitikai megállapodást kötöttek A Brexit-megállapodást követően gyorsan és nagy erőkkel rendezik a britek kereskedelmi kapcsolataikat. Az Egyesült Királyság és az EU között zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi feltételrendszer született, és most itt egy újabb fontos megállapodás, mely az energiaipart és a klímavédelmet érinti, a Forbes összefoglalójában.

Az USA megújuló energiakredit kereskedelemének kihívásai Az USA megújuló energiapiaci átállásának fontos eszköze a REC, a megújuló energia-tanúsítvány. Az átállás legfőbb eszközének hatékonyságáról ugyanakkor megoszlanak a vélemények. A Forbes elemzése a dolog árnyoldalára is vet némi fényt.

Joe Biden új gazdaságot ígér az USA-nak, a zöld energia és a földgáz kora jöhet A jövő globális energiapolitika-térképe egyfelől tisztul, másfelől elmosódik a CO2 és egyéb szennyezőanyagok szmogjában. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szereplő novemberben olyan új vezetőt választhat, akinek konkrét tervei vannak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.