Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának

2024 / 06 / 18 / Bobák Zsófia
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.

Bill Gates, a Microsoft alapítója és a világ jelenlegi 9. leggazdagabb embere a számítástechnika területén kívül számos más tematikájú projektbe is belevágott az elmúlt évtizedekben, köztük az egyik legújabb ötletét egy, az Egyesült Államokban működő nátriumhűtésű atomreaktor megépítése jelenti. Az üzletember 2008-ban hívta életre a TerraPower elnevezésű céget, annak érdekében, hogy gyakorlatiasabb irányba terelje “nukleáris utazását”, ami jóval korábban kezdődött, akkor, amikor megismerte vízhűtéses nukleáris reaktoroktól eltérő típusú, nátriumhűtésű verziókat.

“A kialakítása sokkal biztonságosabb, mint bármilyen jelenleg létező atomerőműnek, a hőmérsékletet a fizikai törvények tartják kordában, nem emberi vezetők, akik hibákat követhetnek el.”

- mondta el Gates, hozzátéve, hogy ezek a reaktorok gyorsabban felépíthetőek, olcsóbb az üzemeltetésük és megbízhatóbb módon szolgáltatják az energiát. Bár Gates rendszeresen újfajta típusként utal a nátriumreaktorokra, valójában több is található belőlük a világban és a velük való kísérletezés már az 1960-as években elkezdődött. Franciaország, Oroszország, India, Japán és más országok is elkészítették a maguk SFR (Sodium-cooled Fast Reactor) létesítményeit, igaz, hogy ezek főként kísérleti tenyészreaktorok voltak. Franciaországban a Superphénix gyors tenyésztőreaktorral akadtak gondok ugyan, de tíz évig a hálózatra csatlakoztatva szolgáltatta az energiát, végül azonban nem bizonyult kellően hatékonynak. Oroszországban most is működik a Belojarszki Atomerőmű BN-800-as gyorsneutronos reaktora és 2022 óta urán-plutónium MOX-üzemanyagot használnak benne. Tervezik emellett az 1220 MWe elektromos kapacitású BN-1200 építését is a Belojarszki Atomerőmű ötös egységeként, amit feltehetően 2027-ben kezdenek majd el.

A TerraPower Natrium reaktora egy 345 MW-os gyorsreaktornak készül, ami olvadt só alapú energiatárolási technológiával kiegészítve szolgáltatja az energiát és élettartama akár 80 év is lehet. Az erőmű két részből áll majd, az atomszigetből és az energiatároló-szigetből - utóbbi előnyét az jelenti, hogy a tároló révén az erőmű az aktuális energiaigényhez igazodva tudja az energiaellátást megoldani, tehát flexibilis módszert képvisel. A TerraPower leírása szerint a reaktor a hagyományos könnyűvizes reaktoroknál háromszor hatékonyabb. A nátriumhűtésű reaktorok jellemzője, hogy üzemelési hőmérsékletük általában 550 Celsius-fok körüli, ami jóval alacsonyabb a nátrium forráspontjánál (883 Celsius-fok), atmoszférikus nyomáson működtethetőek és a folyékony nátriumnak a könnyűvíznél gyengébb neutronmoderáló képessége miatt jól alkalmazhatóak gyors tenyésztőreaktornak. Az olvadt só szerepe a TerraPower létesítményében a keletkező hőenergia tárolása, amit egyfajta hőakkumulátorként raktároznak hatalmas tartályokban az erőműhöz közel, de egy tőle különálló helyszínen. A magas hőmérsékletű, 238°C - 621°C-os olvadt só vízzel töltött vezetékek mellett halad el, felforralva a vizet, majd a keletkező gőz turbinákat meghajtva generálja az elektromos energiát. A folyamat közben lehűlt só végül újabb tartályokba kerül, ahonnan visszavezetik a reaktorhoz, hogy újra kezdődhessen a folyamat.

A reaktornak otthont adó helyszínt már kijelölték Wyoming állam Kemmerer városában és Bill Gates június 10-ei blogbejegyzése szerint az építkezés kezdetét jelző hivatalos ünnepség is lezajlott. A reaktort egy hamarosan bezárásra kerülő szénerőmű helyettesítésére szánják, illetve az ott dolgozó munkásoknak az új létesítményben adnak majd munkát. Első körben a nem-nukleáris szektorokat készítik majd el, mivel az atomreaktor építésére még nem érkeztek meg a kellő engedélyek és az engedélyeztetési kérelem elbírálása évekig is eltarthat - addig is az energiasziget, a gőzturbina és más berendezések konstrukcióján dolgoznak.

(Fotó: TerraPower)

Megkapta a végső jóváhagyást az USA első kisméretű, moduláris reaktora A NuScale Power szerint a hagyományosnál jóval kisebb reaktordizájn gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá teszi az atomreaktorok építését.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.