Mesterséges szemmel nyerték vissza a látásukat, de a cég döntése miatt bármelyik pillanatban el is veszíthetik azt

2022 / 02 / 18 / Bobák Áron
Mesterséges szemmel nyerték vissza a látásukat, de a cég döntése miatt bármelyik pillanatban el is veszíthetik azt
Ahogy az orvosi neurális implantátumok egyre inkább elterjedtté válnak a világban, úgy lesz egyre fontosabb kérdés, hogy mi történik, ha egy cég csődje vagy egy termék elavulása után a páciensek nem kapnak megfelelő támogatást a beültetett eszközökhöz. A vita most a Second Sight kapcsán lángolt fel, akik egy csúcstechnológiájú bionikus szemmel több mint 350 vak embernek teremtettek lehetőséget arra, hogy képesek legyenek újra érzékelni a környezetüket, ugyanakkor az eszköz kivezetése után a pácienseiket most az a veszély fenyegeti, hogy bármelyik pillanatban újra elveszíthetik a látásukat - írja az IEEE Spectrum.

A Second Sight egy olyan eszközt forgalmaz Argus II néven, ami ugyan minimális mértékben, de képes visszaállítani az emberek látását. A "visszaállítást" itt valóban idézőjelesen kell érteni, hiszen az implantátummal ellátott páciensek valójában csak fekete-fehér fényeket látnak, de a szerencsésebbeknél már ennyi is elég ahhoz, hogy például képesek legyenek elkülöníteni a járda vonalát az úttól, sőt, egyesek még síelni is képesek voltak a mesterséges szem segítségével.

A Second Sightot 1998-ban hozta létre Robert Greenberg három társával együtt, az Argus I-gyel majd pedig az Argus II-vel végzett sikeres klinikai kísérletek után pedig előbb 2011-ben Európában, majd két évvel később az USA-ban is megkapták az engedélyt arra, hogy forgalomba hozzák az implantátumot. Ez az Argus II esetében egy speciális, kamerával felszerelt szemüveghez kapcsolódik, amely az általa rögzített képet a derékon viselhető képfeldolgozó egységnek továbbítja. Ez a videót egy 60 pixeles, fekete-fehér képpé alakítja át, majd visszaküldi a szemüvegnek, ami egy vezeték nélküli antennán keresztül továbbítja az adatokat a hatvan elektródával ellátott implantátumba. Az implantátum az elektródák segítségével képes stimulálni a páciensek szemének fotoreceptorait, felvillanásokat idézve elő, így azok ha minimálisan is, de képesek érzékelni az őket körülvevő dolgokat.

Legalábbis a legtöbb esetben. Míg az IEEE Spectrum információi szerint az Argus I és II használata sok páciensnél valóban érzékelhető változást idézett elő, voltak, akiknél szinte egyáltalán nem működött az implantátum. Aries Arditi, a készülék klinikai tesztjeinek vezető kutatója a lapnak elmondta, hogy a visszajelzések alapján a cég többet ígért, mint amire a technológia valójában képes volt, így az amerikai felhasználók nagy többségének az Argus II vizuális képességei kifejezetten csalódást okoztak. Bár Arditi ezeket az aggályokat a Second Sighttal is megosztotta, a cég vezetése nem engedte, hogy az eredményeket publikálják.

Szemek nélküli látást tesz lehetővé egy új agyi implantátum Spanyol kutatók közvetlenül a látásért felelős agyterületet stimulálták, aminek eredményeként egy 16 évvel ezelőtt megvakult nő képes volt érzékelni a betűket és a tárgyak körvonalait is.

A Second Sighttal más problémák is voltak, hiszen annak ellenére, hogy a hasonló neurális implantátumoknál jóval drágábban, mintegy 150 ezer dollárért forgalmazták a készüléket, a cég így is veszteségesen működött. Greenberg viszonya emiatt egyre inkább megromlott a cég befektetőivel, így előbb 2015-ben a vezérigazgatói posztról távozott, majd három évvel később, 2018-ban végleg elhagyta a céget. A Second Sight egy évvel később úgy döntött, hogy megszüntetik az Argus implantátumok támogatását, 2020-ban pedig csődközelbe kerültek, ami végleg megpecsételte az implantátumot használók sorsát. A fejleményekről ugyanakkor nem siettek tájékoztatni a pácienseiket: Terry Byland, aki az évek során a technológia egyik fontos reklámarcává vált is arról számolt be, hogy csupán a hírekből értesült róla, hogy a továbbiakban teljesen magára lesz utalva. Az ő implantátuma ugyan egyelőre működik, de ahogy ő fogalmaz "ha valami elromlik, akkor már cseszhetem, mert nincs rá lehetőség, hogy helyrehozzák".

Hogy mi várhat a Second Sight pácienseire, azt egyelőre senki sem tudja. A cég idén februárban egyesült a Nano Precision Medical nevű biogyógyászati céggel, akik ugyan az IEEE Spectrumnak megerősítették, hogy elkötelezettek a látássérültek kezelését segítő technológiák fejlesztésében, de hogy az Argus eszközök felhasználói mire számíthatnak a jövőben, arról nem adtak bővebb felvilágosítást.

Az eddigi tapasztalatok ugyanakkor nem sok jóval kecsegtetnek. Barbara Campbell, aki még tizenhárom évvel ezelőtt kapta meg a saját implantátumát, például arról számolt be a lapnak, hogy 2013-ban éppen a New York-i metróban igyekezett átszállni az egyik vonalról a másikra, amikor rövid csipogást hallott, majd a világ egyszerre elsötétült körülötte. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az implantátuma helyrehozhatatlanul tönkrement, de mivel a kivétele újabb sebészeti beavatkozást igényelt volna, így a nő azóta is viseli a már teljesen használhatatlan eszközt.

(Borítókép: A Second Sight üzletfejlesztési vezetője, Brian Mech 2013-ban, fején az Argus II szemüvegével, Fotó: Ricardo DeAratanha/Los Angeles Times via Getty Images)

Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.