Bionikus 'varázskesztyű' segítségével 20 év után újra zenélhet a zongoraművész

2020 / 01 / 29 / Perei Dóra
Bionikus 'varázskesztyű' segítségével 20 év után újra zenélhet a zongoraművész
A hetvenkilenc éves zenész és karmester 2019 márciusában, huszonnegyedik műtétje után kénytelen volt visszavonulni, noha az operációk nem segítettek rajta, csupán ideig-óráig enyhítették degeneratív betegségből származó fájdalmait.

Pedig Martins már a kétezres évek eleje óta nem hódolhatott szenvedélyének, mivel csak nagyon lassan, hüvelykujjal, alkalmanként mutatóujjal tudott játszani a hangszeren. A zongoraművész idegsérülése 1965-ben történt, miután megütötték egy New York-i focimeccsen, majd később, egy bulgáriai koncert alkalmával pedig fémrúddal fejbe vágta őt egy agresszív kéregető. A segítség végül Ubirata Bizarro Costatól, ipari formatervező szakembertől érkezett, aki tavaly karácsonykor megajándékozta a zongoraművészt egy neoprén borítású bionikus kesztyűvel, ami a zongorabillentyűk lenyomása után felfelé löki ujjait. Costa több hónapon keresztül dolgozott a karmesterrel, mire sikerült kifejleszteni a megfelelő prototípust.

„Az első kesztyűket Martins kezeinek pontos másolata alapján készítettem, mégsem bizonyultak jónak” – olvasható az Apnews-on.

Kitartása azonban meghozta gyümölcsét, így 2019 végére elkészült a 'varázskesztyű', ami ráadásul átszámítva nagyjából csupán negyvenezer forintba került. Martins pedig azóta állandóan viselheti különleges szerzeményét.

„A zongorajátékom valószínűleg már soha nem lesz olyan gyors, mint egykor, hiszen teljesen elölről kell kezdenem a gyakorlást. Pont mint nyolcéves koromban.– mondta Martins, aki már gyermekkorában megcsillogtatta tehetségét.

Elmondása szerint orvosai az elmúlt ötven évben száznál is több eszközt bevetettek kézproblémájának gyógyítására, de egyik sem működött. Nem úgy a mostani kesztyűk, melyekkel talán visszakaphatja régi életét. Annál is inkább, mivel a kesztyű belső párnái aszerint állíthatók, hogy a művész éppen gyors vagy lassú tempóban óhajt zongorázni.

„Az életem sajnos továbbra sem kerek, az idegsorvadás még mindig kísért. Néha, ha megpróbálok egy gyorsabb darabot játszani, elhatalmasodik rajtam a depresszió, mert nem az elképzeléseim szerint történnek a dolgok." - mondja Martins.

A bionikus kesztyű a nehézségeket leszámítva is új célt adott a művésznek: 2020-ban ünnepli Carnegie Hallos fellépéseinek hatvanadik évfordulóját, ezért eltökélte, hogy a jeles alkalomból nemcsak karmesterkedni, de zongorázni is fog. Addig is minden nap kora reggelenként és késő esténként gyakorol, mígnem sikerül hibátlanul eljátszania egy teljes Bach koncertet. Martins a New York Post-nak mesélt terveiről:

"Mindez akár egy-két évig is eltarthat, de harcolni fogok érte és sosem adom fel."

(Fotó: Head Topics)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.