Bizarr robotot készített az egyik legnépszerűbb humanoid tervezője

2024 / 01 / 10 / Bobák Zsófia
Bizarr robotot készített az egyik legnépszerűbb humanoid tervezője
A Mirokaït szándékosan kevésbé emberszerűre tervezték, de a mozgása különösen interaktív: folyamatosan figyeli környezetét és imitálja a vele beszélgetők mimikáját.

A francia Enchanted Tools újszerű hozzáállást képvisel a humanoidgyártók között, a cég ugyanis nem arra törekszik, hogy minél élethűbb és a valódi emberektől megkülönböztethetetlen külsejű robotokat készítsen, éppen ellenkezőleg, egyértelműen gépszerű, de mégis emberi vonásokkal ellátott robotokat gyárt. Az emberi (vagy éppen állatokhoz hasonló) "személyiségjegyek" hozzájárulnak a gépek elfogadottságának növeléséhez, mivel a cég elképzelése szerint "ha egy robot kellően nem-humanoid, a humán jellegei vonják magukra a figyelmet és késztetnek arra, hogy együttérezzünk valamivel, ami nyilvánvalóan gépeként azonosítható."

Az Enchanted Tools által gyártott Mirokaï robotok (név szerint Miroka és Miroki) ennélfogva robottestet kaptak, de az arcukat kijelző jeleníti meg, így sokkal dinamikusabb benyomást keltenek és nagyobb fokú interakcióra képesek. Az emberekkel való kommunikációt elősegítik a robotok fülei is, amelyek jelzőrendszerként szolgálnak: lefelé mutatnak, ha a robot valamilyen feladaton dolgozik és felfelé, amikor a gép készen áll az interakcióra és figyel a beszélgetőtársára. A rajzfilmfigurához hasonló Mirokaï arcát művészek tervezték meg és a rókaszerű karakter köré egész eredettörténetet kerítettek, ami varázslatos világba vezet. A való világban a robotot azonban gyakorlatias célokra használják majd, például kórházi szolgálatra vagy asszisztensi munkákra.

Az Enchanted Tools alapítója, Jerome Monceaux korábban részt vett a nagy sikerre szert tett Pepper és Nao robotok tervezésében is. A Mirokaï robotot már a tavalyi CES-en bemutatták és az idei show-n is megjelentek, a jövőben pedig nem csak kiállításokon, hanem egészségügyi intézményekben és hotelekben is felbukkanhatnak, mivel a cég összesen legalább százezer darabot készül gyártani belőlük.

(Fotó: Enchanted Tools)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.