Boldogok a szeizmológusok, mert övék most a csendeknek országa

2020 / 04 / 14 / Rácz Tamás
Boldogok a szeizmológusok, mert övék most a csendeknek országa
A földrengések, vulkánkitörések, szökőárak előjelzésével foglalkozó kutatók számára ajándék az a bár hónap, amíg az emberiség begubózik a pandémia miatt.

Nem sok szakmát érint pozitívan a koronavírus-járvány, de egyet biztosan: a szeizmológusokét, a tudósokét, akik a föld rezgéseivel, a földrengések előjelezhetőségével foglalkoznak.

Ahogy leálltak a járművek, a gyárak gépei, az építkezések, ahogy csökkent a tömegközlekedési eszközök száma, generációk óta nem tapasztalt csendben figyelhetik a földkéreg vibrációit, akik ezzel foglalkoznak. A brüsszeli székhelyű Belga Királyi Obszervatórium szeizmológusa szerint március 18-a, a belga fővárosban bevezetett kijárási korlátozások napja óta a földkéreg megfigyelhető "zaja" felével-harmadával csökkent. Ezekben a napokban a kutatók olyan precíz megfigyeléseket végezhetnek a valóban szeizmológiai eredetű rezgésekkel kapcsolatban, melyekre Brüsszelben eddig csak a havazások miatt leblokkolt közlekedés napjaiban és a karácsonyi nyugiban volt lehetőségük.

Thomas Lecocq brüsszeli szeizmológus jelenleg világszerte 30 kollégájával egyezteti megfigyelései eredményeit és tanulmányt ír arról, hogyan befolyásolja az emberi aktivitás lecsökkenése a földrengések, vulkánkitörések, szökőárak előrejelezhetőségét.

Hasonlóan lecsendesedett körülmények között rögzítik az adatokat a londoni szeizmográfok is. Paula Koelemeijer, a Royal Holloway Egyetem kutatója szerint a járványellenes intézkedések okozta nyugalom kiváló lehetőség, hogy az emberiség olyan alapos térképet rajzoljon magának a földkéreg szerkezetéről, mint még soha. Londonban március 23-án állt meg az élet, a szeizmológusok pedig már másnap húsz százalékos csökkenést tapasztaltak az emberek, járművek keltette zajokban. Most lelkesen gyűjtik az adatokat, kiegészítik adatbázisaikat és azt mondják, a közeljövő földrengéseivel kapcsolatban sokkal precízebb előjelzéseket adhatnak az emberiségnek. Legalább ennyi hasznunk van a világjárványból.

(A Positive News cikke nyomán)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.