Boldogok a szeizmológusok, mert övék most a csendeknek országa

2020 / 04 / 14 / Rácz Tamás
Boldogok a szeizmológusok, mert övék most a csendeknek országa
A földrengések, vulkánkitörések, szökőárak előjelzésével foglalkozó kutatók számára ajándék az a bár hónap, amíg az emberiség begubózik a pandémia miatt.

Nem sok szakmát érint pozitívan a koronavírus-járvány, de egyet biztosan: a szeizmológusokét, a tudósokét, akik a föld rezgéseivel, a földrengések előjelezhetőségével foglalkoznak.

Ahogy leálltak a járművek, a gyárak gépei, az építkezések, ahogy csökkent a tömegközlekedési eszközök száma, generációk óta nem tapasztalt csendben figyelhetik a földkéreg vibrációit, akik ezzel foglalkoznak. A brüsszeli székhelyű Belga Királyi Obszervatórium szeizmológusa szerint március 18-a, a belga fővárosban bevezetett kijárási korlátozások napja óta a földkéreg megfigyelhető "zaja" felével-harmadával csökkent. Ezekben a napokban a kutatók olyan precíz megfigyeléseket végezhetnek a valóban szeizmológiai eredetű rezgésekkel kapcsolatban, melyekre Brüsszelben eddig csak a havazások miatt leblokkolt közlekedés napjaiban és a karácsonyi nyugiban volt lehetőségük.

Thomas Lecocq brüsszeli szeizmológus jelenleg világszerte 30 kollégájával egyezteti megfigyelései eredményeit és tanulmányt ír arról, hogyan befolyásolja az emberi aktivitás lecsökkenése a földrengések, vulkánkitörések, szökőárak előrejelezhetőségét.

Hasonlóan lecsendesedett körülmények között rögzítik az adatokat a londoni szeizmográfok is. Paula Koelemeijer, a Royal Holloway Egyetem kutatója szerint a járványellenes intézkedések okozta nyugalom kiváló lehetőség, hogy az emberiség olyan alapos térképet rajzoljon magának a földkéreg szerkezetéről, mint még soha. Londonban március 23-án állt meg az élet, a szeizmológusok pedig már másnap húsz százalékos csökkenést tapasztaltak az emberek, járművek keltette zajokban. Most lelkesen gyűjtik az adatokat, kiegészítik adatbázisaikat és azt mondják, a közeljövő földrengéseivel kapcsolatban sokkal precízebb előjelzéseket adhatnak az emberiségnek. Legalább ennyi hasznunk van a világjárványból.

(A Positive News cikke nyomán)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.