Bolondos szmájliként mosolyog a Nap a NASA felvételén

2022 / 10 / 28 / Felkai Ádám
Bolondos szmájliként mosolyog a Nap a NASA felvételén
Vigyorog, mint a vadalma, mi pedig keringünk körülötte.

Ránk mosolygott a Nap – ebben az esetben ráadásul szó szerint. Mint azt a CNET írja, a NASA Solar Dynamics Observatory űrtávcsöve egy olyan képet lőtt életető energiaforrásunkról, a rendszer magjáról, legnagyobb égitestjéről, amely másodpercenként annyi energiát termel, mint egy billió egy megatonnás atombomba felrobbanása, amelyen idétlenül somolyog a „pufók” arcával.

A két szemet, és a fura szájat adó sötét foltok ultraibolya fényben látszanak, és ezeket lyukaknak nevezik: olyan régiók, ahol a gyors napszél az űrbe áramlik. A képet készítő SDO teleszkópot 2010-ben lőtték fel, és mint arra a neve is utal, kifejezetten a Nap tevékenységét követi nyomon. Az SDO-val lehet épp ezért tanulmányozni az űridőjárást, valamint a napkitöréseket is.

A hírre egyébként több mém is született, amiket a CNET vadászott össze. Ezek közül a legérdekesebb talán, de mindenképpen a legidőszerűbb az Egyesült Királyság Science and Technology Facilities Council Twitter fiókja, amely egy gyors átalakítás után halloween tököt formált rendszerünk központi csillagából:

Ne felejtsük el, hogy nem csak a fejünk felett csüng egy gigantikus mosoly, de mikroszkopikus mosolyok milliárdjai fekszenek a lábuk alatt. Így fest ugyanis egy fűszál a mikroszkóp alatt:

(Kép: Twitter/NASASun)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.