Börtönkórházban tölti az életét a tizennyolc éves hekker, aki GTA-videókat lopott

2023 / 12 / 26 / Pőcze Balázs
Börtönkórházban tölti az életét a tizennyolc éves hekker, aki GTA-videókat lopott
Egy brit bíró karácsony előtt úgy döntött, hogy Arion Kurtaj, a Lapsus$ nevű hekkerkollektíva tagja nem bocsátható szabadon, mert változatlanul bűncselekményeket szeretne elkövetni.

2022 tavaszán számoltunk be a Rakétán az épp hírhedtté váló bűnszervezetről, amikor kiderült, hogy a technológiai óriások rendszereibe bejutó tagjai valójában brit tinik. A csipgyártó Nvidiától a munkatársak belépési adatait és egyéb, bizalmas információkat szereztek meg; ellopták a Samsungtól a Galaxy készülékek, majd a Microsofttól a Bing és a Cortana forráskódjának egy részét; valamint az Okta nevű autentikációs platform egyes ügyfeleinek az információit. Az áldozatok mindegyike azt nyilatkozta, hogy nem történt hatalmas baj, a bűnözők jellemzően csak egy-egy felhasználó fiókján keresztül jutottak hozzá korlátozott mennyiségű adathoz, ám a Lapsus$ nevét rövid idő alatt így is megismerte, ha nem is a fél világ, de a technológiai szektor biztosan.

Az egyik elkövető, Arion Kurtaj múlt szeptemberben, miközben óvadék ellenében szabadlábon volt, másfél órányi videófájlhoz jutott hozzá a következő évek legjobban várt videojátékából, a Grand Theft Auto, azaz GTA VI-ból.

Ekkor újra letartóztatták, ám mivel autizmusa miatt nem vonható felelősségre, ezért később az esküdtszék is arra kellett, hogy keresse a választ, hogy szándékosan követte-e el a bűncselekményeket. Mivel a letartóztatása alatt többtucatszor okozott sérüléseket és anyagi kárt, valamint az elmeorvos-szakértő is úgy ítélte meg, hogy a férfi "amint lehet" visszatérne a kiberbűnözéshez, ezért a bíróság úgy döntött, hogy börtönkórházban kell élnie élete végéig, illetve amíg az orvosok nem látják úgy, hogy ezek a veszélyek megszűntek volna - számolt be a The Verge. A 2025-re ígért GTA VI-nak időközben hivatalosan is megjelent a bemutatója, ám a bírót nem hatotta meg, hogy annak a kiszivárogtatás ellenére hatalmas sikere volt. A fejlesztő Rockstar Games azt állította, hogy ötmillió dollárjába került a támadás hatásának a kezelése.

(Borítókép: João Ferrão/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.