Önvezető technológiákat is fognak fejleszteni a Bosch 70 milliárd forintból felépített budapesti innovációs kampuszán

2022 / 09 / 09 / Bobák Áron
Önvezető technológiákat is fognak fejleszteni a Bosch 70 milliárd forintból felépített budapesti innovációs kampuszán
A Bosch négy év alatt építette fel a vállalat egyik legjelentősebb európai autóipari fejlesztési központját a Gyömrői úton.

A Bosch 2018-ban kezdte meg a Budapesti Fejlesztési Központ bővítését, amelynek keretében a már meglévő kampusszal szemben egy összesen kilencvenezer négyzetméteres épületegyüttest húztak fel egy 70 milliárd forintos beruházás keretében. A csütörtökön átadott Budapest Innovációs Kampusz összesen 1800 újgenerációs munkahelyet biztosít, és többek között 14 ezer négyzetméternyi kutató-és tesztlabor valamint egy tízezer négyzetméteres műszeres tesztpálya is található benne. Utóbbi az önvezető- és elektromos járművek fejlesztéséhez nyújt hatékony segítséget azáltal, hogy a mérnökök ellenőrzött körülmények között, különböző útfelületeken és többféle szimulációs helyzetben tudják finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit. A Bosch közleménye hozzáteszi, hogy a tesztpálya saját üzemanyag- és elektromos töltőállomással is rendelkezik, valamint egy speciális pályavilágítási rendszert is kiépítettek a szürkületi és éjszakai fényviszonyok modellezéséhez.

"A Bosch Budapest Innovációs Kampusz a nemzetközi Bosch csoport egyik legjelentősebb autóipari fejlesztési központja Európában" - mondta Dr. Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és Adria régióban kinevezett vezetője, aki Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök társaságában adta át az új létesítményt. Szászi hozzátette, hogy a Budapest Innovációs Kampusz meghatározó szerepet játszik a Bosch elektromobilitási és automatizált vezetési megoldásaink fejlesztésében.

Az új épület egyik különlegessége a rezgésmentesített óriás tesztcsarnok, ahol precíziós mérőkamrák segítségével zajlik majd a jövő személy- és tehergépjárműveinek fejlesztése. Az egyszerre akár több kamion befogadására is alkalmas csarnokban a repülőgépiparban és az űrtechnológiában használt speciális berendezések a környezeti rezgéseket teljesen kiszűrve biztosítanak különösen nagy pontosságú mérést a gépjárművek szenzorai számára.

A Budapest Innovációs Kampusszal kapcsolatban a Bosch különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fenntarthatósági vállalásaikkal összhangban a létesítményt energiatakarékosan lehessen üzemeltetni, amit többek között kiemelkedően jó hőszigeteléssel, a környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsment-megoldásokkal, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel valamint hővisszanyerős szellőztetéssel értek el. "A kampusz működéséhez megújuló energiaforrásokat is felhasználnak, kizárólag minősített zöldenergiát vásárolnak, nagy hatékonyságú hőszivattyú rendszereket alkalmaznak elsődleges hűtési és fűtési megoldásként, melyeket a jövőben napelemes rendszerek egészítenek majd ki. A kutatás-fejlesztési terület tesztrendszerei által generált hőt is újra felhasználják fűtésre, melegvíz-ellátásra" - részletezi a Bosch a fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedéseket, hozzátéve, hogy a kampusz területén sétányokkal, tavakkal és pihenőszigetekkel színesített park is található, emellett pedig tetőkertet is kialakítottak az épületek tetején.

(Fotó: Bosch)

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét A Bosch támogatásával az ELTE Informatikai Karán létrehozott új tanszéken többek között az önvezető járművek, a gépi látás és a mesterséges intelligencia lesznek a középpontban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
A helyiek évekkel ezelőtt kérték a céget, hogy javítsa ki a hibát a rendszerében.
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Optimus egyre hasznosabb képességeket tanul és a koordinációja is gyorsan fejlődik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.