Önvezető technológiákat is fognak fejleszteni a Bosch 70 milliárd forintból felépített budapesti innovációs kampuszán

2022 / 09 / 09 / Bobák Áron
Önvezető technológiákat is fognak fejleszteni a Bosch 70 milliárd forintból felépített budapesti innovációs kampuszán
A Bosch négy év alatt építette fel a vállalat egyik legjelentősebb európai autóipari fejlesztési központját a Gyömrői úton.

A Bosch 2018-ban kezdte meg a Budapesti Fejlesztési Központ bővítését, amelynek keretében a már meglévő kampusszal szemben egy összesen kilencvenezer négyzetméteres épületegyüttest húztak fel egy 70 milliárd forintos beruházás keretében. A csütörtökön átadott Budapest Innovációs Kampusz összesen 1800 újgenerációs munkahelyet biztosít, és többek között 14 ezer négyzetméternyi kutató-és tesztlabor valamint egy tízezer négyzetméteres műszeres tesztpálya is található benne. Utóbbi az önvezető- és elektromos járművek fejlesztéséhez nyújt hatékony segítséget azáltal, hogy a mérnökök ellenőrzött körülmények között, különböző útfelületeken és többféle szimulációs helyzetben tudják finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit. A Bosch közleménye hozzáteszi, hogy a tesztpálya saját üzemanyag- és elektromos töltőállomással is rendelkezik, valamint egy speciális pályavilágítási rendszert is kiépítettek a szürkületi és éjszakai fényviszonyok modellezéséhez.

"A Bosch Budapest Innovációs Kampusz a nemzetközi Bosch csoport egyik legjelentősebb autóipari fejlesztési központja Európában" - mondta Dr. Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és Adria régióban kinevezett vezetője, aki Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök társaságában adta át az új létesítményt. Szászi hozzátette, hogy a Budapest Innovációs Kampusz meghatározó szerepet játszik a Bosch elektromobilitási és automatizált vezetési megoldásaink fejlesztésében.

Az új épület egyik különlegessége a rezgésmentesített óriás tesztcsarnok, ahol precíziós mérőkamrák segítségével zajlik majd a jövő személy- és tehergépjárműveinek fejlesztése. Az egyszerre akár több kamion befogadására is alkalmas csarnokban a repülőgépiparban és az űrtechnológiában használt speciális berendezések a környezeti rezgéseket teljesen kiszűrve biztosítanak különösen nagy pontosságú mérést a gépjárművek szenzorai számára.

A Budapest Innovációs Kampusszal kapcsolatban a Bosch különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fenntarthatósági vállalásaikkal összhangban a létesítményt energiatakarékosan lehessen üzemeltetni, amit többek között kiemelkedően jó hőszigeteléssel, a környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsment-megoldásokkal, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel valamint hővisszanyerős szellőztetéssel értek el. "A kampusz működéséhez megújuló energiaforrásokat is felhasználnak, kizárólag minősített zöldenergiát vásárolnak, nagy hatékonyságú hőszivattyú rendszereket alkalmaznak elsődleges hűtési és fűtési megoldásként, melyeket a jövőben napelemes rendszerek egészítenek majd ki. A kutatás-fejlesztési terület tesztrendszerei által generált hőt is újra felhasználják fűtésre, melegvíz-ellátásra" - részletezi a Bosch a fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedéseket, hozzátéve, hogy a kampusz területén sétányokkal, tavakkal és pihenőszigetekkel színesített park is található, emellett pedig tetőkertet is kialakítottak az épületek tetején.

(Fotó: Bosch)

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét A Bosch támogatásával az ELTE Informatikai Karán létrehozott új tanszéken többek között az önvezető járművek, a gépi látás és a mesterséges intelligencia lesznek a középpontban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.