Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket

2023 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.

Újabban különös, lezárt palackok kerülnek partra a Mexikói-öböl mentén, elsősorban Texasban. A palackok egy régebbi hagyományra, a boszorkánypalackokra vezethetőek vissza – kinyitni őket azonban nagyon nem tanácsos, de nem a természetfeletti miatt.

Mint arról az eset kapcsán az IFLScience beszámol, a történelmi népi mágiában mélyen gyökerező boszorkánypalackokat a 16. és 17. században alkalmazták a varázslatok és a megbabonázások ellen, amikor a természetfeletti hatalmas befolyást gyakorolt az emberek életére. Azonban nem a bennük lapuló “mágia” miatt ellenjavalt ezeket piszkálgatni, különösen kinyitni, hanem mert ezek fizikailag jelenthetnek veszélyt a testi épségre.

Történelmileg ugyanis ezek a védőtalizmánok vascsapokat, tűket, rozsdás szögeket, emberi hajat és egy további kulcsfontosságú összetevőt tartalmaztak: a vizeletet, amelyet gyakran a védelmet kereső személy “állított elő”. Akkoriban rengetegen aggódtak a boszorkányok miatt, mivel a népesség inkább elfogadta, hogy a világot természetfeletti erők irányítják, mint manapság. Egy ilyen világszemléletben pedig a boszorkánypalackok kézzelfogható eszközként szolgáltak az egyének számára a vélt rosszindulatú erők elleni küzdelemben.

Az IFLScience cikke szerint amíg a vallás csak korlátozott vigaszt kínált ezekben az időkben, addig ezek a néphagyományok az önrendelkezés érzését biztosították azoknak, akik a boszorkányok megfoghatatlan sanyargatásával küzdöttek. A boszorkánypalackok népszerűsége épp ezért az eszköz kettős céljából fakadt – nemcsak az áldozatot védték, hanem úgy vélték, hogy kínokat is okoznak a szenvedésért felelős boszorkánynak.

A palackok nem kizárólag az ”Újvilág” hagyományai: az Egyesült Királyságban több száz példát találtak ilyen tárgyakra olyan épületekben, ahol elásták vagy falakba rejtették őket. A Harte Research Institute kutatóintézet szerint azonban a most a texasi térségben megjelent palackok sokkal modernebbek, és a Karib-térségből, valamint Dél-Amerikából származhatnak. Mint Jace Tunnell, az intézet munkatársa nyilatkozott:

„Körülbelül nyolc ilyen palackot találtam, és egyet sem nyitottam ki. Öt van belőlük a kerítésemen a hátsó udvarban, mivel a feleségem nem engedi, hogy bevigyem őket a házba. Nem hiszem, hogy az Egyesült Államokból származnának, bár nem lehetek 100 százalékig biztos benne, mivel soha nincs írás vagy utalás arra, hogy honnan származnak. Azonban a világ minden tájáról találunk partra mosott tárgyakat az óceáni áramlatok miatt, és néha olyan törmelékhalmokban találom ezeket a palackokat, amelyekben olyan jellegeztes, megsárgult, ecetes palackok vannak, amelyek Haitiről származnak.”

Eddig a Tunnell által felfedezett palackok többsége mindössze gallyakat és gyógynövényeket tartalmazott, nem pedig a történelmi példákban szereplő veszélyesebb tárgyakat, tehát rozsdás szegeket vagy vizeletet.

Olyan értelemben nem különös ezen tárgyak megjelenése, hogy a hagyomány ma is él, sőt, több régi babonához hasonlóan kifejezetten virágzik ironikus módon a tudomány és a csúcstechnológia egyik legfontosabb vívmányán, az interneten – ilyen palackokat ugyanis számtalan webhelyről lehet manapság rendelni.

(Kép: Harte Research Institute)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Megtalálhatták az első felhasználási területet az időkristályok számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.