Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket

2023 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.

Újabban különös, lezárt palackok kerülnek partra a Mexikói-öböl mentén, elsősorban Texasban. A palackok egy régebbi hagyományra, a boszorkánypalackokra vezethetőek vissza – kinyitni őket azonban nagyon nem tanácsos, de nem a természetfeletti miatt.

Mint arról az eset kapcsán az IFLScience beszámol, a történelmi népi mágiában mélyen gyökerező boszorkánypalackokat a 16. és 17. században alkalmazták a varázslatok és a megbabonázások ellen, amikor a természetfeletti hatalmas befolyást gyakorolt az emberek életére. Azonban nem a bennük lapuló “mágia” miatt ellenjavalt ezeket piszkálgatni, különösen kinyitni, hanem mert ezek fizikailag jelenthetnek veszélyt a testi épségre.

Történelmileg ugyanis ezek a védőtalizmánok vascsapokat, tűket, rozsdás szögeket, emberi hajat és egy további kulcsfontosságú összetevőt tartalmaztak: a vizeletet, amelyet gyakran a védelmet kereső személy “állított elő”. Akkoriban rengetegen aggódtak a boszorkányok miatt, mivel a népesség inkább elfogadta, hogy a világot természetfeletti erők irányítják, mint manapság. Egy ilyen világszemléletben pedig a boszorkánypalackok kézzelfogható eszközként szolgáltak az egyének számára a vélt rosszindulatú erők elleni küzdelemben.

Az IFLScience cikke szerint amíg a vallás csak korlátozott vigaszt kínált ezekben az időkben, addig ezek a néphagyományok az önrendelkezés érzését biztosították azoknak, akik a boszorkányok megfoghatatlan sanyargatásával küzdöttek. A boszorkánypalackok népszerűsége épp ezért az eszköz kettős céljából fakadt – nemcsak az áldozatot védték, hanem úgy vélték, hogy kínokat is okoznak a szenvedésért felelős boszorkánynak.

A palackok nem kizárólag az ”Újvilág” hagyományai: az Egyesült Királyságban több száz példát találtak ilyen tárgyakra olyan épületekben, ahol elásták vagy falakba rejtették őket. A Harte Research Institute kutatóintézet szerint azonban a most a texasi térségben megjelent palackok sokkal modernebbek, és a Karib-térségből, valamint Dél-Amerikából származhatnak. Mint Jace Tunnell, az intézet munkatársa nyilatkozott:

„Körülbelül nyolc ilyen palackot találtam, és egyet sem nyitottam ki. Öt van belőlük a kerítésemen a hátsó udvarban, mivel a feleségem nem engedi, hogy bevigyem őket a házba. Nem hiszem, hogy az Egyesült Államokból származnának, bár nem lehetek 100 százalékig biztos benne, mivel soha nincs írás vagy utalás arra, hogy honnan származnak. Azonban a világ minden tájáról találunk partra mosott tárgyakat az óceáni áramlatok miatt, és néha olyan törmelékhalmokban találom ezeket a palackokat, amelyekben olyan jellegeztes, megsárgult, ecetes palackok vannak, amelyek Haitiről származnak.”

Eddig a Tunnell által felfedezett palackok többsége mindössze gallyakat és gyógynövényeket tartalmazott, nem pedig a történelmi példákban szereplő veszélyesebb tárgyakat, tehát rozsdás szegeket vagy vizeletet.

Olyan értelemben nem különös ezen tárgyak megjelenése, hogy a hagyomány ma is él, sőt, több régi babonához hasonlóan kifejezetten virágzik ironikus módon a tudomány és a csúcstechnológia egyik legfontosabb vívmányán, az interneten – ilyen palackokat ugyanis számtalan webhelyről lehet manapság rendelni.

(Kép: Harte Research Institute)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.