Brutális baleset: egy kislánnyal is végeztek a gyilkos méhek a buszkarambol után

2023 / 05 / 10 / Felkai Ádám
Brutális baleset: egy kislánnyal is végeztek a gyilkos méhek a buszkarambol után
Hatan haltak meg a közúti balesetet követően a méhtámadásban – köztük egy nyolcéves kislány és az édesanyja. Elmondjuk, miért ilyen probléma az afrikanizált méh, és hogyan jelent meg egyáltalán.

Habár a sajtó gyakran “afrikai méhként” (african honey bee) hivatkozik rá, az afrikanizált méh (africanized bees) valójában egy hibrid méhfajta, sőt a legismertebb hibridrovar, amelyet gyilkos méhként is szoktak emlegetni – és ahogy az a legutóbbi esetből látszik: joggal. Mint arról ugyanis a Telegraph beszámol, Nicaraguában egy közúti balesetet követően ezek a rovarok hat emberrel is végeztek: köztük egy nyolcéves kislánnyal és az édesanyjával.

A baleset helyi idő szerint hétfő reggel történt, amikor is egy busz az előzetes vizsgálatok szerint mechanikai hibák miatt letért az útról, és 160 méterre egy kávéültetvényen csapódott be, ahol afrikanizált méheket tartottak fából készült méhkasokban. A buszon körülbelül hatvanan utaztak, és közülük 45 embert csipkedtek össze a feldühödött rovarok. Az eddigi jelentések szerint bár a busz maga is karambolozott tehát, és látható sérülések vannak rajta, az utasok halálát az orvosok szerint nem a közúti baleset, hanem a méhcsípések okozták.

Az első hírek négy áldozatról szóltak, később azonban kiderült, hogy a legsúlyosabb sérültek közül kettő a kórházban meghalt. Az áldozatok között volt egy 47 éves nő, Eneyda Torrez Zelaya és a lánya, a nyolcéves Andrea Carolina Garcia Torrez. A méhek egy 84 éves nővel is végzetek, egy négyéves kisfiú pedig súlyos állapotban van a baleset helyszínéhez legközelebbi városban, a Jinotega-i Victoria Mota Kórházban. A sérültekről készült fényképeken az áldozatok felsőtestén több tucat vörös folt látható.

Mint azt a Smithonian Egyetem oldala írja: az afrikanizált méh külsőleg nagyban hasonlít a sima méhre, de a veszélyt igazán nem is egy-egy rovar jelenti, hanem a kolónia kollektív viselkedése.

Az afrikanizált méhek története az előző évszázad közepén kezdődött, mint azt a Smithonian cikke írja: “1956-ban néhány afrikai mézelő méhkolóniát importáltak Brazíliába, azzal az ötlettel, hogy a méztermelés növelése érdekében keresztezzék őket a helyi mézelő méhpopulációkkal. 1957-ben huszonhat afrikai királynő az európai munkásméhek rajával együtt megszökött egy kísérleti méhészetből. Ezek az afrikai méhek azóta hibrid populációkat alkottak az európai mézelő méhekkel, mind elvadult, mind kereskedelmi kaptárakból.”

A gyilkos méhek ezután terjeszkedni kezdtek észak felé: 1990-re már eljutottak Texas állam déli részére is, 1995-ben pedig már Kaliforniában is megjelentek. Az afrikanizált méhek brazíliai felbukkanásuk óta már 1000 emberrel végeztek eddig, aminek oka, hogy – mint az a mostani baleset kapcsán is látható – rendkívül agresszívek. Mindez abban ölt testet, hogy az európai mézelő méheknél jóval nagyobb számban támadnak a behatolókra – az áldozatok jellemzően tízszer annyi csípést szenvednek, mint amennyit az európai méhek szoktak okozni. Emellett a reakcióidejük is gyorsabb – tízszer olyan gyorsan reagálnak arra, ha valami megzavarja őket, mint az európai fajták, ráadásul kitartóak is: az áldozatokat képesek 200 méteren át is üldözni.

Az USA-ban ezen kívül viszont aggódnak a méziparral kapcsolatos, valamint a beporzást érintő hatásaik miatt is, így különböző módszerekkel próbálják kordában tartani az afrikanizált méhek elterjedését az országban.

(Kép: afrikanizált méh, Flickr/)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.