Brutálisan mélyre fúr Kína a Föld belsejébe

2023 / 06 / 02 / Felkai Ádám
Brutálisan mélyre fúr Kína a Föld belsejébe
Eddig csak ketten fúrtak ennél mélyebbre.

A kínai kutatók ambiciózus projektbe kezdtek, hogy olyan mélyre fúrjanak az országban, mint előttük soha senki – írja az IFLScience a Bloomberg nyomán. A kutatók célja, hogy 10 000 méteres mélységbe leásva 10 kőzetrétegen keresztül elérjék a kréta időszakból származó, akár 145 millió éves kőzeteket. Mindez segíthet azonosítani az ásványkincseket és felmérni a környezeti kockázatokat, például a földrengéseket és a vulkánkitöréseket.

A lyuk a maga 10 kilométeres mélységével impozáns, és Kínán belül tehát páratlan is, de globálisan azért jutottak már ennél mélyebbre is. A lenti cikkünkben látványos animációs videón mutatjuk be, hogy milyen mélységekbe ásott le eddig az emberiség.

Ilyen mélységekig fúrt le eddig az emberiség Látványos animáción jutunk le a sztenderd temetési mélységtől az elképzelhetetlenig. Na de melyik lyuk a legmélyebb?

Mint a fenti cikkből kiderül, a 10 kilométeres mélységnél akad két mélyebb lyuk is: 12262 méter mély a Kola-félszigeten a szupermély fúrás, amelyet még a Szovjetunió fúrt tudományos kutatási céllal. (Egyébként a lyuk mindössze 23 cm széles, és munkát a tervezettnél hamarabb állították le, mert akkora volt a forróság, hogy a fúrófej nem működött.) Ennél is mélyebb viszont a Z-44 Chayvo olajfúrás, amely 12376 méter mélyre jutott le – amivel ez a jelenlegi rekorder. A kontextus kedvéért: 10995 méter mély a Mariana-árok legmélyebb pontja, vagyis nem sokkal mélyebb, mint a kínaiak most tervezett fúrása.

Mint a fentiekből kiderül, a Kola-félszigeten tudományos céllal történt a fúrás – vagyis ha csak az ilyen jellegű eseteket vesszük, akkor ez a rekorder, illetve az IFLScience megemlíti azt is, hogy ennek a szovjet vállalkozásoknak több érdekes tudományos eredménye is akadt: az orosz kutatók ekkor állapították meg, hogy a Föld mélyén a sziklák sokkal nedvesebbek, mint amire számítottak. Korábban ugyanis azt feltételezték, hogy a víz ilyen mélységekig már nem hatol le. A másik fontos megállapítás a lemeztektonika bizonyítása volt – ezt a relatíve tehát új elméletet ugyanis nagyjából akkor kezdték elfogadni, amikor a szovjetek elkezdték ásni a fúrólyukat.

Az ilyen fúrások, mint az talán a fentebbiek alapján sejthető, nagyon komoly mérnöki kihívást jelent – Szun Csinseng, a Kínai Mérnöki Akadémia tudósa a Xinhua kínai állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott a nehézségek kapcsán, hogy olyan ez, mint egy hatalmas teherautót átvezetni két vékony acélkábelen.

A földkéreg vastagsága szárazföldön változó: átlagosan körülbelül 30 kilométer vastag, de a hegyláncok alatt akár a 100 kilométert is elérheti – vagyis nagyon messze vagyunk attól, hogy egyáltalán a Föld köpenyét elérjük, de az ilyen projektek mégis érdekesek és fontosak, elvégre a Föld legmélye lehet annyira érdekes, mint a világűr.

(A cikkhez használt kép illusztráció, azon egy bányajárat látható, forrás: wikimedia.commons/Nikki Mahadevan, CC BY-SA 2.0)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.