Brutálisan nehéz, titkos műholdat állíthat pályára a SpaceX a Falcon Heavy-vel

2022 / 10 / 26 / Felkai Ádám
Brutálisan nehéz, titkos műholdat állíthat pályára a SpaceX a Falcon Heavy-vel
Negyedszerre lövik ki a világ legerősebb rakétáját, ezúttal olyan titkos rakománnyal a fedélzeten, ami dögnehéz lehet.

A Falcon Heavy – mint azt az Interesting Engineering írja a most megosztott kép apropóján – némileg elvész a rakétákról szóló diskurzusban, pedig ahogy azt a SpaceX vonatkozó weboldala is büszkén hirdeti: ez jelenleg a világ legerősebb rakétája. A Falcon Heavy 63,8 tonna terhet képes alacsony Föld körüli pályára (LEO), vagy 26,7 tonna terhet geostacionárius transzferpályára juttatni, és érdemes megemlíteni azt is, hogy ez a rakéta vitte fel a mára elhíresült meggypiros Tesla Roadstert is. Akit amúgy érdekel a világ (és talán az univerzum) első űrautójának a sorsa, az ezen a weboldalon nyomon követheti – a kocsi ezek szerint jelenleg a Vénusz relatív közelségében található, bolygónktól 306 058 428 km-re. Na de térjünk vissza a Falcon Heavy-hez, íme egy kilövést megelőző, lenyűgöző felvétel a brutális mennyiségű (27 darab) Merlin hajtóműről:

A fenti szám úgy jön össze, hogy a rakéta első fokozata három Falcon 9 rakétából áll, és ezek mindegyike 9 Merlin 1D rakétahajtóművel rendelkezik. A két oldalsó rakéta egyébként működhet önállóan, Falcon 9-ként is, a középső, szerkezetileg megerősített darab viszont csak ebben a konfigurációban fordul elő. Mindez azzal is jár, hogy a jellegzetes gyorsítórakéta-landolásra csak a két oldalsó darab képes, a központi rakéta a pályaelhagyás után a tengerben landol azt követően, hogy a második fokozatot pályára állította. A második fokozatot egyébként egyetlen, az űrbeli körülményekhez módosított Merlin 1D Vacuum motor hajtja.

A mostani, az USSF–44 misszió keretében történő kilövés hosszú idő óta az első Falcon Heavy start – mint azt a Space.com írja: a világ legerősebb rakétáját utoljára 2019 júniusában küldték fel a csillagok közé. A mostani egyébként a negyedik kilövés lesz mindössze.

Nagyon érdekes az is, hogy mit rejteget a Falcon Heavy a puttonyában: az említett USSF–44 az amerikai Space Force részére fog geostacionárius pályára állítani két műholdat. A Next Spaceflight adatai alapján a fedélzeten 2 rakomány lesz, egy nagyobb, titkosított műhold, valamint egy TETRA-1 nevű mikroműhold. A TETRA-1 az első a GEO műholdak prototípusának sorozatában, amelyet az Egyesült Államok hadserege bocsát fel, és amely a jövőbeni műholdak rendszereljárásait teszteli.

Annyit azért kiokoskodhatunk a fentiek alapján (ha tehát ezek az adatok igazak), hogy a titkosított darab nem semmi műhold lehet, ha a Falcon Heavy kell hozzá, amely tehát akár 26,7 tonna terhet is képes geostacionárius transzferpályára juttatni – a rekorder teherkapacitást ugyanis vélhetőleg nem a mikroműhold emészti majd fel. A kilövésről még annyi ismeretes, hogy erre október 31-nél korábban nem fog sor kerülni.

(Kép: SpaceX)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.