Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya

2023 / 12 / 09 / Bodnár Barna
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.

Csaknem három napig tartó tárgyalásokat követően az Európai Unió jogalkotói tegnap este politikai megállapodást kötöttek a mesterséges intelligencia szabályozásának kockázatalapú keretrendszeréről. Az MI-jogszabállyal kapcsolatos megbeszélések még 2021 áprilisában kezdődtek, ezután pedig hónapokig tartó, háromoldalú tárgyalásokra volt szükség ahhoz, hogy a megállapodás megszülethessen. A tegnapi bejelentés egyben azt jelenti, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló uniós szintű jogszabály célegyenesbe ért.

Az Európai Parlament által kiadott sajtóközlemény szerint a Tanáccsal kötött megállapodás tartalmazza bizonyos MI-rendszerek alkalmazásának teljes tilalmát. A jogszabály tiltani fogja a következőket:

  • olyan biometrikus rendszerek, amelyek érzékeny jellemzők alapján kategorizálják az embereket, például politikai, vallási, filozófiai meggyőződés, szexuális irányultság, faji hovatartozás;
  • az internetről vagy a térfigyelő kamerák felvételeiből származó arcképek nem célzott lekérdezése arcfelismerő adatbázisok létrehozása céljából;
  • érzelemfelismerés a munkahelyeken és oktatási intézményekben;
  • viselkedésen vagy személyes jellemzőkön alapuló társadalmi pontozás;
  • az emberi viselkedést manipuláló mesterséges intelligencia-rendszerek, amelyek megkerülik az emberi szabad akaratot;
  • az emberek (koruk, fogyatékosságuk, szociális vagy gazdasági helyzetük miatti) kiszolgáltatottságának kihasználására használt MI.

A távoli biometrikus azonosítási technológia nyilvános helyeken történő használatát nem tiltották be teljesen a bűnüldöző hatóságok számára, azonban azt olyan szigorú feltételekhez kötik majd, mint például az előzetes bírói engedély, illetve csak meghatározott bűncselekményekkel kapcsolatban lehet majd használni ezeket a rendszereket. Ez azt is jelenti, hogy ezt a technológiát csak „a súlyos bűncselekmény elkövetésével elítélt vagy gyanúsított személy célzott felkutatására” használhatják majd, és akkor is csak olyan célokra, mint többek között az áldozatok felkutatása emberrablás esetén, terrorcselekmény megelőzése, vagy a hasonló bűncselekményekkel gyanúsítottak lokalizálása, vagy azonosítása.

A digitális világ mérföldköve az EU új MI-jogszabálya Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletéhez (GDPR) hasonlóan az uniós MI-jogszabály is globális szabvánnyá válhat, amely meghatározhatja azt is, hogy a mesterséges intelligencia milyen törvényi keretek között működhet a világ Európán kívüli országaiban.

A magas kockázatúnak minősített mesterséges intelligencia-rendszerek esetében (az egészségre, a biztonságra, az alapvető jogokra, a környezetre, a demokráciára és a jogállamiságra gyakorolt jelentős potenciális káros hatásuk miatt) is egyértelmű kötelezettségekről állapodtak meg. Magas kockázatúnak minősülnek például a választások kimenetelének és a választói magatartásnak a befolyásolására használt MI-rendszerek. A megállapodás értelmében az EU-s állampolgároknak joguk lesz panaszt tenni ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, hasonlóan a 2018-as, személyes adatokat védő GDPR-hoz.

Megállapodás született továbbá egy „kétszintű” védőkorlát-rendszerről is, amelyet az „általános” mesterséges intelligencia rendszerekre kell alkalmazni, mint például az úgynevezett generatív alapmodellekre, mint a ChatGPT. Ezeknek a rendszereknek és az általuk használt modelleknek szigorú átláthatósági követelményeknek kell megfelelniük. Ilyen feltétel például a részletes technikai dokumentáció elkészítése, az uniós szerzői jogi szabályozás betartása és a modell tanításához használt tartalmakról szóló részletes összefoglalók közzététele. Ami a jogszabályban foglalt követelmények be nem tartásáért kiszabott bírságokat illeti, azok a jogsértéstől és a vállalat méretétől függően 35 millió eurótól vagy a globális forgalom 7%-ától 7,5 millió euróig vagy a forgalom 1,5%-áig terjedhetnek majd.

A jogszabály elfogadott szövegét a Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy uniós jogszabállyá váljon. A tegnapi megállapodás a törvény fokozatos hatálybalépést is lehetővé teszi: a tiltott felhasználási esetekre vonatkozó szabályok bevezetéséig hat hónap, az átláthatósági és irányítási követelmények esetében 12 hónap, az összes többi követelmény esetében pedig 24 hónap áll rendelkezésre. Így az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvényének teljes ereje valószínűleg csak 2026-ban lesz érezhető.

(Borítókép: Getty Images/MarianVejcik)

Újabb előrelépés az EU mesterséges intelligenciát szabályozó jogszabályával kapcsolatban A törvény betiltja például a köztereken, mesterséges intelligenciával végzett biometrikus azonosítást, érzelemfelismerést, de szigorú átláthatósági követelményeket támaszt a ChatGPT-hez hasonló rendszerekkel szemben is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.