Újabb előrelépés az EU mesterséges intelligenciát szabályozó jogszabályával kapcsolatban

2023 / 06 / 15 / Bodnár Barna
Újabb előrelépés az EU mesterséges intelligenciát szabályozó jogszabályával kapcsolatban
Megszavazta az Európai Parlament a tárgyalási álláspontját a mesterséges intelligencia szabályozásával kapcsolatban, jöhet az úgynevezett MI-jogszabály szövegének véglegesítése az Európai Tanáccsal. A törvény betiltja például a köztereken, MI-vel végzett biometrikus azonosítást, érzelemfelismerést, de szigorú átláthatósági követelményeket támaszt a ChatGPT-hez hasonló rendszerekkel szemben is.

A képviselők szerdán 499 szavazattal, 28 ellenében és 93 tartózkodás mellett meghatározták, hogy milyen tárgyalási álláspontot képviseljen a Parlament a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályjavaslat tanácsi vitájakor, derül ki az Európai Parlament közleményéből. A jogszabály részleteiről bővebben az alábbi cikkben írtunk:

A digitális világ mérföldköve az EU új MI-jogszabálya Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletéhez (GDPR) hasonlóan az uniós MI-jogszabály is globális szabvánnyá válhat, amely meghatározhatja azt is, hogy a mesterséges intelligencia milyen törvényi keretek között működhet a világ Európán kívüli országaiban.

Az MI-jogszabállyal az Európai Unió megtiltaná a mesterséges intelligencia használatát olyan alkalmazási területeken, amelyek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek, illetve amelyek sértik az emberek magánélethez való jogait.

Így a jogszabály tiltani fogja többek között a köztereken végzett, távoli biometrikus azonosítást, a gépi érzelemfelismerést, a nemen, fajon, etnikai származáson, valláson, politikai szemléleten alapuló azonosítást.

A nagy kockázattal járó MI-rendszerekre szigorú átláthatósági és ellenőrzési követelmények vonatkoznak majd. Ide tartozik majd minden olyan alkalmazás, ami veszélyezteti az emberek alapvető jogait, egészségét, biztonságát, illetve a választási eredmények és a szavazók befolyásolására alkalmas MI-rendszerek, továbbá a több mint 45 millió felhasználóval rendelkező közösségimédia-platformok által használt ajánlórendszerek.

A generatív mesterséges intelligenciát használó alkalmazások, például

a ChatGPT az általános célú MI-rendszerek kategóriájába esik, így a fejlesztőknek egyértelműen fel kell tüntetni, hogy az adott tartalmat mesterséges intelligencia állította elő.

A felhasználók számára egyértelművé kell tenni, hogy az adott tartalom - például az emberek megtévesztésére alkalmas „deep fake” képek – valódi, vagy MI által generált. Az átláthatóságra vonatkozó szabályok előírják, hogy a rendszer betanításához használt, szerzői jog által védett tartalmak listáját a fejlesztők közzétegyék.

A szabályozás céljai között szerepel az is, hogy az EU polgárainak joga legyen hivatalosan panaszt tenni, ha visszaélést tapasztal az adataival kapcsolatban, akár az EU, mára globálisan is meghatározó adatvédelmi törvénye, a GDPR esetében. A panaszok, illetve a törvénysértések hatékony és gyors kezelése érdekében az Unió kibővítené az MI-ügyekkel foglalkozó uniós hivatal hatásköreit is, hogy az felügyelni tudja MI-szabálykönyv végrehajtását.

A tárgyalások az Európai Tanáccsal a jogszabály végleges szövegéről még a tegnapi nap folyamán megkezdődtek. A megbeszélések zárultával kerülhet majd sor a törvény véglegesítésére.

(Borítókép: Getty Images/andreusK)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.