Cenzúralebontó sajtószabadság-könyvtár épült a Minecraftban

2021 / 08 / 20 / Justin Viktor
Cenzúralebontó sajtószabadság-könyvtár épült a Minecraftban
A sajtószabadság, melynek az optimista becslések alapján a XXI. századra minden korábbit meghaladó mértékben ki kellett volna bontakoznia, minden korábbinál nagyobb veszélyben forog, ahogy a cenzúra számos helyen vált napi gyakorlattá. A Reporters Without Borders nonprofit szervezet ezért egy virtuális könyvtárat hozott létre a Minecraft videojátékban, hogy bárhol a világon hozzáférést biztosítson a cenzúra alá vont könyvekhez és cikkekhez.

Cenzúra nélkül

A könyvtár neve The Uncensored Library, és olyan könyvek, illetve cikkek olvashatóak az épületben, melyek például Egyiptomban, Mexikóban és Oroszországban hozzáférhetetlenek. A koncepciót a Reporters Without Borders (RSF) a német DDB reklámügynökséggel közösen dolgozta ki, blokkláncra épülő, felhő alapú adattárolást használva, melyet képtelenség kívülről blokkolni. 

"Az volt a célunk, hogy elérjük a 15 és 30 év közötti játékosokat, különösen az online cenzúrát alkalmazó országokban, hogy kifejezzük elköteleződésünket a független újságírók mellett. A könyvtár offline térképként is letölthető. Az offline térképet ezután egy decentralizált, blokkláncra épülő, felhőben található tárolón helyezzük el, amit lehetetlen feltörni. A térképek letöltését követően minden térkép újra feltölthető, így lehetővé téve a könyvtár anyagainak másolását. Eddig több mint 200 ezer példány jött létre, ami lehetetlenné teszi a könyvtár lebontását még a Reporters Without Borders sem lenne erre képes" - mondta el Sandro Heierli, a DDB Germany vezető művészeti igazgatója.

A New York Public Library által inspirált impozáns épületen belül elhelyezett ismeretanyag olyan 100 oldalas könyvekbe van összegyűjtve, melyekhez szabad a hozzáférés. A könyvtárba érkező játékosok kölcsönhatásba léphetnek a könyvtár tartalmával, és akár saját írásaikkal is gazdagíthatják azt, azonban senki sem módosíthatja a szerver könyveinek tartalmát.

Virtuális szabadság

"Az elnyomást alkalmazó országokban, melyek egyre jobban korlátozzák polgáraik jogait, a fiatalok különösen hajlamosak olyan játékokba menekülni, mint a Minecraft, amelyek még mindig valamennyi szabadságot biztosítanak a virtuális világban" - mondta Heierli.

Az RSF-nek van egy Globális Sajtószabadság Indexe, és a könyvtárba bekerülő első cikkeket ennek alapján válogatták, előre rangsorolva azokat a forrás-országokat, melyekben az index szerint korlátozottabb az újságírók szabadsága. A friss anyagok egyébiránt egy Minecraft pluginen keresztül kerülnek be a játékon belüli könyvtárba, mely automatikusan Minecraft könyvekké konvertálja a word dokumentumokat, és elhelyezi őket az épületben. A cikkek szerzői a védelmük érdekében gyakran névtelenek maradnak.

(Forrás: Deezen Kép: Minecraft)

Ez is érdekelhet:

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.

Perbe foghatják a nagy múzeumok a Pornhubot a pornolizált festményeik miatt A pornóipar és annak a rendszerváltás utáni Magyarország világában maga után kétségtelenül a legmélyebb nyomot hagyó nagyasszonya, Cicciolina apoteózisa a jobb, szalonképes, sőt mi több, a jobb szalonok falain lógó képekkel operáló Pornhub.

Tokió lett a világ leginnovatívabb városa, Budapest is az ötszázas listán A győzelmet főképp a technológia intenzív alkalmazásnak, a digitális képességeknek és a járvány ideje alatt mutatott teljesítménynek köszönhetik. A globális 100-as lista számos további érdekességet is tartogatott.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.