Cenzúralebontó sajtószabadság-könyvtár épült a Minecraftban

2021 / 08 / 20 / Justin Viktor
Cenzúralebontó sajtószabadság-könyvtár épült a Minecraftban
A sajtószabadság, melynek az optimista becslések alapján a XXI. századra minden korábbit meghaladó mértékben ki kellett volna bontakoznia, minden korábbinál nagyobb veszélyben forog, ahogy a cenzúra számos helyen vált napi gyakorlattá. A Reporters Without Borders nonprofit szervezet ezért egy virtuális könyvtárat hozott létre a Minecraft videojátékban, hogy bárhol a világon hozzáférést biztosítson a cenzúra alá vont könyvekhez és cikkekhez.

Cenzúra nélkül

A könyvtár neve The Uncensored Library, és olyan könyvek, illetve cikkek olvashatóak az épületben, melyek például Egyiptomban, Mexikóban és Oroszországban hozzáférhetetlenek. A koncepciót a Reporters Without Borders (RSF) a német DDB reklámügynökséggel közösen dolgozta ki, blokkláncra épülő, felhő alapú adattárolást használva, melyet képtelenség kívülről blokkolni. 

"Az volt a célunk, hogy elérjük a 15 és 30 év közötti játékosokat, különösen az online cenzúrát alkalmazó országokban, hogy kifejezzük elköteleződésünket a független újságírók mellett. A könyvtár offline térképként is letölthető. Az offline térképet ezután egy decentralizált, blokkláncra épülő, felhőben található tárolón helyezzük el, amit lehetetlen feltörni. A térképek letöltését követően minden térkép újra feltölthető, így lehetővé téve a könyvtár anyagainak másolását. Eddig több mint 200 ezer példány jött létre, ami lehetetlenné teszi a könyvtár lebontását még a Reporters Without Borders sem lenne erre képes" - mondta el Sandro Heierli, a DDB Germany vezető művészeti igazgatója.

A New York Public Library által inspirált impozáns épületen belül elhelyezett ismeretanyag olyan 100 oldalas könyvekbe van összegyűjtve, melyekhez szabad a hozzáférés. A könyvtárba érkező játékosok kölcsönhatásba léphetnek a könyvtár tartalmával, és akár saját írásaikkal is gazdagíthatják azt, azonban senki sem módosíthatja a szerver könyveinek tartalmát.

Virtuális szabadság

"Az elnyomást alkalmazó országokban, melyek egyre jobban korlátozzák polgáraik jogait, a fiatalok különösen hajlamosak olyan játékokba menekülni, mint a Minecraft, amelyek még mindig valamennyi szabadságot biztosítanak a virtuális világban" - mondta Heierli.

Az RSF-nek van egy Globális Sajtószabadság Indexe, és a könyvtárba bekerülő első cikkeket ennek alapján válogatták, előre rangsorolva azokat a forrás-országokat, melyekben az index szerint korlátozottabb az újságírók szabadsága. A friss anyagok egyébiránt egy Minecraft pluginen keresztül kerülnek be a játékon belüli könyvtárba, mely automatikusan Minecraft könyvekké konvertálja a word dokumentumokat, és elhelyezi őket az épületben. A cikkek szerzői a védelmük érdekében gyakran névtelenek maradnak.

(Forrás: Deezen Kép: Minecraft)

Ez is érdekelhet:

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.

Perbe foghatják a nagy múzeumok a Pornhubot a pornolizált festményeik miatt A pornóipar és annak a rendszerváltás utáni Magyarország világában maga után kétségtelenül a legmélyebb nyomot hagyó nagyasszonya, Cicciolina apoteózisa a jobb, szalonképes, sőt mi több, a jobb szalonok falain lógó képekkel operáló Pornhub.

Tokió lett a világ leginnovatívabb városa, Budapest is az ötszázas listán A győzelmet főképp a technológia intenzív alkalmazásnak, a digitális képességeknek és a járvány ideje alatt mutatott teljesítménynek köszönhetik. A globális 100-as lista számos további érdekességet is tartogatott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.