Életeket menthet az atomerőművek karbantartásához használt kígyórobot

2022 / 05 / 11 / Bobák Zsófia
Életeket menthet az atomerőművek karbantartásához használt kígyórobot
Az öt méter hosszú COBRA szűk helyekre is befér, ezért olyan régiók ellenőrzésére alkalmazzák, amelyek az emberek számára megközelíthetetlennek vagy nehezen elérhetőnek bizonyulnak.

A Nottinghami Egyetem kutatói által a Rolls-Royce Egyetemi Műszaki Központban (UTC) fejlesztett COBRA robot külsejében és mozgásában is a kígyókat idézi: az öt méter hosszú és 9 milliméter átmérőjű eszköz szerkezete számtalan egymáshoz kapcsolódó szekcióból áll, amelyek között az inakhoz hasonló összekötő egységek találhatóak - ezek szükség esetén lehetővé teszik, hogy a robot kilencven fokban elforduljon és olyan helyekre is belásson, amelyek az emberek számára túlságosan szűkösek és elérhetetlenek.

A robot potenciális alkalmazási köre eddig is széles spektrumot fedett le, az atomerőművek karbantartási munkáitól kezdve a sugárhajtóművek ellenőrzéséig sok olyan feladat elvégezhető vele, amely során a távoli irányítású gép a mérnökök szemeként és kezeként funkcionál és a segítségével a javítási munkákat akár több száz vagy ezer kilométer távolságból is végre tudják hajtani. A COBRA-t most azonban egy teljesen más típusú munkára is felkészítik: hamarosan műtéteket végezhetnek vele, lecserélve rá a hagyományos endoszkópiás eszközöket.

A robot végén egy több szenzorral felszerelt kamera és egy kis vágóeszköz is található, amivel a szükséges javítási feladatokat tudja végezni, ezeket a kiegészítőket vagy az ezeket helyettesítő másfajta eszközöket pedig fel lehet használni a betegek vizsgálatára és műtétek elvégzésére is. A Nottinghami Egyetem kutatói a robotot elsősorban torokrák operációkhoz tervezik használni, valamint olyan sürgős ellátást igénylő esetekhez, amelyeknél, például egy baleset helyszínén, nehezen férnek hozzá a beteghez a mentősök. Az orvosi célokra való alkalmazás tesztelését már meg is kezdték a Leicesteri Egyetemi Kórházak orvosának, Oladejo Olaleyének vezetésével, a próbababákon kivitelezett demonstráció során bebizonyosodott, hogy a COBRA-val olyan helyek is elérhetőek az emberi testben, amelyeket más módszerekkel csak invazív műtét, felnyitás útján lehetne hozzáférhetővé tenni. Emellett a robot használata is rendkívül egyszerű, a kezelést végző orvos betanítása mindössze öt percet vett igénybe.

Az egyetem leírása szerint a COBRA jelenleg a Hatodik Technológiai Fejlettségi Szinten (Technology Readiness Level 6) áll, ami azt jelenti, hogy a fejlesztési fázis utolsó szakaszába ért és a prototípust hamarosan már élesben tesztelhetik, valamint piacra is dobhatják, de egyelőre csak repülőgépipari és atomerőművekkel kapcsolatos ellenőrzési munkákra lehet alkalmazni, az orvosi felhasználása még további előkészületeket igényel.

(Fotó: University of Nottingham)

A világon elsőként végzett emberi segítség nélkül laparoszkópos műtétet egy robot A tesztek során a robot teljesen önállóan képes volt összevarrni beleket, ami az egyik legnehezebb feladat egy sebésznek. Igaz, emberek helyett egyelőre még csak sertésszöveteken engedték dolgozni a robotot.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.