Csak CO2, víz és acél kell hozzá: beindult a világ első széndioxid-energiatárolója

2022 / 06 / 10 / Felkai Ádám
Csak CO2, víz és acél kell hozzá: beindult a világ első széndioxid-energiatárolója
A világ első ilyen telepe Szardínia szigetén található, és szén-dioxidot használ ahhoz, hogy hosszabb távon tároljon energiát. Feleannyiba kerül, mint a hasonló méretű lítium-ion tárolók, és bárhová könnyen és gyorsan telepíthető, a CO2 pedig nem jut ki a zárt rendszerből.

Az Energy Dome egy energiatárolásra szakosodott vállalat, amely szén-dioxid segítségével tárolná el hosszabb távon is akár a megújuló forrásokból származó energiát. A cég pedig hatalmas lépést tett ezen elképzelés megvalósításának az irányába – áll a sajtóközleményben. A Szardínián található demonstrációs telep beindítása után ugyanis az Energy Dome immár képes ezzel a technológiával ténylegesen is piacra lépni – a szardíniai tároló egyébként a világon az első CO2-energiatároló.

A CO2-alapú energiatárolás alapelve viszonylag egyszerű, mint azt az Interesting Engineering írja a Bloomberg nyomán: A tároló szén-dioxid gázt használ, mivel az kondenzálható és szobahőmérsékleten folyadékként tárolható. A normál hőmérsékletű és nyomású szén-dioxidot (egy hatalmas kupolában tárolva) összenyomják, hogy folyékony halmazállapotúvá alakítsák. A folyamat során keletkező hőt ezután eltárolják. Ez az úgynevezett töltési folyamat, és ez az ami tehát a megújuló energiaforrásból, például szél- vagy napenergiából származó bejövő energia tárolására használható. Amikor áramot kell szolgáltatni, a tárolt hőt a folyékony szén-dioxid felmelegítésére használják fel, amely így ismét gázzá alakul, és ezt azután egy turbinán áteresztik, és így elektromos áramot állítanak elő. Az egész folyamat zártrendszerű, ahol nem kerül szén-dioxid a légkörbe. Még ennél is fontosabb talán, hogy a technológia nem használ ritkaföldfém elemeket, például lítiumot vagy kobaltot, hanem csak acélt és vizet. Ezért a világ bármely pontján könnyen telepíthető.

A mostani fázis tehát megerősítette a CO2-tároló működőképességét, így azt, hogy hosszú ideig képes energiát tárolni, miközben megőrzi a rendkívül versenyképes hatékonyságát is. A szardíniai demonstrációs projekt bebizonyította, hogy lehetséges a CO2-akkumulátor gyors globális szintű telepítése bármiféle szűk keresztmetszet nélkül. Ehhez társul még a költséghatékonyság is: az Energy Dome CO2-akkumulátorai feleannyiba kerülnek, mint a hasonló méretű lítium-ion akkumulátorok, és – mint azt fentebb már írtuk – könnyen elérhető anyagokat, például szén-dioxidot, acélt és vizet igényel mindössze. A cég most készül az első, immár valódi, 20 MW-200 MWh teljesítményű erőművének felépítésére – az első kereskedelmi projekt, a Commercial Operation Date várhatóan 2023 végén lesz üzemkész.

A vállalat már több kereskedelmi megállapodást is kötött, többek között az olasz A2A közművel az első 20 MW-5h létesítmény megépítésére, de egyéb projektek építésére is sor fog kerülni Olaszországban, Németországban, a Közel-Keleten és Afrikában is.

(Kép: Energy Dome)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.