Csak CO2, víz és acél kell hozzá: beindult a világ első széndioxid-energiatárolója

2022 / 06 / 10 / Felkai Ádám
Csak CO2, víz és acél kell hozzá: beindult a világ első széndioxid-energiatárolója
A világ első ilyen telepe Szardínia szigetén található, és szén-dioxidot használ ahhoz, hogy hosszabb távon tároljon energiát. Feleannyiba kerül, mint a hasonló méretű lítium-ion tárolók, és bárhová könnyen és gyorsan telepíthető, a CO2 pedig nem jut ki a zárt rendszerből.

Az Energy Dome egy energiatárolásra szakosodott vállalat, amely szén-dioxid segítségével tárolná el hosszabb távon is akár a megújuló forrásokból származó energiát. A cég pedig hatalmas lépést tett ezen elképzelés megvalósításának az irányába – áll a sajtóközleményben. A Szardínián található demonstrációs telep beindítása után ugyanis az Energy Dome immár képes ezzel a technológiával ténylegesen is piacra lépni – a szardíniai tároló egyébként a világon az első CO2-energiatároló.

A CO2-alapú energiatárolás alapelve viszonylag egyszerű, mint azt az Interesting Engineering írja a Bloomberg nyomán: A tároló szén-dioxid gázt használ, mivel az kondenzálható és szobahőmérsékleten folyadékként tárolható. A normál hőmérsékletű és nyomású szén-dioxidot (egy hatalmas kupolában tárolva) összenyomják, hogy folyékony halmazállapotúvá alakítsák. A folyamat során keletkező hőt ezután eltárolják. Ez az úgynevezett töltési folyamat, és ez az ami tehát a megújuló energiaforrásból, például szél- vagy napenergiából származó bejövő energia tárolására használható. Amikor áramot kell szolgáltatni, a tárolt hőt a folyékony szén-dioxid felmelegítésére használják fel, amely így ismét gázzá alakul, és ezt azután egy turbinán áteresztik, és így elektromos áramot állítanak elő. Az egész folyamat zártrendszerű, ahol nem kerül szén-dioxid a légkörbe. Még ennél is fontosabb talán, hogy a technológia nem használ ritkaföldfém elemeket, például lítiumot vagy kobaltot, hanem csak acélt és vizet. Ezért a világ bármely pontján könnyen telepíthető.

A mostani fázis tehát megerősítette a CO2-tároló működőképességét, így azt, hogy hosszú ideig képes energiát tárolni, miközben megőrzi a rendkívül versenyképes hatékonyságát is. A szardíniai demonstrációs projekt bebizonyította, hogy lehetséges a CO2-akkumulátor gyors globális szintű telepítése bármiféle szűk keresztmetszet nélkül. Ehhez társul még a költséghatékonyság is: az Energy Dome CO2-akkumulátorai feleannyiba kerülnek, mint a hasonló méretű lítium-ion akkumulátorok, és – mint azt fentebb már írtuk – könnyen elérhető anyagokat, például szén-dioxidot, acélt és vizet igényel mindössze. A cég most készül az első, immár valódi, 20 MW-200 MWh teljesítményű erőművének felépítésére – az első kereskedelmi projekt, a Commercial Operation Date várhatóan 2023 végén lesz üzemkész.

A vállalat már több kereskedelmi megállapodást is kötött, többek között az olasz A2A közművel az első 20 MW-5h létesítmény megépítésére, de egyéb projektek építésére is sor fog kerülni Olaszországban, Németországban, a Közel-Keleten és Afrikában is.

(Kép: Energy Dome)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.