Csernobil lekapcsolódott az energiahálózatról, két napra elég az üzemanyag a generátorokban

2022 / 03 / 09 / Felkai Ádám
Csernobil lekapcsolódott az energiahálózatról, két napra elég az üzemanyag a generátorokban
Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége szerint azonban mindennek „nincs kritikus hatása a biztonságra”.

Megszűnt az áramellátás a csernobili erőműben – számol be róla a The Guardian. A hírt eredetileg az ukrán energiaszolgáltató, az Ukrenergo adta közre a Facebook oldalán, ahol egész pontosan azt írták, hogy:

Az erőművet „teljesen leválasztották az elektromos hálózatról.”

A szolgáltató hozzátette azt is, hogy a katonai műveletek miatt nem is lehetséges a vezetékek helyreállítása. Mindez azt is jelenti, hogy a biztonsági rendszerek is áram nélkül maradtak. Korábban mi is megírtuk, hogy a jelenleg is folyó, Ukrajna elleni orosz invázió egyik fejleménye volt, hogy az orosz hadsereg bevette a csernobili atomerőművet. A cikkben hivatkozott sajtóorgánumok több szakértőt is megkérdeztek, hogy mi lehetett az oka ennek, és a válaszok nagyjából egy irányba tartottak: vagyis a ’86-os katasztrófa helyszíne a Fehéroroszországból Kijev felé vezető katonai felvonulási útvonalon fekszik, így a műveletnek valószínűleg ez volt mindössze a stratégiai jelentősége.

Miért foglalták el az oroszok Csernobilt, és mi lesz most az erőművel? A csütörtöki invázió egyik hátborzongató fordulata volt, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a csernobili atomerőművet. Kérdés, miért tették, és mi történhet most a ’86-os katasztrófa helyszínén?

A megszűnt erőmű egy tilalmi zónában található, ahol leállított reaktorok, valamint a radioaktív hulladékkezelő létesítmények helyezkednek el. A probléma az, hogy az erőmű megszűnt és lefedett része mellett az épen maradt generátorok még 2000-ig üzemeltek, és ezekből hátramaradt radioaktív üzemanyag kezelése máig is tart az imént említett létesítményekben. Az ENSZ atomfelügyeleti szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egy tweetben viszont azt közölte, hogy bár a mostani fejlemény „megsért (egy) kulcsfontosságú biztonsági pillért”, a folyamatos áramellátás biztosítását, ám az ügynökség szerint mindennek „nincs kritikus hatása a biztonságra”, mivel a radioaktív üzemanyag hűtése elektromos áram nélkül is megoldható -- ehhez elég pihentető medence és hűtőfolyadék áll rendelkezésre a helyszínen.

Az IAEA korábban egyébként kifogásolta, hogy az erőműből már nem érkeznek adatok a szervezethez, valamint aggodalmának adott hangot az orosz megszálló erők felügyelete alatt dolgozó személyzet miatt is, mivel az ügynökség megítélése szerint ezeknek az embereknek romlott a helyzete. Az erőműben jelenleg is több mint 2000 alkalmazott dolgozik, mivel folyamatos felügyeletet igényel az újabb nukleáris katasztrófa megelőzése. Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter szerdán Twitter-üzenetében azt írta, hogy „a tartalék dízelgenerátorok 48 órán keresztül képesek ellátni az erőművet”, de hozzátette, hogy „ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei”. Ez utóbbiak tehát azokból a reaktorokból származnak, melyek még a katasztrófát követően is működtek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi kedden felszólította a helyszínt jelenleg irányító erőket (tehát az orosz hadsereget), hogy sürgősen segítsék elő az ott tartózkodó személyzet biztonságos ügyeleti beosztását. Megismételte ajánlatát is, hogy Csernobilbe vagy máshová utazik, hogy mindkét fél (az orosz és az ukrán) segítségével biztosítsa az ukrajnai erőművek biztonságát.

(Fotó: Flickr/IAEA Imagebank)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.