Csodagólok, bizarr hajók és repülők, mind a Magnus effektus gyermekei 2020 / 02 / 23 / Justin Viktor

A Magnus-effektus egy elképesztően furcsa jelenség, amit valószínűleg mindannyian láttunk már működés közben, de talán nem is tudtuk, mi játszódik épp le a szemeink előtt. Általában levegőn vagy folyadékon keresztül mozgó forgó tárgyaknál figyelhető meg (labdajátékokban igen gyakori), amikor a forgó objektum (labda) által bejárt út jelentősen eltér a nem forgó objektumétól. Az eltérés a forgó tárgy két oldalán fellépő nyomáskülönbséggel magyarázható. A Magnus effektus ereje függ a forgás sebességétől. Gyakran használják a fociban a baseballban vagy a krikettben és a bowling meccsek során. A hadseregnek az irányított rakéták alkalmazásánál jön képbe, illetve léteznek olyan rotor hajók és Flettner repülőgépek, melyek a jelenség nélkül nem működnének, ráadásul a repülőknél a hagyományos szárnyakon ébredő felhajtóerő sokszorosát mérték. A jelenségről már Newton is beszámolt, de valamiért Heinrich Gustav Magnus (1802-1870), a berlini egyetem tudósának nevéhez kötődött, aki 1852-ben írta le. (Borítókép: VPLP Design Twitter)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.