Csodagólok, bizarr hajók és repülők, mind a Magnus effektus gyermekei 2020 / 02 / 23 / Justin Viktor
A Magnus-effektus egy elképesztően furcsa jelenség, amit valószínűleg mindannyian láttunk már működés közben, de talán nem is tudtuk, mi játszódik épp le a szemeink előtt. Általában levegőn vagy folyadékon keresztül mozgó forgó tárgyaknál figyelhető meg (labdajátékokban igen gyakori), amikor a forgó objektum (labda) által bejárt út jelentősen eltér a nem forgó objektumétól. Az eltérés a forgó tárgy két oldalán fellépő nyomáskülönbséggel magyarázható. A Magnus effektus ereje függ a forgás sebességétől. Gyakran használják a fociban a baseballban vagy a krikettben és a bowling meccsek során. A hadseregnek az irányított rakéták alkalmazásánál jön képbe, illetve léteznek olyan rotor hajók és Flettner repülőgépek, melyek a jelenség nélkül nem működnének, ráadásul a repülőknél a hagyományos szárnyakon ébredő felhajtóerő sokszorosát mérték. A jelenségről már Newton is beszámolt, de valamiért Heinrich Gustav Magnus (1802-1870), a berlini egyetem tudósának nevéhez kötődött, aki 1852-ben írta le. (Borítókép: VPLP Design Twitter)
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.