Csodagólok, bizarr hajók és repülők, mind a Magnus effektus gyermekei 2020 / 02 / 23 / Justin Viktor

A Magnus-effektus egy elképesztően furcsa jelenség, amit valószínűleg mindannyian láttunk már működés közben, de talán nem is tudtuk, mi játszódik épp le a szemeink előtt. Általában levegőn vagy folyadékon keresztül mozgó forgó tárgyaknál figyelhető meg (labdajátékokban igen gyakori), amikor a forgó objektum (labda) által bejárt út jelentősen eltér a nem forgó objektumétól. Az eltérés a forgó tárgy két oldalán fellépő nyomáskülönbséggel magyarázható. A Magnus effektus ereje függ a forgás sebességétől. Gyakran használják a fociban a baseballban vagy a krikettben és a bowling meccsek során. A hadseregnek az irányított rakéták alkalmazásánál jön képbe, illetve léteznek olyan rotor hajók és Flettner repülőgépek, melyek a jelenség nélkül nem működnének, ráadásul a repülőknél a hagyományos szárnyakon ébredő felhajtóerő sokszorosát mérték. A jelenségről már Newton is beszámolt, de valamiért Heinrich Gustav Magnus (1802-1870), a berlini egyetem tudósának nevéhez kötődött, aki 1852-ben írta le. (Borítókép: VPLP Design Twitter)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.