Csoportban járó robotkutyákat, rovarszerű gépeket és rovereket terveznek a Holdra küldeni

2024 / 04 / 27 / Bobák Zsófia
Csoportban járó robotkutyákat, rovarszerű gépeket és rovereket terveznek a Holdra küldeni
Robotkutyát tanítanak arra, hogy a Hold felszínének egyenetlen talaján is tudjon járni és jobban teljesítsen a küldetéseken, mint a guruló űreszközök. A projekt folytatásában már több gép együttműködését vizionálják.

A LASSIE (Legged Autonomous Surface Science In Analogue Environments) projekt a NASA és öt amerikai egyetem közös programja, amelynek során azt térképezik fel a mérnökök, hogy hogyan lehet egy lábakkal ellátott robotot használni a Hold felszínén való feladatok kivitelezésére a guruló járművek helyett. A robotkutya kisebb és teherbírása sem akkora, mint egy hagyományos rovernek, viszont a mozgása sokkal könnyebben adaptálható az egyenetlen felszínhez és a különféle, kihívásokat tartogató talajtípusokhoz.

Míg a kerekeken guruló holdjárók esetenként elakadhatnak a regolitban vagy bizonyos akadályok az útjukat állhatják, az agilisebb robotkutya nagyobb valószínűséggel tud megoldást találni ezekre a problémákra és tovább haladni nehéz terepen is.

A LASSIE projekt keretében a kutatók felmérik a robotkutya lábainak mozgatását végző motoroknak és érzékelőknek a felhasználási lehetőségét arra, hogy a regolit geotechnikai jellemzőit detektálják és az adatokra támaszkodva autonóm módon alkalmazkodjanak az éppen aktuális környezeti viszonyokhoz. A projekt tesztfázisában Spirit robotot tették próbára, egyelőre még földi tájakon, a Mount Hoodon, kaliforniai tengerpartokon és egy nemzeti parkban is.

Az egyetemek mérnökei a NASA-tól további két évre szóló támogatást kaptak a projekt folytatásához, ezért a jövőben már egyetlen robot helyett egy egész robotcsapattal végezhetnek hasonló tesztet. A tervek szerint később a robotkutyák “falkája” együttműködésben, az egyénenként gyűjtött adatokat egymással megosztva és kommunikációt fenntartva térképezheti majd fel a Holdat, hogy biztosítsa a többi robotizált jármű közlekedésének biztonságát ismeretlen terepen zajló küldetések közben. A LASSIE programban részt vevő Pennsylvaniai Egyetem mérnökeinek terveiben a robotkutyák csoportja mellett egy nagyobb teherbírású, kerekeken guruló holdjáró, valamint egy mobilisabb, rovarszerű, hatlábú robot is megjelenik, amelyek mindegyike más-más területen tudna hasznos segítséget nyújtani a többi gép számára, együttesen pedig akár egészen komplex akadályokon is könnyebben átküzdhetnék magukat. A robotok feladatmegosztásos együttműködése az emberek munkáját is elősegítheti vagy egy teljesen robotizált misszió keretében tudnák bejárni az égitest ismeretlen régióinak egy részét, hogy a NASA (és más űrügynökségek) pontosabb képet kapjanak a tervezett missziók szempontjából fontos helyszínekről.

(Fotó: Sean Grasso, sarawut702/Getty Images)

A Holdat és Marsot majom külsejű gépek, ugráló robotok, műrovarok és drónok népesíthetik be az emberek előtt Mire valódi űrhajósok is érkeznek a Holdra vagy a vörös bolygóra, a robotok már várják őket, és a későbbiekben is együtt dolgoznak majd velük. Köztük lehetséges, hogy ott lesznek a négy lábon járó és magasra ugró 'vándorantilopok', vagy kiegyenesedő gépcsimpánzok is.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.