David Attenborough hét és fél percben összefoglalta a klímaválság lényegét

2021 / 11 / 03 / Rácz Tamás
David Attenborough hét és fél percben összefoglalta a klímaválság lényegét
A 95 éves Attenborough energikusan és drámai tömörséggel adta elő a skóciai klímacsúcson, mi a baj és mit kellene tennünk.

Az idős brit természettudós egyetlen számadatba sűrítve mutatta meg a Föld klímaegyensúlyának vészes megbillenését: 414 ppm. Ennyi most a szén-dioxid molekulasűrűsége a légkörben és ez messze túl van azokon a határokon, amelyeken belül a bolygó klímája megadhatná az élővilágnak, benne az emberiségnek azt a stabilitást, ami szükséges a biztonságos, kiszámítható élethez.

Attenborough ugyanakkor meglepően optimistának tűnt abban a kérdésben, hogy meg tudjuk-e állítani, fordítani a klímaváltozást. Mint mondta, az ember a Földön valaha élt leghatékonyabb problémamegoldó képességgel rendelkező faj és úgy véli, a világ nemzetei összefogva igenis képesek arra, hogy "egy új ipari forradalommal" még ebben az évtizedben megállítsák a CO2-sűrűség növekedését és elkezdjük végre kivonni azt a szén-dioxidot a légkörből, amelyet a fosszilis energiahordozók elégetésével az elmúlt évszázadokban beletettünk.

Attenborough beszéde formailag kifejezetten az ENSZ klímakonferenciáján jelenlévő állami vezetőknek, a Föld leghatalmasabb embereinek átadott személyes üzenet, de egyszerűsége, tömörsége igazán bárki számára teljesen érthetővé teszi. Itt nincs egyrészt-másrészt: aki megkérdőjelezi az emberiség legújabb kori tevékenységének hatását a Föld klímájára és jövőjére, illetve a sürgető kényszert a fejlett világ életmódjának megváltoztatására, Attenborough csaknem egy évszázad alatt összegyűjtött tudását, ismeretanyagát, kutatómunkáját kérdőjelezi meg.

További cikkek a témában:

Jövő hónaptól letiltják a reklámokat a klímaváltozást tagadó YouTube videókon A Google nem támogatja tovább azokat a tartalmakat, amelyek egyértelmű tényként kezelik, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés csak kitaláció, sem azokat, amelyek tagadják, hogy az emberi tevékenységek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

Az elfogyasztott víz 120 százalékát visszaadná a Google a környezetnek A keresőóriás tervei szerint 2030-ig az irodákban és az adatközpontokban felhasznált víz 120 százalékát visszaadja a környezetnek.  

A Google Maps már azt is megmutatja, hogy éppen mennyire zsúfolt egy-egy városrész A Google a múlt héten megrendezett I/O konferencián egy sor hasznos újdonságot jelentett be a térképalkalmazásához, amik jelentősen megkönnyítik a közlekedést a városokban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.