December 1-től a Szárnyas Fejvadász már nem a jövőben játszódik, hanem a múltban

2019 / 11 / 27 / Justin Viktor
December 1-től a Szárnyas Fejvadász már nem a jövőben játszódik, hanem a múltban
Amikor 1982-ben először vetítették a mozikban Ridley Scott Szárnyas fejvadászát, a disztópikus jövőkép még távolinak tűnt. De a kultikus sci-fi rajongói idén novembertől már sehol sem találnak mentséget a jelenné öregedett jövő fájó hiányaira. A nyitókép információja szerint ugyanis a film Los Angelesben, 2019. novemberében játszódik, és hol vannak a repülő autók ugye, hogy csak egyet emeljünk ki.

Az alábbi képen például egy kihallgatási jelenetet láthatunk, és hát a számítógépek fejődését nem sikerült nagy pontossággal megjósolni. De kicsivel sem. Ilyen gépek már nincsenek ez egy kövér mínusz pont.

A Blade Runner, amely Phillip K. Dick „Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal” című regényén alapul, sötét portrét festett a 2019-es Angyalok városáról. A jövő Los Angelesében szintetikus humanoidokat, replikánsokat láthattunk, repülő autókat és gigászi Azték piramisszerű épületeket. Harrison Ford Rick Deckardként fejvadászott, akinek az volt a feladata, hogy levadássza a replikánsokat, akik szinte megkülönböztethetetlenek voltak tőlünk. A képen egy nyomozó vidáman cigarettázik a munkahelyén az irodában. Nemhogy a munkahelyén, de az épülettől 15 méterre sem gyújthatna rá ma, ez sem jött be.

A film néhány tekintetben pontos előrejelzést készít mai modern világunkról. Hatalmas globális vállalatok, klímaváltozás (az egész filmben esik) és a hangaktivált okosotthon technológiája is mind valóban ismerős lehet. De van valami, ami nagyon hiányzik a Blade Runner által ábrázolt jövőképből. Facebook, iPhone, Instagram, TikTok és a többi. Noha a film valóban sok mindent eltalált, elbukik a közösségi-média életünkben betöltött szerepének bemutatásánál. Ki tudja, hogy mi történt volna Deckarddal, ha Facebookon is megkereshette volna a célpontokat?

A képen a repülő autók. Ilyen már majdnem van, igaz drónnak hívjuk és propellerei vannak. Nade ott van még például az amerikai hadsereg titokzatos tudósa, akiről már írtunk. Benne még lehet reménykedni.

A Szárnyas fejvadász persze nem az egyetlen olyan film, amely megpróbálta megjósolni a jövőt. Folytatása, a Blade Runner 2049, 2017-ben jelent meg, tehát jelöljük be a naptárban, 30 évünk van arra, hogy kiderítsük, valóra válnak-e az előrejelzései.

(Forrás: Screencrush Képek: Youtube)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.