December 1-től a Szárnyas Fejvadász már nem a jövőben játszódik, hanem a múltban

2019 / 11 / 27 / Justin Viktor
December 1-től a Szárnyas Fejvadász már nem a jövőben játszódik, hanem a múltban
Amikor 1982-ben először vetítették a mozikban Ridley Scott Szárnyas fejvadászát, a disztópikus jövőkép még távolinak tűnt. De a kultikus sci-fi rajongói idén novembertől már sehol sem találnak mentséget a jelenné öregedett jövő fájó hiányaira. A nyitókép információja szerint ugyanis a film Los Angelesben, 2019. novemberében játszódik, és hol vannak a repülő autók ugye, hogy csak egyet emeljünk ki.

Az alábbi képen például egy kihallgatási jelenetet láthatunk, és hát a számítógépek fejődését nem sikerült nagy pontossággal megjósolni. De kicsivel sem. Ilyen gépek már nincsenek ez egy kövér mínusz pont.

A Blade Runner, amely Phillip K. Dick „Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal” című regényén alapul, sötét portrét festett a 2019-es Angyalok városáról. A jövő Los Angelesében szintetikus humanoidokat, replikánsokat láthattunk, repülő autókat és gigászi Azték piramisszerű épületeket. Harrison Ford Rick Deckardként fejvadászott, akinek az volt a feladata, hogy levadássza a replikánsokat, akik szinte megkülönböztethetetlenek voltak tőlünk. A képen egy nyomozó vidáman cigarettázik a munkahelyén az irodában. Nemhogy a munkahelyén, de az épülettől 15 méterre sem gyújthatna rá ma, ez sem jött be.

A film néhány tekintetben pontos előrejelzést készít mai modern világunkról. Hatalmas globális vállalatok, klímaváltozás (az egész filmben esik) és a hangaktivált okosotthon technológiája is mind valóban ismerős lehet. De van valami, ami nagyon hiányzik a Blade Runner által ábrázolt jövőképből. Facebook, iPhone, Instagram, TikTok és a többi. Noha a film valóban sok mindent eltalált, elbukik a közösségi-média életünkben betöltött szerepének bemutatásánál. Ki tudja, hogy mi történt volna Deckarddal, ha Facebookon is megkereshette volna a célpontokat?

A képen a repülő autók. Ilyen már majdnem van, igaz drónnak hívjuk és propellerei vannak. Nade ott van még például az amerikai hadsereg titokzatos tudósa, akiről már írtunk. Benne még lehet reménykedni.

A Szárnyas fejvadász persze nem az egyetlen olyan film, amely megpróbálta megjósolni a jövőt. Folytatása, a Blade Runner 2049, 2017-ben jelent meg, tehát jelöljük be a naptárban, 30 évünk van arra, hogy kiderítsük, valóra válnak-e az előrejelzései.

(Forrás: Screencrush Képek: Youtube)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.