Deepfake technológiával keltették életre egy gyilkosság áldozatát, hogy megoldják a húsz éve lezáratlan ügyet

2022 / 05 / 28 / Bobák Zsófia
Deepfake technológiával keltették életre egy gyilkosság áldozatát, hogy megoldják a húsz éve lezáratlan ügyet
A holland rendőrség a szintetikus média segítségével szeretné kideríteni, mi történt 2003. február 1-jén a tizenhárom éves fiúval.

A holland rendőrség az egyik legjobb deepfake alkotó segítségével hozta létre azt a videót, amelyben Sedar Soares sétál végig focilabdával a kezében családja, ismerősei és tanárai sorfala között, majd megkéri a nézőket, hogy ha tudnak valamit a gyilkosságának körülményeiről, jelentkezzenek és osszák meg az információt a rendőrséggel. A fiú, bármennyire valósághű, igazából egy mesterséges intelligencia által létrehozott digitális avatár, amely egy valódi színésszel készült felvétel módosításával született meg.

A videó ötlete a Nemzeti Nyomozói Kommunikációs Csoport munkatársától, Daan Annegarntól eredt, aki egy évvel ezelőtt kereste fel a 2003-ban történt bűneset áldozatának családját, hogy megkérje őket, járuljanak hozzá a deepfake módszer alkalmazásához, amellyel reményei szerint újabb információkat kaphatnak a régi üggyel kapcsolatban. A korábbi nyomozás eredményei szerint az akkor 13 éves Sedar Soares-t véletlenül ölték meg, mikor egy olyan környéken járt, ahol éppen lövöldözésbe kezdtek a helyi bűnbandák és egy eltévedt golyó végzett vele. Az ügy felderítése nem járt sikerrel és az elkövetőt azóta sem találták meg, a nyomozó szerint azonban az ilyen típusú felderítetlen esetek vizsgálata során sokszor segít, ha a tanúknak vagy magának az elkövetőnek az érzelmeire, esetleges bűntudatára hatnak. A deepfake élethűbben jeleníti meg az áldozatot, így lehetséges, hogy nagyobb hatást gyakorol az emberekre, mintha egy egyszerű közleményben, régi képek felhasználásával készített felhívásban próbálnának meg információkhoz jutni.

A felvételek elkészítésébe egy holland szintetikus média szakértőt, Bob de Jongot is bevonták, aki a Revel.ai cég alapítójaként a hiperrealisztikus deepfake-ek, metaverzumba szánt avatárok és virtuális emberek alkotásával foglalkozik. A rendőrségi videóhoz egy, a fiú testalkatával és magasságával megegyező alkatú színészt alkalmaztak, akinek a mozgására alapozták az ál-Sedar Soares mozdulatait és mimikáját.

Az eredményről az áldozat nővére pozitívan nyilatkozott, szerinte ez a megoldás lehet a legjobb módszer ahhoz, hogy a húsz évvel ezelőtti esetet megpróbálják végre lezárni. A videó pedig úgy tűnik, legalább részben beváltja a hozzá fűzött reményeket, mivel, a holland rendőrség szóvivőjének elmondása szerint, a felvétel múlt vasárnapi megjelenése óta már számos új hívást és tippet kaptak az üggyel kapcsolatban, bár egyelőre ezek hitelességét még nem ellenőrizték le.

(Fotó: Politie Eenheid Rotterdam)

Olyan kamuvideó terjed a neten, amiben az ukrán elnök fegyverletételre szólítja fel az ukrán katonákat A deepfake videót ellenséges hekkerek tették közzé az egyik ukrán tévécsatorna oldalán, azóta pedig számtalan más helyen is felbukkant.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.