Delfinek védik az orosz hadihajókat

2022 / 04 / 28 / Bobák Áron
Delfinek védik az orosz hadihajókat
Műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy az orosz haditengerészet delfineket is csatasorba állított a hadiflottája szevasztopoli kikötőjének védelmére. Bár a tengeri emlősök részvétele az ukrajnai háborúban elsőre meglepőnek tűnhet, a szovjetek és az amerikaiak valójában már a '60-as évek óta kísérleteznek a tengeri állatok katonai célú képzésével.

A United States Naval Institute oldalán megjelent műholdfelvételek szerint a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjének bejáratánál február óta két delfin járőrözik, amelyek feladata a szervezet szerint vélhetőleg az lehet, hogy megvédjék a kikötőt az ellenséges támadásoktól. Bár a félsziget déli részén található várost az ukrán rakéták nem érik el, az ellenséges búvárokkal végrehajtott szabotázsakcióktól már annál inkább van okuk tartani az oroszoknak: Szevasztopol az ország Fekete-tengeri flottájának a legfontosabb támaszpontja, így a kikötő az Ukrajnában zajló háborúban is kiemelt jelentőséggel bír.

Hogy a delfinek pontosan milyen feladatokat látnak el, azt a műholdfelvételek alapján értelemszerűen lehetetlen megmondani, de a történelmi tények ismeretében nem meglepő, hogy feltűntek a háborúban. A Szevasztopol melletti Kazach'ya Bukhtában már a '60-as években megkezdték a delfinek kiképzését, ami egy meglehetősen sajátos fegyverkezési versenyt robbantott ki a szovjetek és - a delfinek kiképzésével ekkor már szintén aktívan foglalkozó - Egyesült Államok között. Míg az amerikaiak határozottan tagadták, hogy az állatokat emberek megtámadására is betanították volna, a szovjet delfinekről úgy tartják, hogy képesek voltak a búvárok megtámadására vagy akár arra is, hogy robbanóanyagot helyezzenek el a hajókon.

A Szovjetunió szétesése után a delfinek a Krímmel együtt Ukrajnához kerültek, akik sokkal kevésbé érdeklődtek a hadviselésnek ezen válfaja iránt. Az állatok jelentős részét eladták, azokat pedig, amelyek megmaradtak, terápiás céllal használták, például mozgássérült gyerekek kezelésére. Bár az orosz állami média, a RIA Novosztyi 2012-ben egy névtelen forrásra hivatkozva azt állította, hogy Ukrajna ismét elkezdi a delfinek hadászati célú kiképzését, amelyek a fejükre szerelt késsel vagy pisztollyal emberekre is tudnak majd támadni, az Atlantic beszámolója szerint az ukrán haditengerészet 2014-ben már éppen arra készült, hogy a delfineket szabadon engedjék vagy állatkerteknek adományozzák őket, amikor Oroszország elfoglalta a Krímet, ezzel pedig az állatokat is megszerezték.

Az orosz delfinkiképzés azóta a hírek szerint újult erővel zajlik, 2020-ban például a Forbes arról számolt be, hogy műholdfelvételek alapján valószínűsíthető, hogy 2018-tól kezdődően a szíriai Tartus kikötőjét is ilyen kiképzett állatokkal védték. Egy évvel korábban, 2019 áprilisában egy kiképzett beluga tűnt fel a norvég partoknál, amiről szintén azt valószínűsítették, hogy egy orosz kiképzőközpontból szökhetett meg. Ez nem tűnik valószerűtlen feltevésnek, hiszen Oroszország az Északi-sarkvidéken is alkalmazza a kiképzett állatokat, amelyek többek között a GUGI haditengerészeti bázisnál látnak el feladatokat. Ezekre a feladatokra jellemzően belugákat vagy fókákat képeznek ki, amelyek vastagabb zsírréteggel rendelkeznek, így sokkal inkább tudnak alkalmazkodni a hideg vízhez, mint a palackorrú delfinek.

Ami az amerikaiakat illeti, a tengeri emlősök kiképzésével ők sem hagytak fel: a Guardian információi szerint 2019-ben mintegy 70 delfin és 30 oroszlánfóka erősítette az amerikai haditengerészet állományát. Az állatokat az ellenséges búvárok észlelésén kívül aknakeresésre is kiképezték, így többek között az iraki háborúban is aktívan használták őket erre a célra.

(Borítókép: Aknakeresésre és az ellenséges búvárok felderítésére betanított beluga játszik a kiképzőjével 1992-ben, Ukrajnában, Fotó: Wojtek Laski/ Getty Images)

Ukrajna titkos fegyvere, amivel az oroszok sem számoltak Korábban Napóleon és Hitler is elkövették ugyanazt a hibát, amit most Oroszország.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.