Ukrajna titkos fegyvere, amivel az oroszok sem számoltak

2022 / 04 / 24 / Bobák Áron
Ukrajna titkos fegyvere, amivel az oroszok sem számoltak
Bár arról a szakértők között sincs teljes egyetértés, hogy mi lehetett Oroszország eredeti célja Ukrajna megtámadásával, abban nincs vita, hogy bármi is volt Vlagyimir Putyin terve az invázióval, a számításokba valahol hiba csúszott: az orosz hadseregnek hónapok alatt sem sikerült megtörnie az ukrán ellenállást, a háború gyors lezárása pedig olyannyira nem jött össze, hogy Ukrajna északi és északkeleti részéről az orosz csapatok kénytelenek voltak visszavonulni.

Abban, hogy ez így alakult, számos tényező játszott szerepet az ukrán hadsereg felkészültségétől és elszántságától kezdve a nyugati országok által biztosított fegyverszállítmányokon keresztül egészen az orosz katonák alacsony harci moráljáig. Ezek mellett azonban volt még egy faktor, ami jelentősen hátráltatta az orosz előrenyomulást, mégpedig a sár.

A CNBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a február 24-i támadás megindításakor az orosz katonai vezetők a jelek szerint nem számoltak azzal, hogy a szinte járhatatlan utak jelentősen le fogják lassítani az inváziót. Ez már csak azért is furcsa, mert az oroszoknál jobban kevesen ismerik a jelenséget, aminek még külön nevet is adtak: a raszputyica évente kétszer, tavasszal és ősszel jelentkezik, amikor az olvadás valamint a heves esőzések miatt a burkolatlan utak járhatatlanná válnak a hatalmas sár miatt. Hogy hadászati szempontból ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy a jelenséget sokszor csak "Sár Generálisként" szokták emlegetni.

Az elnevezés nem véletlen, hiszen a raszputyica a történelem során számos háborúban segítette az oroszokat: Napóleon seregeinek előrenyomulását ugyanúgy a hatalmas sár törte meg, ahogy a Novgorod felé irányuló mongol inváziót a 13. században, de a járhatatlan utak kulcsszerepet játszottak abban is, hogy Hitler soha nem tudta elfoglalni Moszkvát.


Civilek igyekeznek kiásni a Wehrmacht sárba ragadt katonai járműveit 1942-ben, Ukrajnában (Fotó: Wolff & Tritschler/ullstein bild via Getty Images)

Katonai szakértők szerint a raszputyica főként északon jelentett komoly akadályt az orosz csapatoknak, akik az internetre felkerült videók és fotók tanúsága szerint sokszor inkább hátrahagyták a sárba ragadt járműveket. A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint bár az orosz katonai járművek nagy része képes lett volna megbirkózni a sárral, ugyanakkor az már megoldhatatlan problémát okozott számukra, hogy a sokszor több kilométer hosszú konvojok ugyanazt a nyomvonalat használták.

Maximilian Hess külpolitikai szakértő szerint a helyzet számos kérdést vet fel. "Az oroszok már csaknem egy évtizede rendeznek hadgyakorlatokat és gyakorolják egy idegen ország elfoglalását, és még mindig nem gondolnak arra, vagy nincs megfelelő szervezettségük ahhoz, hogy a megfelelő egységeket a megfelelő helyre tegyék, és megbirkózzanak valamivel, amiről szó szerint háromszáz éve lehet tudni, hogy problémákat okoz" - nyilatkozta Hess.

Az orosz hadügyminisztérium március 24-én jelentette be, hogy az ukrajnai "katonai művelet" első szakasza nagyrészt lezárult, a második szakaszban pedig Donbász felszabadítására fognak koncentrálni. Ennek megfelelően az orosz csapatok április közepére teljesen elhagyták Ukrajna északi és északkeleti részét, a csapatokat pedig a szakadár területek környékére csoportosították át Alekszandr Dvornyikov tábornok parancsnoksága alatt.

(Borítókép: Sárba ragadt orosz tank Nova Basan mellett, 2022. április 1-én, Fotó: Narciso Contreras/Anadolu Agency via Getty Images)

Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll A főleg IT-szakemberekből verbuvált drón-egység az inváziós orosz seregek elleni harc egyik legfontosabb eleme, mivel kereskedelmi drónokat alakítanak át háborús célokra, és ezekkel végeznek küldetéseket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.