Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat

2024 / 05 / 25 / Bobák Áron
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.

A Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ)
az Európai Parlament és a Tanács hétfőn életbe lépett rendeletével összhangban múlt szombaton elérhetővé tette a Digitális Állampolgár applikációt, amelynek célja, hogy kényelmesebbé és hatékonyabbá tegye az elektronikus közigazgatást az állampolgárok számára, emellett pedig számos egyéb hasznos funkcióval is rendelkezik majd. Az Androidra és iOS-re is letölthető alkalmazást szeptembertől lehet majd aktiválni, a felhasználók a regisztrációt viszont már most is elvégezhetik; ehhez nincs más dolguk, mint hogy egy kormányablakban igazolják a személyazonosságukat, majd az alkalmazásban megadják az ügyintézőtől kapott egyszer használatos kódot.

A DMÜ oldalán található tájékoztató szerint az alkalmazást több lépcsőben fogják fejleszteni, így a szeptemberi induláskor még csak korlátozott funkcionalitással fog bírni. Ezek a következők:

  • Igazolhatjuk vele a személyazonosságunkat rendőrségi igazoltatáskor
  • Egy helyen megtalálhatók lesznek a személyes adataink, okmányaink és a gépjárművünk adatai. Ezek az adatok, okmányok hitelesítve tovább is küldhetőek az alkalmazással, így többé nem kell szkennelnünk őket
  • E-mail cím és jelszó megadása nélkül jelentkezhetünk be az állami weboldalakra és alkalmazásokba
  • Digitális aláírással hitelesíthetjük a szerződéseket és egyéb dokumentumokat
  • Digitális erkölcsi bizonyítványt igényelhetünk, amely igazolja büntetlen előéletünket
  • Valamint időpontot is foglalhatunk a kormányablakokba

A tervek szerint a Digitális Állampolgár alkalmazás a jövőben ennél jóval szélesebb funkcionalitással fog rendelkezni, 2025 második felétől például az állami weboldalak mellett már bankok, közműszolgáltatók és egyéb szolgáltatók weboldalaira is bejelentkezhetünk a segítségével, 2025 végére pedig teljesen kiválthatjuk vele a fizikai okmányainkat és a gépjárművünk adásvételi folyamatát is online végezhetjük az appal. 2026-tól bármilyen közigazgatási ügyet elintézhetünk majd az alkalmazásban, emellett elvileg fizethetünk is vele, bár ennek részleteit egyelőre nem pontosították.

(Borítókép: Getty Images)

Nem lesz kötelező, de biztonságot és kontrollt ígér az EU-s digitális személyi és tárca Az Európai Parlament nemrég jóváhagyta a tervezetet, már csak a minisztereknek kell áldásukat adniuk arra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.