Nem lesz kötelező, de biztonságot és kontrollt ígér az EU-s digitális személyi és tárca

2024 / 03 / 08 / Pőcze Balázs
Nem lesz kötelező, de biztonságot és kontrollt ígér az EU-s digitális személyi és tárca
Az Európai Unió évek óta dolgozik egy olyan digitális keretrendszer kialakításán, amellyel a tagállamok polgárai azonosíthatják magukat, illetve biztosíthatják az adataik átadását köz- és magánszolgáltatásoknál. A terveket elfogadta az Európai Parlament, most már csak a Tanács formális jóváhagyása van hátra.

"Nem vagyunk tisztában azzal, mi történik valójában az adatainkkal, amikor egy alkalmazás vagy weboldal arra kér minket, hogy hozzunk létre új digitális személyazonosságot vagy egyszerűen jelentkezzünk be egy nagy platformon keresztül. Ezért a Bizottság javaslatot fog tenni az európai szintű biztonságos elektronikus személyazonosítási rendszer megteremtésére. Egy olyan rendszer kialakítására, amelyben mindannyian megbízhatunk, és amelyet a polgárok az adófizetéstől a kerékpárbérlésig számtalan szolgáltatás igénybevételéhez felhasználhatnak Európa-szerte" - ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozta közel négy éve, és úgy tűnik, a politikus tervei valóra válhatnak. Az Európai Parlament február utolsó napján megszavazta az európai digitális azonosítás és tárca bevezetését, így már csak a tagországok minisztereiből álló Tanács jóváhagyása van hátra.

Kinek lehet és mire jó?

Aki EU-tagországban nemzeti személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik, jogosult lesz ennek a digitális megfelelőjére is. Ha valaki úgy dönt, hogy igénybe veszi a szolgáltatást, az a gyakorlatban egy mobiltelefon-alkalmazáson keresztül azonosíthatja magát, amikor erre szükség van; ennek a segítségével tárolhatja nem csak a szűk értelemben vett személyes adatait, de "megbízható magánforrásból származó információkat" is; illetve az utóbbi dokumentumokat felhasználhatja ügyintézéskor. Ilyen lehet például a születési anyakönyvi kivonatok, orvosi igazolások igénylése, a lakcímváltozás bejelentése, a bankszámlanyitás, de akár az autóbérlés vagy a szállodai bejelentkezés is - áll a tervezetet bemutató, magyarul is elérhető weboldalon.

Az ilyen rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy nem adunk át adatokat, csak kölcsönbe, azaz mindvégig a kezünkben marad az irányítás azokkal kapcsolatban. Például a hiteligényléskor leadott temérdek dokumentum nem csak, hogy egy gombnyomással átadható lesz, hanem

vissza is vonhatjuk a hozzáférést, ha végül nem jön létre az ügylet.

Az USA egyes államaiban már évek óta működik a digitális személyi, illetve jogosítvány, és ott az ilyen megoldások másik nagy előnyét is hamar aláhúzták: ha egy szórakozóhelyen arra kíváncsiak, hogy elmúltunk-e tizennyolc évesek, akkor a mobilunk csak ennyi adatot ad majd át, nem kell a kidobóknak látniuk édesanyánk leánykori nevét, amihez semmi közük.

Vagyis azok, akik inkább bíznak egy, az ígéretek szerint masszív, megbízható, nyílt forráskódú, azaz felülvizsgálható digitális rendszerben, azoknak lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb lehet az életük a jövőben. Akik viszont nem, azoknak az EU változatlanul garantálja a megszokott, papíralapú ügyintézés előnyeit, és persze a hátrányait is.

(A borítókép illusztráció, Forrás: Bing képkészítő/DALL-E 3)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.