Teljesen más oldalról kellene szemlélnünk a digitális bennszülötteket és bevándorlókat

2020 / 03 / 06 / Perei Dóra
Teljesen más oldalról kellene szemlélnünk a digitális bennszülötteket és bevándorlókat
Tényleg olyan nagy a különbség a digitális bennszülöttek, azaz a fiatalabb generáció és a digitális bevándorlóknak nevezett idősebb korosztály között? És egyáltalán: számít valamit az életkor a technológiai jártasságban?

A digital native az utóbbi évek egyik legfelkapottabb kifejezése, amit magyarul többnyire digitális bennszülöttnek fordítanak. A fiatal generáció jellemzése ez, akik születésüktől fogva belenőnek a digitális világba, nem idősebb korukban kell elsajátítaniuk a számítógép, az okostelefon vagy az internet használatát. Bár a fogalom elterjedése óta több kutatásban vizsgálták, hogyan változtatja meg a korai technológiahasználat a fiatalok gondolkodását, illetve tanulási és munkavégzési szokását, a digitális bennszülöttek és bevándorlók közti egyértelmű különbséget továbbra sem találják. Egyes tanulmányok ugyanakkor azt sugallják, hogy nem az életkor számít igazán, hanem az emberek évek során szerzett tapasztalata és tudása egy adott technológiával kapcsolatban. A Leeds Egyetem munkatársai, Lars Mathiassen és Shahla Ghobadi szerették volna kideríteni, hogyan befolyásolja a mindennapi életünket átalakító közösségi média korai használata a fiatalok gondolkodását, különös tekintettel a világunk nagy részét formáló szoftverfejlesztésre.

Kiderült, hogy akik már egészen fiatalon megismerték a népszerű platformokat, mint a MySpace, a Facebook és az Instagram, több lényeges dologban más nézetet képviseltek, mint akik csak később találkoztak először a közösségi médiával, még ha ugyanabban az évben születtek is.

Mindemellett a kutatók azt találták, hogy a digitális bennszülöttek bizonyos kérdésekben egyetértettek az idősebbekkel, mint például a szoftverfejlesztések világra gyakorolt hatásában. Szerintük a mostani eredmények megkérdőjelezik a korábbi kutatásokat, ehelyett azt sugallják, hogy a kor és a sajátos tapasztalat kombinációja az, amely meghatározza az emberek hozzáállását egy adott technológiához.

Hogy zajlott a kutatás?

A tanulmány során két szoftverfejlesztő cég ötvenöt fejlesztőjét vizsgálták, akiket három csoportra osztottak. Az első csoport fejlesztői átlagosan huszonkét évesek voltak, és már tizenegy éves koruk előtt megkezdték a szociális média használatát. A 2/a csoport tagjai hasonló korúak voltak, de csak később ismerték meg a technológiákat. Míg a 2/b csoportba tartoztak az idősebb - átlagosan harmincnégy éves - fejlesztők, akik általában több tapasztalattal rendelkeztek a szociális média területén, de csak serdülőkoruk után váltak rendszeres használókká.

A professzorok megállapították, hogy az első csoport fejlesztői eltérően látják a szoftverfejlesztés céljait, és nagyobb hangsúlyt fektetnek például a bevett normák és a felhasználói interakciók átalakítására a technológia bevonásával úgy, hogy az tökéletesen illeszkedjen az emberek életébe.

Ez lényegében megmagyarázhatja azt a népszerű sztereotípiát, miszerint a digitális bennszülöttek munkájuk során gyakran intuícióikra hagyatkoznak. Az első csoport fejlesztői továbbá szívesen kísérleteznek új technológiákkal, miközben folyamatosan kutatják, hogyan járulhatnak hozzá új ipari szabványok és modellek létrehozásához, valamint társadalmi hasznot is remélnek az általuk kifejlesztett szoftvertől. A legmeglepőbb eredménynek azonban csak ezután jöttek:

a szignifikánsan több tapasztalattal rendelkező idősebb szoftverfejlesztők 2/b csoportja szintén fontosnak tartotta, hogy a szoftverek társadalmi értéket is közvetítsenek, de a fiatalabb fejlesztők 2/a csoportja ugyanezt már nem tartotta lényegesnek.

Honnan ered ez a vágy a világ megváltoztatására? A kutatók úgy vélik, hogy az idősebb, 2/b csoport fejlesztőinél alighanem életkorukból és tapasztalatukból adódóan szeretnék, hogy munkájukkal nagy hatást gyakoroljanak a társadalomra. Összefoglalva tehát az eredmények arra is rámutatnak, hogy óvatosnak kell lennünk, amikor az embereket technológiai nemzedékekre osztjuk. A digitális bennszülött egy igencsak laza kifejezés, ami felveti a kérdést, hogy pontosan mely technológiánál vagy egy adott technológia melyik változatánál számít valaki bennszülöttnek. Plusz a mostani tanulmány vitatja azt a nézetet, miszerint a technológiai generációhoz való tartozás kizárólag az életkor függvénye. Sőt, innen nézve talán felesleges is digitális bennszülöttekről beszélnünk, elvégre kellő nyitottsággal bárki, bármikor lehet techguru.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.