Digitálisan felújított változatban nézhető a 67 évvel ezelőtti legendás 6:3 mérkőzés

2020 / 10 / 17 / Justin Viktor
Digitálisan felújított változatban nézhető a 67 évvel ezelőtti legendás 6:3 mérkőzés
Az angoloknak komoly pofont jelentettek a Wembley-aréna magyar góljai, addig sosem tapasztalt visszhangot keltve, az angol futball történetében. A Magyar Telekom most felújíttatta az Aranycsapat londoni győzelmének BBC kópiáját, a magyar futballtörténelem egyik legnagyobb diadalmenetét. A digitálisan felújított verzió televíziós premierje a mérkőzés 67. évfordulója alkalmából, november 25-én lesz a Super TV2-n.

90 év veretlenség

Ez volt az első olyan eset, amikor az Angol válogatott hazai pályán vesztett nem brit vagy ír ellenfél ellen, rendkívülinek mondható gólkülönbséggel, briliáns magyar játék mellett és ez sokkolta a hazai drukkereket. A játék folyamán napvilágra került az angol játék elbizakodottsága és elszigeteltsége. 1953 november 25-e után a régi magabiztosságból nem sok maradt.

A hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatott ellen gyors, könnyed és látványos focit játszottunk az első félidőben négy, a másodikban további két gólt lőve az angol nemzeti tizenegynek. A mérkőzést akkoriban - a televízió a mérkőzést követő 55. napon indult el Magyarországon - rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők. A helyszínről élőben közvetítő BBC egy televízió képernyőjére irányított kamerával vette fel a két félidőt. 

A Magyar Telekom által felújíttatott filmben a magyar gólokat színesben láthatjuk majd, mert a digitális felújítás során ezeket a filmrészleteket ki is színezték.

 

22 évvel az események előtt...

Voltak persze az angoloknál a velünk való összecsapást megelőzően is figyelmeztető jelek, csak nem nagyon foglalkoztak velük. Anglia első veresége kontinentális ellenfeleivel szemben Spanyolországban következett be 1929-ben, akkor a túl kemény pályát, a túl forró időjárást, és a túl izgatott tömeget hibáztatták érte, ez utóbbit nem alaptalanul, egy adott pillanatban az akkori rendfenntartást ellátó, kardokkal hadonászó tiszteknek kellett a tömeget távol tartani. Az uralkodó érzés akkoriban az volt, hogy a nem angol körülmények között játszott futball, nem is igazán volt focinak nevezhető.

Talán ezek mind jogos mentségek voltak, de kialakult egy trend: Anglia küzködött a rendhagyó football megoldások kezelésével, a mélységben elhelyezett középcsatárok például mindig nyugtalanították őket. Matthias Sindelar 1932-ben egy barátságos barátságos találkozón az osztrákokkal, Vsevelod Bobrov a Dinamo Moszkva 1945-ös turnéján, a svájci Alfred Bickel pedig 1947-ben hozta komoly zavarba Angliát. 1951-ben az Argentín turnén ugyanezzel a nehézséggel szembesültek.

Nemzeti érték

„A digitális világ tele van fantasztikus lehetőségekkel, melyek karnyújtásnyira vannak tőlünk, csak észre kell vennünk őket, megragadni és kihozni belőlük a legtöbbet. Inspirálni akarjuk az embereket, hogy a saját sikereik érdekében mindenki megtalálja a legjobb digitális megoldásait. A 6:3 felújítása, a gólok kiszínezése tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba,

"a Telekom azt vállalta, hogy megment egy nemzeti értéket, méltó helyre emeli azt, megmutatjuk a fiatalabbaknak is, hogy mitől vált ez legendává”

– mondta el Szabó Béla, a Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációért felelős igazgatója. „Ma talán már nehéz elképzelni azt, ahogy Puskásért, Kocsisért vagy az apámért, általában az Aranycsapatért rajongott a világ. Olyan első számú példaképek és sztárok voltak ők akkor, ami ma Messi vagy Cristiano Ronaldo népszerűségéhez mérhető” – mondta a sajtóeseményen Bozsik Péter labdarúgó, magyar bajnok edző, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bozsik József fia.

Gyorsabban, okosabban, türelmesebben...

Amit Magyarország akkor elért, az egyszerűen a logikus következő fejezete volt ugyanannak a történetnek. Hidegkúti Nándor mélyen helyezkedett el, Harry Johnstonnak pedig fogalma sem volt arról, hogyan kellene vele elbánni, ennek következtében a magyar 9-esnek volt ideje és tere diktálni az eseményeket. 

"Lehagytak minket, okosabbak voltak nálunk és kivárakoztak bennünket... Csak remélni tudom, hogy ennek revitalizáló hatása lesz, és a futballvezetőink is megértik végre, hogy a labda gyors irányítása manapság a siker titka"

- írta annak idején Clifford Webb a Daily Mail-ben. 

A mérkőzés digitális felújítását és a gólok kiszínezését a budapesti Melon FX végezte: a stúdió munkatársai 3 hónapon át dolgoznak a BBC-től érkezett 67 éves kópia restaurálásán. A november 25-i Super TV2-es premiert követően a legendás 6:3 digitalizált változata három hónapig elérhető lesz a Telekom Videotékában is.

(Forrás: Magyar Telekom Kép: Magyar Telekom)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.