Díjat nyert az autógumikról leváló mikroműanyagot öszegyüjtő berendezés

2020 / 10 / 04 / Justin Viktor
Díjat nyert az autógumikról leváló mikroműanyagot öszegyüjtő berendezés
Nemrég írtunk a mikroműanyag szennyeződések veszélyeiről a LEGO környezetbarát lépése kapcsán. Most újabb érdekes megoldás, jó hír érkezett, ami segíthet az egyik (ha nem a) legnagyobb környezetszennyező iparág, a járműgyártás okozta problémák enyhítésében.

A James Dyson-díjat a James Dyson Foundation, egy nemzetközi jótékonysági szervezet ítéli oda, a díj célja pedig a fiatalok ösztönzése a mérnöki szakma lehetőségeinek kiaknázására. A versenyben - a díjazás 2005-ös elindítása óta - több mint 800 000 font összegű nyereményt ítéltek oda a fiatal mérnököknek és tervezőknek.

Nemrég jelentették be az évente kiosztott díj Egyesül Királyságbeli idei nyerteseit. A díjat a Tyre Collective (kb. gumiabroncs-kollektíva) nyerte 2000 font értékben, egy olyan eszköz kifejlesztéséért, mely jelentősen csökkenti a gumiabroncsok által a leváló mikroműanyag részecskék formájában előidézett szennyezést.


Vázlatok az új technológia lehetőségeinek feltárására (Kép: James Dyson Alapítvány)

Az eszközt a járművek kerekeire kell felszerelni, és elektrosztatikusan gyűjti össze az összes lehulló részecske 60 százalékát, melyeket természetesen fel lehet használni új gumiabroncsok gyártásához, vagy akár 3D nyomtatáshoz és hangszigeteléshez.

A gumiabroncsok forgás közben nagy mennyiségű mikroműanyagot szórnak szét, melyek 2030-ig a közúti közlekedés PM2.5-szennyezésének akár 50 százalékáért, az összes PM2.5 szennyezésnek pedig 10 százalékáért is felelhetnek.


A képen látható prototípust a tesztekhez építették, leutánozva az úttesten csúszkáló gumiabroncsot. (Kép: James Dyson Alapítvány)

A Norvég Légkörkutató Intézet nemrégiben végzett kutatása szerint évente több mint 200 000 tonna gumiabroncsokból származó mikroműanyag kerül az óceánokba és a világ más távoli területeire. "Az utak nagyon jelentős mikroműanyag szennyezés-forrást jelentenek a civilizációtól távoli területeken, beleértve az óceánokat is" - mondta el Andreas Stohl vezető kutató a The Guardian-nak.

A DEFRA szerint a gumiabroncsok kopása a közúti közlekedés globális mikroműanyag részecske-kibocsátásának majdnem felét teszi ki, amivel a jelenség a második helyen áll a legnagyobb mikroműanyag szennyezők ranglistáján, közvetlenül az egyszer használatos műanyagok után.

A londoni Imperial College és a Royal College of Art hallgatóiból álló csapat, Siobhan Anderson, Hanson Cheng, M Deepak Mallaya és Hugo Richardson nyilatkozata szerint: "Szenvedélyesen óvjuk a környezetünket, és megpróbálunk érdemben hatni a társadalomra. Köztudott, hogy az abroncsok kopnak, de úgy tűnik, senki sem gondol arra, hogy mi lesz ebből, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az abroncsrészecskék a második legnagyobb mikro-műanyag szennyező anyag az óceánjainkban."

"A Gumiabroncs kollektívában fenntartható és újrahasznosuló értékeket építünk be a terméktervezésbe, hogy a forrásánál ragadjuk meg a problémát. A koronavírus-járvány és a lezárások bebizonyították, hogy a tiszta levegő egyáltalán nem megvalósíthatatlan álom.”

"Tudtuk, hogy remek dizájnt találtunk, amikor mindannyian azt mondtuk: Nem tudom elhinni, hogy ezt még nem találták ki "- mondta el Felicity Furey, az ausztráliai panel üzleti vezetője és bírája. "Végső soron az innováció és az egyszerűség alapján választottuk ki a döntősöket, kombinálva az emberekre gyakorolt ​​hatást és a megoldás által megmenthető életeket."

A további díjazottak között számos másik, a fenntarthatóság szem előtt tartásával tervezett termék is felbukkant, a nyertesek listája a következő projekteket tartalmazta: az Econooc (Írországból), vadon élő őshonos fekete méhek számára készített kaptárját, a Cloud of Sea (Olaszországból), egy olyan eszköz, amely ösztönzi és megkönnyíti a tengerészek számára a mikroműanyagok óceánokból történő eltávolítását.

A Kuno (Malajziából), ami egy áram nélkül működő hűtőgép, a Voronoi Runners (Új-Zélandról), a cipőipar pazarló termelésére szabott megoldás, a Nemo (Svédországból), mely a korallzátonyok helyreállítását segítő szolgáltatás, a Whale Air Pontoon (Svájcból) szőnyeg, melyet a tengerek partjain megfeneklő bálnák megmentésére lehet használni.

(Forrás: Forbes Kép: Pixabay)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.