Díjnyertes magyar alkotás született a nemzetközi asztrofotós pályázaton

2020 / 09 / 13 / Felkai Ádám
Díjnyertes magyar alkotás született a nemzetközi asztrofotós pályázaton
A technológia börtöne című kép Elon Musk Starlink műhold-konstellációjának a kritikája.

Schmall Rafael, A technológia börtöne (The Prison of Technology) című, hosszú expozíciós felvételén Starlink műholdak csíkozzák a csillagfényes éjszakát börtönrácshoz hasonlón. A kép "Ember és űr" kategóriában első helyezést ért el – írja az időkép.hu.

Schmall, aki a Zselici Csillagpark fotográfusa, a képpel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az egyre több műhold megnehezíti a távcsöves csillagászati megfigyeléseket. A képeket a többi díjnyertes alkotással együtt a lenti Twitter-posztban lehet megtekinteni.

A Starlink műholdas, szélessávú internetszolgáltatását a SpaceX vállalat üzemelteti. A vállalat 2020. április 22-ig 422 darab műholdat indított el. Az engedélyük jelenleg 12 000 műholdra szól, de ennél többet, akár 42 000-t is kilőnének. A csillagászok már régóta aggodalmuk fejezik ki, hogy a műholdak miatt romlik a rálátásuk minősége. Panaszukat alátámasztandó több, a mostani díjnyertes fotóhoz hasonló képet/videót is mutatnak, amiken a műholdak fényes vonalakként karistolják az éjszakai eget.

A SpaceX szerint ugyanakkor a kritikusok túlzásokba estek. Szerintük a Starlink műhold csak nem sokkal a kilövés után fénylik, amíg a 290 kilométeres magasságról fel nem emelkedik 550 kilométerre, és ezután már egyáltalán nem zavaró a jelenléte. Ráadásul a vállalat próbál együttműködni a csillagászokkal: mindig megosztja a Starlink koordinátáit, hogy ehhez lehesen igazítani a megfigyeléseket. Sőt újfajta technológiákkal is kísérleteznek: például olyan mázzal festik be a műholdakat, amely elvileg tovább csökkentheti a fényvisszaverődést.

Egyébként hasonló, sok műholdból álló mega-konstellációval nem csak a SpaceX kísérletezik: az Egyesült Királyságbeli OneWeb és az Amazon is elindítaná a saját szolgáltatását.

(Kép: Flickr/abigail.)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.