A feje tetejére állíthatja a drónpiacot a DJI új drónja

2021 / 03 / 04 / Bobák Áron
A feje tetejére állíthatja a drónpiacot a DJI új drónja
A kínai gyártó bemutatta az első FPV drónját, amit egy okosszemüveghez csatlakoztatva képletesen mi is beülhetünk a 140-nel száguldó drón pilótafülkéjébe.

Az FPV (first person view) drónok lényege, hogy egy okosszemüveg segítségével közvetlenül a drón szemszögéből láthatjuk az eseményeket, ami jelentősen megkönnyíti az irányításukat. Maga a technológia egyáltalán nem újdonság, az FPV drónok mind a drónversenyeken, mind a videósok körében igen népszerűek, ezért is meglepő, hogy a DJI, ami úgy uralja a drónpiacot, mint ahogy az Apple se uralta soha az okostelefonpiacot, mindeddig nélkülözte ezt a kategóriát.

A DJI FPV érkezésével így sok rajongó álma teljesült, hiszen a piacvezető gyártó nem okozott csalódást: az első demóvideók alapján az új drónt nem csak vezetni, de már pusztán a felvételeit nézni is egészen különleges élmény lesz. A drón 4K felbontásban 60 fps-sel (képkocka/másodperc), Full HD felbontásban pedig 120 fps sebességgel tud videókat készíteni, a DJI állítása szerint pedig a képstabilizátora minden eddigin túltesz, így szuper stabil mozgóképeket készíthetünk még nagy sebességnél is.

A DJI FPV a gyártó saját fejlesztésű, DJI FPV Goggles V2 okosszemüveggel érkezik, amelyből akár nyolc darab is csatlakoztatható hozzá, így a pilótán kívül hét másik ember is első kézből láthatja, hogy mit csinál a drón. A HD felbontású szemüvegek akár 10 kilométeres távolságból is működnek, és minimális, 28 milliszekundumos késleltetéssel veszik az adást.

Erre szükség is van, hiszen a DJI FPV irtózatosan gyors, a profiknak készült M üzemmódban akár 140 km/h-s sebességgel is tud röpködni, száz kilométeres sebességre pedig mindössze két másodperc alatt gyorsul fel. A drón emellett kapott egy S módot is, amelyben a sebessége 100 km/h-ra van korlátozva, és az irányítása is valamivel egyszerűbbé válik, a kezdőknek szánt N módban pedig a végsebessége 54 km/h-ra csökken, és az objektumokat is magától kikerüli.

A szemüveg mellett a drón másik érdekessége a mozgásérzékelős távirányító, amellyel a pilóta teljesen intuitív módon, a kézmozdulataival irányíthatja a drónt. A távirányító egy extra gombot is kapott, ami a DJI FPV biztonságát hivatott javítani, ezt megnyomva ugyanis bármikor azonnali megállásra utasíthatjuk a drónt, ami automatikusan elkezd lebegni ott, ahol éppen van.

A DJI FPV hivatalos ára a szemüveggel és egy hagyományos kontrollerrel 1300 euró, Magyarországon ennél egy hajszállal lett magasabb az ára, ugyanis kereken 500 ezer forintért lehet hozzájutni. A mozgásérzékelős kontrollert 53 600 forintért lehet külön megvásárolni hozzá, az extra szemüvegek pedig darabonként 246 ezer forintba kerülnek.

További cikkek a témában:

Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen lakunk Ausztráliában és Finnországban viszont a drónos szállítás már ma is a hétköznapok része, Afrikában pedig az egészségügyet sikerült megreformálni a drónoknak köszönhetően.

Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez Egy kaliforniai városban már két éve működik ilyen program.

A Kawasaki megépítette a világ legnagyobb távirányítós helikopterét A Kawasaki szerint a K-Racer IV jóval gyorsabb lesz, mint egy hagyományos helikopter.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.