Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez

2020 / 12 / 08 / Pőcze Balázs
Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez
Orwelli megfigyelés vagy biztonságos és hatékony eszköz, hogy a rendőrök gyorsan reagálhassanak váratlan helyzetekre? A The New York Times beszámolójának köszönhetően megtudhatjuk, hogy milyen, amikor a rendőrségi drónok emberi segítség nélkül repkednek bűntények helyszínére.

Cade Metz nemrég megjelent riportjához egy, a kaliforniai-mexikói határ közelében lévő város, Chula Vista rendőrkapitányságára látogatott el. A 270 000 lakosú település két éve kísérletezik azzal, hogy bizonyos vészhelyzetekhez ne rendőrök vonuljanak ki elsőként, hanem önállóan repülni képes drónok. Már több mint négyezer ilyen küldetést hajtottak végre, ám míg a hatóságok elégedettek, a jogvédők aggódnak.

A cikkben olvashatunk egy olyan esetről, amikor egy lopott autóban, kábítószeres kellékek közt alvó férfihoz riasztották a rendőröket - és a helyszínre elsőként a kapitányság tetejéről indított drónt küldték. Az eszköz végignézte, ahogy a férfi, a kezében egy fegyverrel és egy zsák heroinnal először bujkálni kezd, majd megpróbál megszabadulni a bizonyítékoktól. A videót a főhadiszálláson ülő rendőr követte, aki folyamatosan tudósította a történtekről a kollégait. A férfit végül elfogták, a fegyvert és a drogot megtalálták.

Minden jó, ha a vége jó?

Októberben több helyen közölték azt a videót, amelyben az atlantai rendőrség akcióját látjuk: egy drón berepül egy lakásba, ahol egy gyilkossággal gyanúsított férfi tartózkodik. Az eszköz kamerájának és hangszórójának segítségével a rendőrök biztos távolból, hangutasításokkal tudtak elfogni valakit, akire amúgy valószínűleg egy csapat kommandós kellett volna, hogy rárontson. Akkor, különösen a rendőrségi erőszak ellen folyó tüntetések fényében, sokan örültek, hogy talán így kevesebb rendőr és civil életét veszélyeztetik majd a hasonló akciók. A Chula Vista-i eszközökkel kapcsolatban viszont vannak, akik felvonják a szemöldöküket: biztos, hogy emberi irányítás nélkül mozgó, mindent rögzítő apró repülőkkel akarjuk teleszórni a városainkat?

A Times cikkében szó esik olyan gépekről, amelyek az önvezető autókban használt technológiák segítségével kifejezetten nehezen navigálható terepen is elboldogulnak, sőt, létezik olyan drón is, amely sötétben és világosban is képes teljesen egyedül bejárni épületeket. A Skydio nevű gyártó hosszú ideje árul olyan eszközöket, amelyek követik a tulajdonosukat - most már a rendőrök is beszerezhetnek hasonlóakat a bűnözők, vagy feltételezett bűnözők követésére. Az Amazon házőrző drónja ezekhez képest szinte játékszernek hat.

Chula Vistában sem tüntetésekhez, sem rutin járőrözésekhez nem használják az autonóm drónokat, és az országban több helyen betiltották már a videós arcfelismerő rendszereket is, így talán nem élnek vissza a rendőrök a technológia adta lehetőségekkel. Kevésbé demokratikus országokban azonban ezeknek a megoldásoknak a kombinálása már kifejezetten aggályos helyzeteket eredményezhet.

(Fotó: Chula Vista Police Department)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Talán elfuthatunk, de el is bújhatunk a drónok elől? Modern korunk Nagy Testvére tényleg mindent lát, már ha hagyjuk. Mutatjuk, mit tehetünk a kéretlenül leselkedő drónok ellen.

Házőrző drónt mutatott be az Amazon A teljesen önállóan működő Ring Always Home Cammel akkor is ellenőrizhetjük a lakás minden szegletét, ha épp nem vagyunk otthon. Sokan viszont a magánszférájuk miatt aggódnak.

Az arcfelismerés veszélyei: új arcot szerezni nehéz Egy jogvédő szervezet a kormányzati arcfelismerő rendszerek betiltásáért kampányol Amerikában. A technológiával kapcsolatos aggályaikról kérdeztük őket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.