Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen lakunk

2020 / 12 / 13 / Bobák Áron
Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen lakunk
A drónnal való házhoz szállítás lehetőségével néhány éve kezdtek el komolyan foglalkozni a cégek, ám a jogszabályi háttér rendezetlensége miatt a technológia azóta sem terjedt el széles körben. Néhány országban, így például Ausztráliában és Finnországban viszont a drónos szállítás már ma is a hétköznapok része, Afrikában pedig az egészségügyet sikerült megreformálni a drónoknak köszönhetően. A múlt héten megrendezett Web Summit konferencián a szektor két úttörője, az Alphabet Wing és a Zipline vezetői beszéltek arról, hogyan áll a drónos szállítás piaca, és mire számíthatunk a jövőben.

Ausztráliában már könyvtárból is kölcsönözhetünk drónnal

Fura helyzet a Wingé, hiszen az Alphabet, vagyis a Google anyavállalata nem érdekelt közvetlenül a kiskereskedelemben, a drónos házhozszállítási szolgáltatásukkal mégis sikerült beelőzniük azt az Amazont, ami Prime Air néven már 2016 óta tervezi a saját szolgáltatását. A Wing - akkor még a Google szárnyai alatt - ennél négy évvel korábban, 2012-ben indult, és tavaly áprilisban el is indították az első kereskedelmi szolgáltatásukat az ausztráliai Canberrában. Azóta a Wing több más városban is elérhetővé vált, az ausztráliai Logan (Brisbane egyik elővárosa) mellett Helsinkiben és az Egyesült Államokban található Christianburgben is aktívak.

A Wingről tudni kell, hogy nem a saját termékeit árulja, hanem egy klasszikus házhozszállító-szolgáltatáshoz hasonlóan más boltok, éttermek, vállalatok termékeit szállítják ki rövidebb, néhány kilométeres körzetben. James Burgess, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a járvány kifejezetten élénkítő hatással volt a piacra, a lezárások és korlátozások miatt számtalan cég kereste meg őket azzal, hogy kipróbálnák a drónos házhoz szállítást. Ausztráliában például már könyvtári könyveket is szállítanak ki ezzel a módszerrel. A legmeglepőbb fordulat viszont a kávékiszállítás népszerűsége volt, amiről eleinte a Wingnél is azt gondolták, hogy a drónos szállítás nem igazán lesz működőképes, ma viszont ez a legnépszerűbb termék, amit rendelnek tőlük.

Ennek az oka, hogy a drónos szállítás kisebb távolságokon borzasztóan gyors tud lenni, a rendeléstől számítva mindössze néhány perc alatt ott van a termék a rendelő ajtajánál. A Wing speciálisan erre a célra fejlesztett, nagyrészt hungarocellből készült drónokkal dolgozik, amik nem is igazán emlékeztetnek a hagyományos drónokra, és nagyjából 11 km/h-s sebességgel tudnak repülni. Amikor a rendelés megérkezik, a vásárló az okostelefonjára kap erről értesítést, ezután pedig nincs más dolga, mint kisétálni az ajtó elé, és leakasztani az árut a magasban lebegő drónról.

Bár konkrét árakat nem mondott, de Burgess szerint a drónok használata jelentősen csökkentheti a szállítási árakat, és ami ennél is fontosabb, hogy rengeteg olyan vállalkozás számára nyithatja meg a kiszállítás lehetőségét, amiknek nincs saját kiépített infrastruktúrájuk. Burgess elmondta, hogy az ilyen szállítási mód nem hordoz magában különösebb veszélyeket, hiszen a drónokat egy kifejezetten erre kifejlesztett légiforgalmi navigációs szoftver vezérli, így az ütközések veszélye gyakorlatilag nulla. A vezérigazgató szerint a drónos szállítás előtt nagy jövő áll, aminek a legnagyobb akadályát jelenleg a szabályozásban látja. Szerinte ez kicsit a "mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás" esete, hiszen ahhoz, hogy a drónos szállítás széles körben is engedélyt kapjon, előbb bizonyítaniuk kell, hogy jól működő és biztonságos szolgáltatásról van szó, ahhoz viszont, hogy ezt bizonyítani tudják, muszáj lenne minél szélesebb körben alkalmazni a technológiát.

Januártól új drónhasználati szabályok jöhetnek Magyarországon Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint 2021 január elsejétől kizárólag a HungaroControl applikációjával reptethetőek a drónok: a pilóta nélküli légijárművek irányítói a repülésbiztonság növelésének céljából az app-ból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott, valamint a tiltott területekről.

Rákgyógyszer negyed óra alatt

Egészen más jellegű kihívásokkal néz szembe a Zipline, akik elsőként Ruandában indítottak be egy drónos csomagküldő szolgálatot. Keller Rinaudo, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy mára mintegy ötszáz kórházzal és egészségügyi központtal állnak kapcsolatban a közép-afrikai országban, amiknek különböző orvosi kellékeket, többek között vért és gyógyszereket is szállítanak, fogamzásgátlótól kezdve a rákgyógyszerig. A Zipline már a második elosztóközpontot állítja fel az országban, amely egyenként nagyjából húszezer négyzetkilométeres területet tud kiszolgálni, így ma már Ruanda bármelyik pontjára 15-30 perc alatt el tudják juttatni a szükséges szállítmányokat.

Ehhez a Zipline egy teljesen saját fejlesztésű drónt használ, ami fél másodperc alatt gyorsul fel száz km/h-ra, ledobja az árut a megjelölt helyen, majd visszatérve egy póznával állítják meg, mintha egy nagy csúzliba szállna bele. A Winghez hasonlóan a Zipline sem csak járműveket, hanem komplett infrastruktúrát fejleszt, amelybe beletartozik a repülés előtti biztonsági ellenőrzés, a kommunikáció, az adatrögzítés valamint a légiforgalmi szoftver is, aminek köszönhetően a légi irányítás valós időben tudja nyomon követni a drónok helyzetét, minimalizálva a balesetek esélyét. A hatékony működéshez emellett egy külön logisztikai szoftvert is fejlesztettek, amelynek eredményeképpen a drón a vonalkód alapján beazonosítja a csomagot, így automatikusan tudja, hova kell azt szállítania.

A Zipline az utóbbi időszakban Ghánában is elkezdett terjeszkedni, ahol már most is kétezer kórházzal és egészségügyi központtal van megállapodásuk, a szállítás pedig Rinaudo szerint annyira gyors, hogy a páciensek észre sem veszik, hogy az adott gyógyszer nem volt raktáron, hanem több száz kilométerről érkezett meg. A cég ezen kívül már az USA-ban is megkezdte a terjeszkedést, ahol egyelőre csak kizárólag házhoz szállítanak olyan betegeknek, akik előtte részt vettek egy online orvosi konzultáción. Ez Rinaudo szerint jóval nagyobb kihívás, hiszen az Egyesült Államokban egy sokkal komplikáltabb légtérben kell megszervezniük a logisztikát, de az eddigi tapasztalataik pozitívak.

A cég vezérigazgatója beszélt arról is, hogy a Zipline-nak komoly szerepe lehet a koronavírus elleni küzdelemben is, hiszen bár az oltóanyagok már a küszöbön vannak, ezeknek az elosztása nem minden esetben egyszerű feladat. A cégnek elsősorban a vidéki, távolabbi területek elérésében vehetik majd nagy hasznát, ami persze nem csak a vakcinák szállítására igaz, de általánosságban is. Rinaudo szerint ez a fajta azonnali szállítás hosszú távon egy sokkal igazságosabb egészségügyi rendszert eredményezhet, amely mindenki számára hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz.

A britek hamarosan drónokat is bevetnek a koronavírus elleni küzdelembe Az eszközök tíz-tizenöt perc alatt száz kilogrammot meghaladó szállítmányt (elsősorban egészségügyi védőfelszerelést) képesek célba juttatni a Wight-szigetre Nagy-Britannia szárazföldi területeiről.

Nem csak gyors, a bolygónak is jót tesz

Burgess-hoz visszatérve, az interjút készítő Stephen Levy azt a kérdést is feltette neki, hogy nem fél-e tőle, hogy a drónjaikat lelövik. Erre a cégvezető azt válaszolta, hogy eddig többnyire pozitív visszajelzések érkeztek hozzájuk, de természetesen az embereknek vannak kérdéseik az új technológiával kapcsolatban, így fontos a világos kommunikáció, hogy megmutassák a technológia előnyeit. A Wired főszerkesztője minden bizonnyal arra utalt, hogy az elmúlt években több olyan eset is volt, amikor emberek drónokat lövöldöztek le különösebb ok nélkül, az egyre jobban elszaporodó drónok pedig sokakban kelthetnek ellenérzéseket.

Racionális szempontból persze nehéz megérteni, hogy az emberek miért elleneznék a csomagszállításnak ezt a módját, ami nem csak gyorsabb, mint a hagyományos házhoz szállítás, de környezetvédelmi szempontból is rendkívüli haszonnal kecsegtet. Az Our World in Data statisztikái szerint a világ teljes széndioxid-kibocsátásának nagyjából 15%-a származik közúti közlekedésből, és bár a rendelések kiszállítása ennek csak egy egészen apró hányadát teszi ki, a klímaváltozás megállítása érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy csökkentsük a kibocsátás mennyiségét. Mivel a szállításhoz ma használt teherautókkal, autókkal és robogókkal ellentétben az elektromos drónok egyáltalán nem bocsátanak ki szén-dioxidot, így az elterjedésük a klímaválság elleni küzdelemhez is hozzájárulhatna.

(Fotó: Zipline, Wing)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Így alakíthatják át a drónok a városokat A drónok és légitaxik mindennapi életünk szerves részét képezhetik a nem is annyira távoli jövőben: szakértők szerint általuk a mobilitás és a szállítás fogalma is új értelmet nyerhet.

Házőrző drónt mutatott be az Amazon A teljesen önállóan működő Ring Always Home Cammel akkor is ellenőrizhetjük a lakás minden szegletét, ha épp nem vagyunk otthon. Sokan viszont a magánszférájuk miatt aggódnak.

Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez Egy kaliforniai városban már két éve működik ilyen program.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.