Dogen City lesz az Új Óceán első lebegő városa

2023 / 06 / 10 / Bobák Zsófia
Dogen City lesz az Új Óceán első lebegő városa
Egy japán cég az "óceán SpaceX-e" akar lenni és egy vízen úszó várost is létrehoz.

Dogen City az egyik legújabb tagja a tervezés alatt álló vízen úszó városok sorának, amelyeket a vízfelszínen való építkezéssel igyekeznek az építészirodák helyspórolásra felhasználni. A partmenti, vízi területek beépítésével elméletileg egyszerre több probléma is megoldható, ami jelenleg fenyegeti a városokat: egyrészt növekszik a lakhatásra alkalmas helyszínek száma, másrészt a tengerszint-emelkedés következtében víz alá kerülő vagy rendszeresen áradásokkal küzdő régiók épületei helyett biztonságosabb, 'klímabiztos' házakban élhetnek az emberek.

Dogen City-t Japánban építi meg az N-ARK és a tervek szerint a víziváros a szokásos urbánus összetevők mellett extra funkciókkal is bír majd, a lakóépületek és irodák alatt ugyanis víz alá rejtett adatközpontok is tartoznak a komplexumhoz. Az 1,58 kilométer átmérőjű, 4 km kerületű település körülbelül 10 000 lakos befogadására lesz alkalmas és a leírás szerint inkább 'falusias', tehát élhetőbb hangulatot áraszt majd a nagyvárosok hektikus és forgalmas környezetével ellentétben. A hely üzleti központként is működik majd, aminek köszönhetően a nappali órákban jelentősen nő az ide látogatók és itt dolgozók száma, valamilyen természeti katasztrófa, például szökőár esetén viszont képes lesz önálló és önellátó egységként üzemelni.

A lebegő város csak egy részét képezi a cég jövőre irányuló elképzeléseinek, a teljes vízió ennél ambiciózusabb: egy Új Óceánt (New Ocean) szeretnének létrehozni, átformálva a városok és az óceánok partmenti zónáinak képét. Az N-ARK a koncepcióját a SpaceX munkájához hasonlította, aminek során a New Space jegyében olyan kereskedelmi lehetőségeket teremtettek az űripar területén, ami egészen új utakat nyitott meg az űrbeli projektekben érdekelt ipari szereplők előtt. A New Ocean célja egy új óceáni gazdasági ökoszisztéma létrehozása tengeri városok kialakításával és emellett több alappillér (orvosi, élelmezési, lakhatási, információs és elektromos szolgáltatások) megteremtése a tengeri infrastruktúra megalapozása érdekében.

(Fotó: N-ARK)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Attól függően, hogy hol keresgélünk, többféle érdekességet is rejt a végtelen homok.
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.