Drámai az afrikai sáskahelyzet

2020 / 02 / 04 / Felkai Ádám
Drámai az afrikai sáskahelyzet
Szomáliában vészhelyzetet vezettek be a sáskajárás miatt, amely a helyi Mezőgazdasági Minisztérium szerint komolyan fenyegeti az afrikai ország amúgy is törékeny élelmiszer ellátását. A legkomolyabb félelemre jelenleg az adja az okot, hogy esetleg az áprilisi betakarításig sem sikerül a helyzetet rendezni.

Az Egyesült Nemzetek szerint a mostani az elmúlt negyed század legkomolyabb sáskainváziója Etiópiában és Szomáliában. Kenyában pedig hetven éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Az Egyesült Nemezetek alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint az egyiptomi vándorsáska a világ legveszélyesebb vándorló kártevője, amelynek falánksága páratlan a rovarvilágban. A sáska egyébként napi százötven kilométer megtételére képes, és ez idő alatt egy felnőtt példány a saját súlyának megfelelő táplálékot él fel.

A sáskák Jemenből a Vörös-tengeren át kerültek át Afrikába, és a 2019-es erős záporok ideális körülményeket teremtettek a számukra.

A FAO januárban kérte a nemzetközi közösség segítségét, hogy segítsenek felvenni a harcot az Északkelet-Afrikában elszaporodott sáskákkal, mivel az állatok példányszáma júniusra akár ötszázszorosra is növekedhet.

Decemberben a sáskák már egy repülőt is leszállásra kényszerítettek, mivel a rovarok becsapódtak a hajtóművekbe, a szélvédőbe és a gép orrába, azonban szerencsére sikerült biztonságosan landolni.

Szomália a régióban elsőként hirdetett vészhelyzetet, mivel pedig az országban a biztonsági körülmények nem megfelelőek, így a repülőgépes irtás sem jön sajnos szóba.

Nyugat-Afrikában Mauritánia drónokat tesztel a sáskák megfékezésére. A drónok követnék a rovarok vonulását, így még azelőtt fel lehetne készülni az érkezésükre, hogy megjelennének. A tavalyi tesztek után idén végzik el a módosításokat, hogy az átalakított eszközök kibírják a sivatag viszontagságos körülményeit. Ha pedig a drón beválik, a szélesebb régióban is alkalmazható lenne.

(Kép: Wikipedia)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
Lejárt tejjel nyertek ki aranyat az elektronikai hulladékból
A lejárt szavatosságú tej is jó valamire: ki lehet vele nyerni az aranyat az e-hulladékból, méghozzá környezetbarátabb módon, mint eddig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.