Drámai az afrikai sáskahelyzet
2020 / 02 / 04 / felkai.adam
Drámai az afrikai sáskahelyzet
Szomáliában vészhelyzetet vezettek be a sáskajárás miatt, amely a helyi Mezőgazdasági Minisztérium szerint komolyan fenyegeti az afrikai ország amúgy is törékeny élelmiszer ellátását. A legkomolyabb félelemre jelenleg az adja az okot, hogy esetleg az áprilisi betakarításig sem sikerül a helyzetet rendezni.

Az Egyesült Nemzetek szerint a mostani az elmúlt negyed század legkomolyabb sáskainváziója Etiópiában és Szomáliában. Kenyában pedig hetven éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Az Egyesült Nemezetek alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint az egyiptomi vándorsáska a világ legveszélyesebb vándorló kártevője, amelynek falánksága páratlan a rovarvilágban. A sáska egyébként napi százötven kilométer megtételére képes, és ez idő alatt egy felnőtt példány a saját súlyának megfelelő táplálékot él fel.

A sáskák Jemenből a Vörös-tengeren át kerültek át Afrikába, és a 2019-es erős záporok ideális körülményeket teremtettek a számukra.

A FAO januárban kérte a nemzetközi közösség segítségét, hogy segítsenek felvenni a harcot az Északkelet-Afrikában elszaporodott sáskákkal, mivel az állatok példányszáma júniusra akár ötszázszorosra is növekedhet.

Decemberben a sáskák már egy repülőt is leszállásra kényszerítettek, mivel a rovarok becsapódtak a hajtóművekbe, a szélvédőbe és a gép orrába, azonban szerencsére sikerült biztonságosan landolni.

Szomália a régióban elsőként hirdetett vészhelyzetet, mivel pedig az országban a biztonsági körülmények nem megfelelőek, így a repülőgépes irtás sem jön sajnos szóba.

Nyugat-Afrikában Mauritánia drónokat tesztel a sáskák megfékezésére. A drónok követnék a rovarok vonulását, így még azelőtt fel lehetne készülni az érkezésükre, hogy megjelennének. A tavalyi tesztek után idén végzik el a módosításokat, hogy az átalakított eszközök kibírják a sivatag viszontagságos körülményeit. Ha pedig a drón beválik, a szélesebb régióban is alkalmazható lenne.

(Kép: Wikipedia)

Szükség lenne a nagy technológiai cégek (Facebook, Google, Amazon) szigorúbb szabályozására?
68% Igen
9% Nem
14% Igen, de nem a feldarabolásuk árán
7% Nem, de nekik jobban kéne szabályozniuk önmagukat
2% Igen, de nem mindegyikére


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.