Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója

2021 / 01 / 31 / Justin Viktor
Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója
A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt. 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.

30 évnyi adat

“Meglepett bennünket milyen nagy volt a növekedés mindössze harminc év alatt. Akik a gleccserekből nyerik ivóvizüket, vagy akik házait a tengeri jég védi meg a viharoktól, azoknak a helyzet régóta egyértelmű, és mára már a sarkoktól távolabb élőknek is kezd feltűnni a dolog - mondta el Thomas Slater, a brit Leeds Egyetemének glaciológusa.

A legtöbb jég a Déli-sark környékén és Grönlandon olvadt el, olyan hatalmas mennyiségű édesvizet juttatva a tengerekbe, hogy azok globális vízszintje, az említett 25-30 év alatt átlagosan 3,5 centimétert emelkedett -  – írták a kutatók, a The Cryosphere szaklapban megjelent tanulmányban.

Biden szerdán klímanapot tartott és klímatörténelmet írt az USA-ban Joe Biden amerikai elnök január 25-én több klímaváltozást érintő elnöki rendeletet bocsátott ki, eltörölve a Trump-éra kaotikus klíma-nyilatkozatokra épülő, a klímahelyzetet többnyire bagatellizáló intézkedéseit.

A bolygó ellentétes pólusán, az Északi-sarkon a nyári olvadás állított fel új rekordot. A 2020-as esztendőt vizsgálva, összevetve a negyven év alatt felgyűlt műhold-képeket, a tavalyi olvadás volt a második legnagyobb mértékű az említett periódusban.

A jég elolvadása után a nyílt vízfelület már nem veri vissza a napsugarakat, ezzel is hűtve a Földet, ahogy azt a jég tette, hanem elnyeli őket. Ez létrehozza az arktikus amplifikációt, ami tovább emeli a hőmérsékletet.

Ketyeg a végítélet órája, tavaly óta újabb húsz másodpercet vesztettünk A fenyegető hír az Atomtudósok Közlönyében jelent meg 28-án, kijelentve, hogy a Végítélet Órája mindössze 100 másodpercre állt meg a prognosztizált apokalipszistől. 2020 év elején ez az érték 120 másodperc, azaz két perc volt.

Szélsőséges klímaviszonyok

A szélsőséges klímaviszonyok mindenütt rekordokat döntenek és szokatlan időjárást okoznak. A tavalyi hőmérséklet Szibériában januártól júniusig több mint 5 Celsius fokkal, júniusban pedig 10 Celsius fokkal haladta meg az átlagot. Az orosz Verhojanszk városában június 20-án 38 Celsius fokos hőmérsékletet mértek, a július 19-én kezdődő héten Szibéria egyes részein a hőmérséklet ismét meghaladta a 30 Celsius fokot.

Ilyen extrém hőség szinte lehetetlen lett volna az ember által okozott klímaváltozás hatása nélkül - derült ki egy vezető klímatudósokból álló csoport hozzárendelési elemzéséből. Bolygónk légkörének átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az ipari forradalom előtti szinthez képest, viszont az Északi-sark felmelegedése az elmúlt harminc évben, az említett átlaghőmérsékletet több mint kétszeresen felülmúlta.

A műholdas adatok, a helyszíni mérések és számítógépes modellek alapján 1994 és 2017 között évente átlag 800 ezer, míg az elmúlt három évben 1,2 millió köbkilométer jég olvadt el.

A tavalyi év a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint bekerült a három legmelegebb év közé a 19. század közepe óta.

(Forrás: WMO Kép: WMO)

Ez is érdekelhet:

Ketyeg a végítélet órája, tavaly óta újabb húsz másodpercet vesztettünk A fenyegető hír az Atomtudósok Közlönyében jelent meg 28-án, kijelentve, hogy a Végítélet Órája mindössze 100 másodpercre állt meg a prognosztizált apokalipszistől. 2020 év elején ez az érték 120 másodperc, azaz két perc volt.

Én nem mondom, hogy klímaváltozás van, de... Ma, 2019. november 11-én van az első nap az írott történelemben, hogy Ausztráliában nem esett egy csepp eső sem. Sehol. Odalent szárazság van, kontinensszerte lángol a bozót és pokoli a forróság.

IoT a klímaváltozás elleni küzdelemben Az ipari forradalmat és az azt megalapozó technológiát nevezhetjük nyugodtan eredendő bűnnek is, ha az ember okozta éghajlatváltozás okait keressük. Ironikus módon, egy újabb ipari forradalom és annak új technológiái lehetnek az orvosság a bajokra, melyeket az emberiség ma elszenved az antropogén (ember okozta) globális felmelegedés képében.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.