Drónfelvétel a "pokol növekvő kapujáról" Szibériában 2023 / 07 / 27 / Felkai Ádám

A kelet-szibériai Szaha Köztársaságban egy hatalmas, mintegy 0,8 négyzetkilométeres kráter alakult ki a tájban. A krátert nem egy becsapódás okozta, hanem valószínűleg az 1940-es évek erdőirtása, ami eróziót okozott és fokozta a permafroszt szezonális olvadását a régióban. Az itt található örökfagy 80%-ban jeget tartalmaz, és az egyre intenzívebb olvadás hatására a domboldali üledék összeomlott, felfedve így ezt a hatalmas sebhelyet a talajban. Az évek során mind a drón-, mind a műholdfelvételek azt mutatták, hogy a kráter folyamatosan növekszik. Ahogy a föld visszahúzódik, több tízezer éves ősi fagyott maradványok kerültek elő, amelyek értékes betekintést nyújtanak a régió múltbeli növény- és állatvilágába. Egy tanulmányban például jó állapotban megmaradt, itt talált 8000 éves bölényhúst is vizsgáltak a tudósok. A kráter tágulási üteme továbbra is bizonytalan, de a helyi jelentések szerint még mindig zajlik. Maga a jelenség egyébként rendkívül ritka, épp ezért egyedülálló lehetőséget kínál a kutatók számára, hogy bepillantást nyerjenek a Földnek azon félmillió éves történelmébe, amelyet az örök fagy őrzött itt meg. (Forrás: Live Science)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.