Drónfelvétel a "pokol növekvő kapujáról" Szibériában 2023 / 07 / 27 / Felkai Ádám

A kelet-szibériai Szaha Köztársaságban egy hatalmas, mintegy 0,8 négyzetkilométeres kráter alakult ki a tájban. A krátert nem egy becsapódás okozta, hanem valószínűleg az 1940-es évek erdőirtása, ami eróziót okozott és fokozta a permafroszt szezonális olvadását a régióban. Az itt található örökfagy 80%-ban jeget tartalmaz, és az egyre intenzívebb olvadás hatására a domboldali üledék összeomlott, felfedve így ezt a hatalmas sebhelyet a talajban. Az évek során mind a drón-, mind a műholdfelvételek azt mutatták, hogy a kráter folyamatosan növekszik. Ahogy a föld visszahúzódik, több tízezer éves ősi fagyott maradványok kerültek elő, amelyek értékes betekintést nyújtanak a régió múltbeli növény- és állatvilágába. Egy tanulmányban például jó állapotban megmaradt, itt talált 8000 éves bölényhúst is vizsgáltak a tudósok. A kráter tágulási üteme továbbra is bizonytalan, de a helyi jelentések szerint még mindig zajlik. Maga a jelenség egyébként rendkívül ritka, épp ezért egyedülálló lehetőséget kínál a kutatók számára, hogy bepillantást nyerjenek a Földnek azon félmillió éves történelmébe, amelyet az örök fagy őrzött itt meg. (Forrás: Live Science)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.