Dugóügyi dilemmáktól hangos a borok világa

2021 / 05 / 29 / Justin Viktor
Dugóügyi dilemmáktól hangos a borok világa
A parafadugó valaha egyet jelentett nem csupán a jó borral, hanem minden borral, de a világ nagyot változott, és vele a borász-szakma is. Vajon fenntartható a régi megoldás, vagy végképp kiszorítja a csavaros fémkupak? És melyik bor milyen kupakot kíván? Utánajártunk.

Megosztó dugók

A borászokat természetesen egyre jobban megosztja a kérdés, van aki végképp átáll az új, csavaros kupakos megoldásra, van aki arisztokratikusan a közelébe sem hajlandó engedni nedűjét olyan lezárási megoldásnak, ami nem parafából készült.

A parafadugó védelmében a hagyományt és a szertartást szokás elsődlegesen felhozni. Az üvegekre csavarható fémkupakoknak soha nem lesz olyan  - szakavatott kezekben a kibontással is hangszerként hangolható  - pukkanás vagy durranás az eredménye, ami a főétkezést követő borivás elengedhetetlen, az elégedett hátradőlést közvetlenül megelőző része. Egyszóval itt gasztronómiai élvezeti értékről is beszélünk, nem csupán egy technológiai megoldásról.

A parafát magát az emberiség már az ókorban elkezdte használni, egészen pontosan ezt is a rómaiak adták nekünk, sok egyéb mellett. A paratölgy kérgét eltávolítva a fa még jobb minőségű kérget növeszt, amit sok mindenre fel lehetett használni az építőipartól, a cipőkészítésen keresztül a méhészetig.

Ahogy a rómaiaknak leáldozott, egy időre a parafa is eltűnt az alapanyagaink közül, de csak hogy hosszú Csipkerózsika álom után a XVII. századi francia borászat újra életre keltse, belevágva egyenesen a dolgok közepébe, azaz borosüvegek nyakába gyömöszölve az első parafadugókat.

Csavaros megoldás

Az első csavaros kupakok a XX. század végén jelentek meg, először az olcsó, nem túl jó minőségű boroknál. Azonban ahogy az idő telt egyre inkább megmutatkoztak a fémkupakok előnyei. Elsőként talán azt érdemes megemlíteni, hogy az így lezárt borok nem tudnak "dugósodni" azaz a parafadugóban megjelenő mikroorganizmusok aknamunkája nyomán ihatatlanná romlani. Ugyanilyen védelmet nyújt a bolygó igazi ura és szuperfaja, az egyszerűen mindenütt megélő és eleve jelen lévő penészgomba ellen.

Ráadásul egy fémkupak nem morzsolódik bele - akár kinyitáskor - a borba és mellékízt sem kölcsönöz annak. A borosüveg könnyedén nyitható és zárható és ez a szállítását is megkönnyíti. Új-Zélandon például már 2001-ben elkezdtek áttérni erre a technológiára, és ma már az ott termelt borok 90 százaléka csavaros fémkupakkal érkezik. A közeli Ausztrália is jeleskedik ebben a folyamatban, ott a borok 75 százaléka kerül fémkupakos palackokba. Kísérletek folynak olyan alapanyagokkal is, melyekből parafautánzat dugók készülhetnek a hagyományok megidézéseképp.

De a feltett borszakmai kérdésünkre is illik választ adni, szóval maga a fehér-, vörös-, vagy rozébor vajon önmagában megkívánja valamelyik dugótípus használatát?

A jó bor természetesen szeszélyes, a válasz tehát: igen.  A fehér-, és rozéborok nyugodtan tölthetők fémkupakos palackokba, a vörösborokkal azonban más a helyzet. A vörösborok savtartalma ugyanis magasabb, és ezért a könnyen szellőző parafadugó számukra az ideális, mely oxigént enged a palackba, jobb ízt eredményezve.

A bordeaux-i borok soha nem lesznek fémkupakos palackokba kényszerítve - mondják az ottani borászok, akik ennél csak a műanyagkupakoktól vannak még nagyobb mértékben felháborodva. Ezt már konkrétan borzasztónak, szörnyűségesnek és megengedhetetlennek tartják.

(Forrás: Wikipédia, WE, WT Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Bor az űrből Kedden hazaindult és szerdán megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról 12 palack francia bordeaux-i bor és 320 darab Merlot és Cabernet Sauvignon szőlővessző, melyeket egy éve vittek fel különböző kísérletekhez.

Brit régészek hatalmas viktoriánus kori sörraktárat fedeztek fel. Vajon még ihatóak? Az eltemetett kincs nem mindig a mesebeli láda aranyérme, lehet ennél jóval izgalmasabb dolgokat is találni a föld alatt - már persze kellően kifinomult ízlés, és gondosan szelektált elváráskészlet birtokában.

Van egy műanyag palack, ami kevésbé káros a bolygóra, mint a többi Ha már műanyag palackokat használunk a különböző italok kereskedelmében és tárolásában, illene tudni, hogy melyik a legkárosabb a bolygóra és melyik a legkevésbé az. A válasz meglepő módon nem az anyagukban rejlik, hanem egy első ránézésre jelentéktelen jellemzőben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.