Durva, de a világ első erre hitelesített, puha testpáncélja tényleg kivédi az 50 kalibert is

2022 / 06 / 06 / Felkai Ádám
Durva, de a világ első erre hitelesített, puha testpáncélja tényleg kivédi az 50 kalibert is
A 2020-ban bemutatott, első ilyen mellényt látványos videón tesztelték. A testpáncél valóban nem engedi át a lövedéket, ettől független, ha ilyennel találnak el minket ebben a mellényben, a mosoly utána garantáltan nem lesz őszinte az arcunkon.

Mit tud egy alsó hangon körülbelül negyedmillió dollárba kerülő golyóállómellény? Nos, a leglátványosabb tulajdonsága, hogy lényegében kivédi az 50 kaliberes lövedéket – ami világelsőséget jelentett 2020-ban a puha testpáncélok kategóriájában. A puha testpáncélok nem meglepő mód puha (hajlékony) védőanyagokból készülnek, így rugalmasak és relatíve könnyűek, valamint kényelmesen viselhetőek. A golyóálló mellényeken belül ezek a páncélok a NIJ IIA, II és IIIA szinteken képviseltetik magukat, és jellemzően kézifegyverekkel szemben hatásosak. Ezzel szemben a kemény vagy ballisztikus páncélok kemény lemezekből készülnek, ami gyakran préselt polietilént jelent kerámia előlappal vagy formázott acéllemezekkel.

A Safe Life Defense terméke egy úgynevezett Tactical Enhanced Multi-Threat Vest, amely IIIA+ besorolást kapott. A gyártó szerint a páncél megbízhatóan véd: a Liberty Civil Defense 9 mm-es páncéltörő lőszer és FN 5,7×28 40gr lőszer, valamint a szokásos kézifegyverek, köztük a .357, 9 mm, 45 acp, 0,44 magnum lövedékekig. A IIIA+ szintű páncél további védelmet nyújt a sörétesekkel szemben, de kivédi akár a nagy sebességű géppisztolylövéseket is. A hab a tortán azonban az Edwin Sarkissian YouTube csatorna szerint az, hogy a páncél kivédi az 50 kalibert is:

A csatorna tesztelésre kapott hát egy ilyen páncélt, amit meg is küldtek egyből az említett lőszerrel. Aki a lényegre kíváncsi, az a videón ugorjon 7 perc 18 másodpercre! Mint látható, a lövedék valóban nem lyukasztja át a páncélt, kérdés viszont, hogy ennek egy találat esetén mennyire örülhetnénk...

A páncélt ugyanis egy téglára húzták fel, és ezt egy vastagabb falemez is elválasztotta a páncél belsejétől, és a lövés ereje elég volt ahhoz, hogy a tégla széttörjön, a falemez megrepedjen, valamint a páncél belső mintázata rányomódjék a fára. Nem csoda, hogy a legnépszerűbb komment a videó alatt, hogy páncél nélkül talán kevésbé lenne fájdalmas egy ilyen lövés (mert legalább gyorsan túl van rajta az ember). Azonban pár dolgot nem szabad elfelejteni: például hogy az igazi hatásvizsgálathoz jó lett volna egy emberi testet utánzó, ballisztikai torzóra rakni a páncélt, így lehetne látni, hogy a bordaketrec is úgy robban-e szét, mint a tégla, illetve mi a helyzet a belső szervekkel. Másrészt a lövést 18 méterről adták le, ami ilyen kaliber esetén nem egy szokásos távolság, és messzebbről lehet, nem lenne ennyire lelombozó a végeredmény.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.