Durván befékezett a napelemipar Amerikában a járvány miatt

2020 / 05 / 18 / Rácz Tamás
Durván befékezett a napelemipar Amerikában a járvány miatt
A beruházások megtorpantak, a kivitelezők nem tudnak munkát adni a dolgozóiknak és az egésznek még egyáltalán nem látszik a vége.

Öt év folyamatos bővülését, egy hatalmas új iparág fejlődését blokkolta le a Covid-19 az USÁ-ban. A napelemes energiatermelő rendszerek telepítésének piacát mélyebben érinti a válság, mint amekkora a zuhanás az USA gazdasági átlagában.

Az amerikai napenergia-ipari szövetség, a SEIA (Solar Energy Industries Association) jelentése szerint az idei évnek negyedmillió dolgozóval vágott neki a szektor. A vírushelyzet okozta gazdasági válság mára 65 ezer  munkahelyet szüntetett meg a napelem-iparban - eddig. A szervezet idei tervei szerint az első félév végére már 300.000 amerikai dolgozott volna a napelemek telepítésén USA-szerte, de már most 188.000 ez a létszám és a kilátások egyelőre nem túl biztatóak.

Az állami vagy szövetségi járványügyi rendeletek, korlátozások csak átmeneti bosszúságot és új munkaszervezési feladatokat jelentettek volna a kivitelezőknek - a válság mélyebb következményei viszont a piacukat tették teljesen bizonytalanná. Mint a napelemesek mondják, ügyfeleik, megrendelőik sorra mondták, mondják vissza a beruházásokat. A magánügyfelek közül sokan azzal az indokkal állították le a munkát, hogy már elvesztették munkájukat vagy az bizonytalanná vált, sokan pedig tőkepiaci veszteségeiket látva döntöttek úgy, hogy befagyasztják nagyobb kiadásaikat, beruházásaikat, amíg nem javulnak az általános gazdasági kilátások.


Kép: flickr

A Wood Mackenzie piackutató szerint az USA nagyobb napelem-beruházásai éves szinten várhatóan körülbelül 15%-kal esnek vissza, de a lakossági, kisvállalati szektorban az 50%-ot is elérheti a piac csökkenése. Ez hatalmas zuhanás ahhoz képest, hogy 2019-ben még 2018-hoz képest 23%-kal nőtt a telepített napelem-kapacitás az országban.

 

A céges megrendelések száma is csökkent, a vállalati megrendelők szintén a gazdasági bizonytalanság miatt blokkolták a halasztható beruházásokat. Na és persze az energetikai önellátás nehezen tervezhető, ha nem lehet pontosan felmérni, mennyi energia kell a gyártó, szolgáltató cégek működéséhez rövid és középtávon.

A válság jobban megviseli a kisebb cégeket, mint az óriásokat. A Tesla napelem-üzletága, a Sunrun és a Sunpower nagyobb rendelésállománya és tőkeereje, a Tesla esetében diverzifikált portfóliója jobban tudja kezelni a visszaesést, mint az egy lábon álló, kisebb megrendelésekre szerződött kisvállalkozások.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Attól függően, hogy hol keresgélünk, többféle érdekességet is rejt a végtelen homok.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.