Durván befékezett a napelemipar Amerikában a járvány miatt

2020 / 05 / 18 / Rácz Tamás
Durván befékezett a napelemipar Amerikában a járvány miatt
A beruházások megtorpantak, a kivitelezők nem tudnak munkát adni a dolgozóiknak és az egésznek még egyáltalán nem látszik a vége.

Öt év folyamatos bővülését, egy hatalmas új iparág fejlődését blokkolta le a Covid-19 az USÁ-ban. A napelemes energiatermelő rendszerek telepítésének piacát mélyebben érinti a válság, mint amekkora a zuhanás az USA gazdasági átlagában.

Az amerikai napenergia-ipari szövetség, a SEIA (Solar Energy Industries Association) jelentése szerint az idei évnek negyedmillió dolgozóval vágott neki a szektor. A vírushelyzet okozta gazdasági válság mára 65 ezer  munkahelyet szüntetett meg a napelem-iparban - eddig. A szervezet idei tervei szerint az első félév végére már 300.000 amerikai dolgozott volna a napelemek telepítésén USA-szerte, de már most 188.000 ez a létszám és a kilátások egyelőre nem túl biztatóak.

Az állami vagy szövetségi járványügyi rendeletek, korlátozások csak átmeneti bosszúságot és új munkaszervezési feladatokat jelentettek volna a kivitelezőknek - a válság mélyebb következményei viszont a piacukat tették teljesen bizonytalanná. Mint a napelemesek mondják, ügyfeleik, megrendelőik sorra mondták, mondják vissza a beruházásokat. A magánügyfelek közül sokan azzal az indokkal állították le a munkát, hogy már elvesztették munkájukat vagy az bizonytalanná vált, sokan pedig tőkepiaci veszteségeiket látva döntöttek úgy, hogy befagyasztják nagyobb kiadásaikat, beruházásaikat, amíg nem javulnak az általános gazdasági kilátások.


Kép: flickr

A Wood Mackenzie piackutató szerint az USA nagyobb napelem-beruházásai éves szinten várhatóan körülbelül 15%-kal esnek vissza, de a lakossági, kisvállalati szektorban az 50%-ot is elérheti a piac csökkenése. Ez hatalmas zuhanás ahhoz képest, hogy 2019-ben még 2018-hoz képest 23%-kal nőtt a telepített napelem-kapacitás az országban.

 

A céges megrendelések száma is csökkent, a vállalati megrendelők szintén a gazdasági bizonytalanság miatt blokkolták a halasztható beruházásokat. Na és persze az energetikai önellátás nehezen tervezhető, ha nem lehet pontosan felmérni, mennyi energia kell a gyártó, szolgáltató cégek működéséhez rövid és középtávon.

A válság jobban megviseli a kisebb cégeket, mint az óriásokat. A Tesla napelem-üzletága, a Sunrun és a Sunpower nagyobb rendelésállománya és tőkeereje, a Tesla esetében diverzifikált portfóliója jobban tudja kezelni a visszaesést, mint az egy lábon álló, kisebb megrendelésekre szerződött kisvállalkozások.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.