Ebben a három életkori szakaszban a legkárosabb az alkoholfogyasztás

2020 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Ebben a három életkori szakaszban a legkárosabb az alkoholfogyasztás
Három életkori szakaszban megy át az agy dinamikus változáson, és ekkor már a mérsékelt alkoholfogyasztás is komoly károkat okozhat.

A British Medical Journal (BMJ) lapban december 4-én közölt tanulmány lényegében egy metaanalízis: tehát több, korábban közölt, az alkoholnak az agyra gyakorolt káros hatásait vizsgáló anyag adatait összegzi. Ez alapján a kutatók arra jutottak, hogy az emberi agy három életkori szakaszban megy keresztül dinamikus változáson, és ebben az időben már a mérsékelt alkoholnak való kitettség is komoly károkat tud ebben a szervben okozni. Az említett károk a következők: memóriavesztés, koncentrációs zavarok, valamint a szürkeállomány csökkenése.

Az első ilyen szakasz a várandósság ideje. A méhben fejlődik a magzat agya a többi szervével együtt. Az agy kialakulása szempontjából pedig különösen jelentős a harmadik trimeszter. Az anya fokozott alkoholfogyasztása ebben a szakaszban magzati alkoholszindrómát (fetal alcohol spectrum disorder) okozhat, amelynek része az agytérfogat jelentős csökkenése és a kognitív zavarok megjelenése. Sőt a várandóság idején már a kevesebb alkoholbevitel is negatív pszichológiai és viselkedési hatásokkal járhat a születendő gyereknél.

A második szakasz a kései serdülőkor, vagyis a 15-19 év közötti szakasz. Ebben a korban az italozás az agytérfogat csökkenését, a fehérállomány gyengébb fejlődését és bizonyos szellemi képességek hiányát okozhatja. Ebben az életkorban az érvelési képességekért felelős frontális lebeny még fejlődésben van, és az alkohol ezt a folyamatot negatívan befolyásolhatja. De ekkor kerül sor a szinaptikus metszés (synaptic pruning) elnevezésű folyamatra is, amely során az agyidegek összeköttetése válik hatékonyabbá azáltal, hogy a szükségtelen kapcsolatok felszámolódnak, a szükségesek pedig hatékonyabbá válnak.

Végül az utolsó ilyen szakasz a kései felnőttkor, ami a 65 év feletti szakaszt jelenti. Az idősödés amúgy is az agytérfogat csökkenésével jár, ami elsősorban a homloklebenyt érinti, de a folyamat 65 éves kor felett gyorsul csak fel igazán: ekkor az idegsejtek mérete is csökken, és a köztük lévő, fontos kapcsolatok is megszűnnek fokról-fokra – mindez pedig a demencia kialakulásához is vezethet. A mostani tanulmány arra jutott, hogy ebben az életkorban még a visszafogott italozás is az agytérfogat kisebb, de annál jelentősebb csökkenésével jár együtt. Az időseknél egyébként a túlzott alkoholfogyasztás a demencia legfontosabb kiváltója, amihez képest ebből a szempontból még a magas vérnyomás és a dohányzás is eltörpül.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a tanulmány jellege (metaanalízis) okán, további, ellenőrzött körülmények közt végzett kísérletekre van szükség, hogy kiderüljön egész pontosan miként befolyásolja az alkohol az agyat ezekben az életkorokban. Ám a szerzők szerint törkednünk kell arra, hogy mérsékeljük az alkoholfogyasztás okozta károkat, különösen most, amikor a járvány idején több nemzet esetén is mérhetően nőtt az alkoholfogyasztás. A kutatók szerint az egész populációt érintő, intervenciós programok segítségével csökkenteni lehetne a magzati alkoholszindróma felbukkanását, a serdülőknél a szellemi fejlődés zavarait, az idősebbeknél pedig a demenciát lehetne visszaszorítani.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Kivonja a lélegzetből az alkoholt – így józanít ki a kanadai találmány Alkoholmérgezés esetén lehetne vele kezelni a beteget: lényegében kilélegezteti a pácienssel a szervezetében felgyülemlett alkoholt. A kísérlet szerint így háromszor olyan gyorsan józanodhat ki valaki, mint egyébként.

Egy miskolci háziorvos kezdeményezése a demencia korai kiszűrésére Dr. Kázár Ágnes szerint a „demencia nemcsak a betegekre, de hozzátartozóikra is emberfeletti terheket ró.” Most egy új kezdeményezéssel segítene még idejekorán felismerni ezt a betegséget.

Élet a frizsider előtt: így tartósították őseink az ételt és az italt A háztartási frizsider 20. századi megjelenése előtt az élelmiszerek és az italok tartósítása komoly kihívást jelentett. Nem túlzás tehát, hogy ez az eszköz az alapjaiban változtatta meg a világot. Még akkor is, ha a rengeteg ősi eljárás közül sokat még ma is használunk.


Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Az agyi szkennelés szerint kifejezetten kísérteties hatással van a síp az emberi agyra, ami a leginkább az uncanny valley jelenségre hasonlít.
A súlyos covid-fertőzés hatására elkezdtek visszahúzódni a rákos daganatok
A súlyos covid-fertőzés hatására elkezdtek visszahúzódni a rákos daganatok
Meglepő, de a covid-fertőzés során kialakult immunválasz igen ígéretes lehet a rákkutatásban: a súlyos fertőzés hatására ugyanis elkezdtek visszahúzódni a legmakacsabb daganatok is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.