Ebben a hat országban hoz létre kvantumszámítógépeket az EU

2022 / 10 / 06 / Pőcze Balázs
Ebben a hat országban hoz létre kvantumszámítógépeket az EU
Csehországban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban lesznek az első európai kvantumszámítógépek. A beruházás összértéke több mint százmillió euró, és az Unió gyorsabb gyógyszerfejlesztéseket, logisztikai számításokat és új anyagok kikísérletezését várja tőle.

Az EU weboldalán olvasható sajtóközlemény szerint az európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás (EuroHPC) állja majd a számla felét, míg a másik ötven százalékot az Unió adja. A vállalkozásnak a tagja Magyarország is, de ennek a projektnek nem említik a részeként. Ennek ellenére a közlemény szerint "a tudományos kutatók és iparági szereplők – legyenek bárhol is Európában – hozzáférhetnek a legkorszerűbb európai technológián alapuló hat kvantumszámítógéphez."

Mit adtak nekünk a kvantumszámítógépek?

A hagyományos számítógépekkel szemben a kvantumszámítógépek az olyan típusú optimalizációs feladatok elvégzésére lesznek leginkább használhatóak, amelyeknél a lehetséges kombinációk és kimenetelek hatalmas választékából kell a megfelelőt kiszűrni - írtuk korábban a Rakétán. Akkor a Bosch anyagkutatásait, a BMW önvezetéssel kapcsolatos kérdéseit és a Német Rákkutató Központ projektjeit soroltuk ide. Ez nagyjából tükrözi, hogy Brüsszelnek mik a céljai a gépekkel, a szimulált emberi testen folytatott gyógyszerkísérletektől a logisztikai problémák feloldásán át a polimerek vagy napelemek új anyagainak kikísérletezéséig. Margrethe Vestager digitális átállásért felelős biztos ugyanakkor rávilágított, hogy egy különösen komplex témában még számítanak a kvantumszámítógépekre, ez pedig az éghajlatváltozás.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a "Digitális évtized" program célkitűzései között szerepelt, hogy "kvantumgyorsulással" rendelkező számítógépek épüljenek a kontinensen. A most bejelentett, 2023 második felére megvalósuló projektben ilyen eszközöket és szimulátorokat illesztenek majd gyorsítóként a meglévő szuperszámítógép-infrastruktúrába. Az EuroHPC korábban már finanszírozta két kvantumszimulátor telepítését meglévő szuperszámítógépekbe, Franciaországban és Németországban a GENCI Joliot Curie és a JUWELS fog majd így működni. Mivel az ilyen rendszereknek a programozásához még a megfelelő nyelveknek is meg kell születniük, a Bizottság külön központokat hoz létre erre a célra.

(Borítókép: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)

Mire jó a kvantumszimulátor, ami minden eddiginél gyorsabban működik? A Fujitsu szimulátora 36 qubittal dolgozik a világ problémáinak megoldásán.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.