Ebből a honlapból kiderül, hogy ha leásunk a lakásunkból a Föld túloldalára, hol bukkanunk ki

2023 / 01 / 20 / Felkai Ádám
Ebből a honlapból kiderül, hogy ha leásunk a lakásunkból a Föld túloldalára, hol bukkanunk ki
Legalább egyszer mindenki feltette magának a kérdést, hogy ha elkezdene ásni a talpa alatt, hova lyukadna ki – ez az ingyenes honlap épp ezt árulja el.

Személyes tapasztalataim alapján, ha Magyarországon szóba kerül, hogy hova lyukadnánk ki, ha elkezdenénk leásni a talpunk alatt, akkor jellemzően Kína szokott elhangzani válaszként. De biztos, hogy ez tényleg így van? Most végre pár kattintással kideríthetjük, méghozzá akár a pontos címünk, akár a még pontosabb koordinátáink alapján, hogy ha egyenesen átfúrnánk magunk alatt a talajt, akkor a bolygón hol lyukadnánk ki – ehhez nem is kell mást tenni, mint erre a honlapra kattintani.

A honlap működéséhez meg kell ismerkednünk egy új kifejezéssel, az antipódokkal! Az antipód a Föld felszínének azon pontja, amely átlósan ellentétes az általunk vizsgált hellyel. Egy hely antipódjainak a megtalálásához nem is kell mást tenni, mint átváltani a szélességi fokot az ellenkező féltekére, és ki kell vonni a hosszúságot 180-ból, átszámítva azt is az ellenkező féltekére. Tegyük fel például, hogy New York antipódját keressük! New York City szélessége 40,7306° É, a hosszúság pedig 74,0060° NY. Az antipódok megtalálásához a szélességi fokot átváltjuk 40,7306° D-re, és kivonjuk a hosszúságot 180-ból, ami 105,9940° K-et ad. Tehát New York antipódja valahol az Indiai-óceánban, az Antarktisz partjainál található.

New York egyébként nincs egyedül a vizes antipóddal, mivel a szárazföldi helyek antipódjainak a túlnyomó többsége az óceánban található. Valójában mindössze Argentína és Chile egyes részein akad olyan hely, ahol ha leásunk, akkor egy másik szárazföldön bukkanunk ki. Miután megadtam a budapesti lakcímemet, az esetemben is az derült ki, hogy a nyílt víz kellős közepén, valahol Új-Zéland közelében kerülnék elő. Mindez persze nem meglepő annak fényében, hogy a bolygó felszínének a nagyobb részét, 71 százalékát borítja víz.

A fenti videón például 0:24-re ugorva kapunk egy olyan képet a Földről, amelyen szinte csak vizes felület látható. Magyarán bárhol is ásunk le, fürdőnadrágot jó, ha csomagolunk.

(Kép: Pixabay/kobitriki)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.