Egereken már működik a Yale kutatóinak diabétesz-tablettája

2022 / 01 / 19 / Palotai Nándor
Egereken már működik a Yale kutatóinak diabétesz-tablettája
Az újfajta orvosság egyszerre képes szabályozni az inzulinszintet, miközben csökkenti a cukorbeteg személy szervezetében a gyulladásos tüneteket.

Tarek Fahmy, a Yale egyetem orvosbiológiai eszközök tervezésével és immunbiológiával foglalkozó docense egy olyan, 1-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló orvosságot fejlesztett ki, amely az eddigiekkel ellentétben már szájon át szedhető, ezzel is megkönnyítve a diabéteszben szenvedők kezelését – olvasható a Yale Egyetem mérnöki karának híroldalán. Tekintve, hogy az 1-es típusú diabétesszel élők jó eséllyel életük végéig rá lesznek utalva az inzulin külső bevitelére, így nem elhanyagolható az életminőség szempontjából, hogy ehhez szükséges-e a napi többszöri tűszúrás.

A diabétesz elleni szájon át szedhető készítmények létrehozásának eddig az jelentett gátat, hogy a gyógyszer idő előtt lebomlik a páciens emésztőrendszerében, mielőtt elérné a célját. A Fahmy által létrehozott nanorészecske azonban megvédi az inzulint, amíg az eljut a hasnyálmirigyhez.


Jelenleg napi többszöri tűszúrást is jelenthet a diabétesz elleni küzdelem. Fotó: Getty Images

Az új módszer lényege, hogy az inzulin bejuttatása szervezetbe egy olyan hordozóanyag segítségével történik, ami polimerizált urzodezoxikólsavból készül, amely természetes, monomer formájában az emberi epében is megtalálható, továbbá epeköveket oldó gyógyszerek alapanyagaként is használják. Eredeti formájában azonban nem lenne túl hatásos a diabétesz kezelésében, azonban a polimerizált sav sokkal hatékonyabban kötődik az anyagcsere szempontjából kritikus receptorokhoz, amivel már alkalmassá válik hordozóanyagnak. Magának a hordozónak terápiás hatásai is vannak, amelyek a betöltött szerrel együtt rövid távon visszaállítják a normális anyagcserét, és hosszabb távon helyreállítják az immunrendszer károsodásait is.

Az egereken végzett tesztek során a nanorészecskék visszafordították az állatokban a gyulladást, helyreállították az anyagcsere-funkciókat, és meghosszabbították túlélésüket, míg a részecskék rakománya helyreállította az inzulinszintjüket. A kutatás menetéről és eredményeiről részletesebben a Nature magazinban megjelent tanulmányukban számolnak be a kutatók.

Fahmy a technológiára támaszkodva társalapítója a Toralgen névre hallgató biotechnológiai startupnak is, mely az epesavból készített hordozómolekulák segítségével nemcsak a cukorbetegséget, illetve a hasnyálmirigy-gyulladást is lehetne kezelni, de akár a rák egyes tüneteit is enyhíteni tudná. A cég koncepciója már az üzleti világ figyelmét is felkeltette, 2017-es alapítása óta ugyanis már bőven tízmillió dollár felett jár az összeg, amivel különböző befektetők támogatták az ötlet megvalósítását.

(Fotó: Getty Images)

Megoldást találtak a tripanofóbiára, a tűktől való félelemre Ijesztőnek tűnik, pedig pont az irreális félelmek ellen nyújt védelmet a Pinsoft eszköze.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.