Megoldást találtak a tripanofóbiára, a tűktől való félelemre

2021 / 09 / 12 / Bobák Zsófia
Megoldást találtak a tripanofóbiára, a tűktől való félelemre
Ijesztőnek tűnik, pedig pont az irreális félelmek ellen nyújt védelmet a Pinsoft eszköze.

Bár fóbiákból léteznek sokkal súlyosabbak is, mint amilyen a tűktől való félelem, elvégre nem mindennap kerülünk olyan helyzetbe, amely a szorongás tárgyával, valamilyen szúrós eszközzel közvetlen kontaktusba hozna, de a tripanofóbia mégis sokak életét megkeseríti. A görög trypano (szúrás) és phobia (félelem) szavakból kialakított kifejezés nem csak az egyszerű, mindenki számára ismerős ellenszenvet jelenti, ami egy tűszúrás előtt természetesnek mondható, hanem annál sokkal komolyabb állapotot: a valódi fóbia testi tüneteket, pánikrohamot, szédülést, izzadást, ájulást és akár alvászavarokat okozhat, amit nehéz, vagy lehetetlen kezelni a fóbiától szenvedőnek.

A probléma akkor válhat igazán hátrányossá, amikor valamilyen egészségügyi okból rendszeresen kell injekciót kapnia a betegnek, a cukorbetegség például tipikusan az az állapot, amelyben elkerülhetetlen a tűk használata, igaz, hogy az elmúlt években több olyan eszköz megjelent a piacon, amely a vércukorszintet már egy bőrre tapasztható érzékelővel méri, szúrás nélkül. A régifajta eszközök azonban még tűvel működnek, mint ahogy a gyógyszerek beadása is sok betegség esetén, a gyerekek jelentős része és a felnőttek közül is sokan pedig olyannyira félnek az injekció gondolatától, hogy esetleg inkább megpróbálják elkerülni a kezeléseket.

Egy spanyol találmány azonban megoldást nyújthat a problémára egy egyszerű módszerrel.

A Pinsoft eszköz egy henger alakú készülékben elhelyezett, tompa végű, vékony rudakból álló szerkezet, amelynek a közepében lehet bevezetni az injekciós tűt. Az elgondolás szerint a rudak egyfajta pszichológiai hatást gyakorolnak az alanyra, aki megszokja a bőrét érintő érzést és már nem tűnik fel neki, mikor a valódi fecskendő megszúrja. Az eszköz nem digitális, nem okos és nem működik különböző bonyolult rendszerekkel, csak a mentális akadályt hárítja el az útból, amelyet a fóbia okoz. A tervezők szerint a hatást tovább fokozza, hogy eleve nem látható az injekciós tű a páciens számára, mivel az az eszköz közepében van elrejtve, a "masszázs" funkció pedig hatékonyan csapja be az agyat, így az egyszerű készülék tökéletesen megoldja a tűktől való félelem problémáját.

A Pinsoft már elnyerte a James Dyson Awards egyik díját is, de a további fejlesztésekre még nem került sor, mivel az eszköz még az üzleti partnerekre vár, hogy megkezdődhessen a gyártása és kereskedelmi forgalomba való megjelenése. A tervezők úgy gondolják, hogy a fecskendőtűk arculatának barátságosabbá tétele nagyon fontos lépést jelentene, amiből mindenki profitálhatna, nem csak azok, akik kifejezetten fóbiával élik az életüket. "Meg szeretnénk változtatni az injekciós tűk egész koncepcióját." - nyilatkozta Juan Carlos, a tervezők egyike az Omicronónak.

(Forrás: James Dyson Awards Borítókép: Hush Naidoo Jade Photography/Unsplash)

További cikkek a témában:

Egyenesen a testünkbe nyomtathatnak csontot az orvosok egy új eljárással A New South Wales Egyetemen olyan kerámia alapú tintát fejlesztettek, ami egy speciális zselébe rakva felveszi a csontszövet szerkezetét.
Milyen az élet telefóbiásként egy telefoncentrikus világban? Azt gondolnánk, hogy ahogy menetelünk a jövőbe, az egyik legfélelmetesebb dolog a nomofóbia, azaz a telefontól való elszakadás. Sokan viszont inkább az eszköz csengésekor esnek pánikba. Ők a telefóbiások.
Bőr alá ültethető oltási könyvet fejlesztettek ki az MIT kutatói Okostelefonnal leolvasható kvantumpontok tárolják a betegadatokat, közvetlenül a bőr alatt, így nem kell többet az elveszett oltási könyvek miatt aggódni. A találmány különösen a fejlődő országokban segítheti a páciensek nyomonkövetését.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.