Egészen emberi a robotkéz, ami sötétben is működik

2023 / 06 / 25 / Bobák Zsófia
Egészen emberi a robotkéz, ami sötétben is működik
A Columbia Egyetem olyan robotkezet alkotott, ami amellett, hogy különösen kifinomult mozgásra képes, még sötétben is, azaz mindenféle vizuális információ segítsége nélkül működőképes.

A robotikus kezek egyik legfontosabb tulajdonsága, aminek elérésén folyamatosan dolgoznak a mérnökök, hogy képesek legyenek az igazán kifinomult mozgásra és a legkülönbözőbb formájú, nagyságú és állagú objektumokat is stabilan meg tudják tartani. Az ujjaknak egyszerre kell erősnek és hajlékonynak lennie, de az emberihez hasonló hatékonyságot nehéz megvalósítani mechanikus alkotórészekkel.

A Columbia Egyetem szakértői által fejlesztett robotikus kéz már egészen közel került az elérendő célhoz és kiemelkedően agilis módon működik, méghozzá sötétben, azaz vizuális információk segítsége nélkül is. Az egyetem leírása szerint a kéz építése során magas szintű érzékelést biztosító szenzorokat kombináltak megerősítésen alapuló mélytanulási módszerrel és újfajta algoritmusokkal, ezzel érték el a nagyfokú hatékonyságot. A robotkéz a feladatok kivitelezése során kizárólag a proprioceptív és érzékelési adatokra támaszkodik, vagyis semmilyen vizuális segítséget nem kap, ami információkat és támpontot nyújthatna számára az előtte lévő tárggyal kapcsolatban.

"Bizonyítottuk, hogy a robotkezek ügyesek lehetnek kizárólag tapintási érzékelésre alapozva"

- írták a kutatók.

A végső cél azonban nem az, hogy egy "vakon" működő eszközt készítsenek, hanem a rendszer finomítása és a hatékonyság fokozása, ennek érdekében a későbbiekben akár a látás képességével is felruházhatják az eszközt. A szerkezet fejlettebb verziója így már megközelítheti a humán adottságokat és nagy segítség lehet olyan robotok készítése során, amelyek például intézetekben és az emberek otthonaiban háztartási és asszisztensi munkát végeznek. Ezek a robotok a ChatGPT típusú nyelvi modellekkel és az ügyes mozgást lehetővé tévő alkotórészekkel ellátva jobban kommunikálnak és eredményesebben végzik feladataikat, hasznos segítőtársként szolgálva az embereket.

(Fotó: Columbia University ROAM Lab)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.