Egy 45 éves férfi a fejébe vette, hogy visszafiatalodik 18 évessé - egy év után már látszik az eredménye

2023 / 01 / 26 / Bobák Áron
Egy 45 éves férfi a fejébe vette, hogy visszafiatalodik 18 évessé - egy év után már látszik az eredménye
Bryan Johnson évente mintegy kétmillió dollárt, azaz hétszázmillió forintot költ rá, hogy legyőzze az idő vasfogát.

A világon valószínűleg kevés olyan terület van, amivel annyit és olyan behatóan foglalkoztak, mint az örök fiatalság kérdésköre. Jelenleg is számos olyan kutatás van folyamatban, amelyek őssejtekkel, génterápiával vagy egyéb módon igyekeznek gátat szabni az öregedésnek, egy kaliforniai férfi viszont úgy döntött, hogy ezek nélkül is képes elérni a célját, ami nem más, mint hogy minden szempontból visszafiatalodjon 18 évessé.

Ahogy arról a Bloomberg egy igen részletes cikkben beszámolt, Bryan Johnson sikeres technológiai vállalkozóként tett szert mesés vagyonára; miután az online fizetési megoldásokkal foglalkozó vállalkozását 2013-ban jó 800 millió dollárért eladta az Ebay-nek, már semmi sem gátolta meg abban, hogy az életét teljes mértékben a fiatalsága visszaszerzésének szentelje. Johnson ezt nem is vette félvállról, hiszen a több mint egy éve indult Project Blueprint (azaz "tervrajz projekt") keretében 30 egészségügyi szakértő figyeli nagyjából minden mozdulatát, akik rendszeresen elemzik a férfi egyes szerveinek egészségi állapotát.

A lap szerint Johnson idén mintegy kétmillió dollárt, azaz hétszázmillió forintot fog elkölteni a projektre, amitől azt várja, hogy az agya, a szíve, a mája, a tüdeje, a bőre, de még a nemi szerve is olyan fiatal lesz biológiailag, mint egy 18 évesé. Ehhez azonban nem kevés áldozatot is kell hoznia: a Project Blueprint alapját egy nagyon szigorú diéta képezi, amelynek jegyében Johnson minden nap pontosan 1977 kalóriányi, kizárólag vegán élelmiszert fogyaszt el. A férfi emellett naponta egy órát edz és heti háromszor intenzív tréninget is végez, esténként pedig két órán keresztül kékfényszűrős szemüveget visel, mielőtt minden nap pontosan ugyanabban az időpontban lefeküdne aludni.

Eközben az orvosi csapat Oliver Zolman vezetésével folyamatosan figyeli Johnson életjeleit, és havonta több tucat, nem ritkán fájdalmas kísérleti kezelést is elvégeznek rajta. Ezek hatásosságát vérvizsgálatokkal, MRI-vel, ultrahangos megfigyeléssel vagy ha a szükség úgy hozza, kolonoszkópiával ellenőrzik, majd ez alapján haladnak tovább a kezelésekkel. Jeff Toll, az orvosi csapat egyik tagja ezzel kapcsolatban a Bloombergnek elárulta, hogy bár számos élsportolóval dolgozik együtt, Johnson elszántsága még őt is meglepte. “Senki sem nyomja olyan keményen, mint ő” - vázolta a helyzetet a belgyógyász, aki azt is elárulta, hogy a kezelések hatása már egy év után is határozottan érzékelhető.

Orvosai szerint Johnsonnak legalább öt évvel sikerült csökkentenie a biológiai életkorát,

az elmúlt egy évben pedig az összes markere jelentősen javult: a szíve olyan állapotban van, mint egy átlagos 37 évesé, a bőre mint egy 28 évesé, a tüdőkapacitása pedig mint egy 18 évesé. Johnson tehát bizonyos szempontból már most teljesítette a célját, legalábbis annyiban, hogy bebizonyította, a megfelelő életmóddal lehetséges elérni, hogy az emberek orvosi értelemben megfiatalodjanak.

Bár ezek az eredmények önmagukért beszélnek, maga az orvosi csapat vezetője meglepően visszafogottan nyilatkozott a Bloombergnek. Zolman úgy fogalmazott, hogy mindeddig csupán kisebb eredményeket értek el, amikre számítani is lehetett, igazán átütő sikerről viszont egyelőre nem számolhatnak be. A kifejezetten az emberek megfiatalítására szakosodott szakember azt is elárulta, hogy a jövőben kísérleti génterápiás kezeléseknek is alá fogják vetni Johnsont, amitől azt várja, hogy egyszer majd a páciens minden szerve olyan értékeket mutathat, mint egy 18 évesé.

Ha valaki szeretné követni Johnson példáját, nem feltétlenül kell évi hétmilliárd forintot elköltenie, hiszen a férfi a kifejezetten a projekthez létrehozott honlapon az eredményei mellett az egyes területekhez tartozó napi rutinját is részletesen leírja, ezek között pedig elég sok olyan található, ami kevés vagy akár nulla anyagi ráfordítással is megoldható.

Javítás 2023.01.26: a cikk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy Bryan Johnson évente hétmilliárd forintot költ a programra, ezzel szemben a helyes szám a 700 millió forint.

(Fotó: Bryan Johnson/Blueprint)

Úgy tűnik, találtak egy módszert az öregedés visszafordítására A technológia már hosszú ideje itt volt az orrunk előtt, de eddig nem tudták, hogy erre is használható.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.